annonce

Mellemformat til fotografer på farten

Phase One har lavet et studiekamera til udebrug.

Hasselblad for ofte æren for at have bragt studiekameraerne ud af studiet. Mellemformatet er både stort og uhandy og vejer godt til, selv om den digitale æra har gjort det muligt at lave mellemformatkameraer, der er meget mindre og lettere.

Men ingen har gjort, som Phase One har gjort med XT Camera System.

Det er et af yderst få virkelig (relativt) kompakte mellemformatkameraer, der har udskifteligt bagstykke. Fotografer kan vælge Phase Ons digitale bagstykker fra IQ4-serien, som vi kender fra deres studiekameraer, og kameraerne kan bruges med Rodenstocks objektiver.

(Foto: Phase One)

Det er næsten upræcist at kalde XT et kamera, for sagen er, at selve kameraet bare er en ramme, som man monterer objektiv og bagstykke på. Rammen, der holder det hele sammen, har en stativplade i bunden og kan rotere 90 grader den ene vej for portrætformat.

Der er ikke mange knapper. Den blå er udløserknappen, og de to andre er rillede hjul, der bruges til at forskyde objektivet henholdsvis vertikalt og horisontalt. Op til 12 mm hver vej.

(Foto: Phase One)

Kameraet anvender bagstykkerne IQ4 150MP, IQ4 150MP Achromatic og IQ4 100MP Trichromatic, og der findes foreløbig tre objektiver med manuel fokus til XT-systemet: Supervidvinklen Rodenstock HR Digaron-S 23 mm f/5.6, vidvinklen HR Digaron-W 32 mm f/4 og normalobjektivet HR Digaron-W 70 mm f/5.6.

Objektiverne har en indbygget elektromagnetisk lukker, kaldet X-Shutter, med lukkerhastigheder fra 60 minutter til 1/1000 sekund. Indstillinger foretages på bagstykkernes touch-skærm, der også har live-visning og fungerer som “søger”.

annonce

Billigt er det ikke. Et Phase One XT med IQ4 150MP bagstykke og et af de nævnte objektiver ender på 57.000 dollars, altså små 400.000 kroner. Uden moms.

annonce

Læs testen af mellemformatkameraet Fujifilm GFX100

(Foto: Phase One)

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of
annonce

Læs også

Fotografer har brug for denne skærm

Hvad siger du til en 4K-monitor med “perfekt farvegengivelse”? Den hedder BenQ SW321C.

Et endnu bedre GoPro

Mens selve billedkvaliteten allerede var toptunet på ­forgængeren, har Hero8 Black nogle vigtige opgraderinger oppe i ærmet.

Den håber vi de laver

Indtil videre bare et designstudie, men et meget cool et af slagsen.

Sådan en har du ikke set før

300 watt her og 600 watt der.

Se traileren: Netflix klar med Game of Thrones’ vilde afløser

The Witcher får premiere på Netflix verden over den 20. december 2019.

En doktor i mobilen

Opkoblede sundhedsprodukter hjælper både dig og din læge med at holde dig rask.

Din næste smartphone får 5G og kan optage 8K-video

De fleste af næste års topmobiler kommer med Qualcomms nyeste flagskibs-processor. Og det betyder 5G i lange baner.

Microsofts nye 15 tommer bærbare har fået en tur med cykelpumpen

Microsoft Surface Laptop 3 er kommet i en ny 15 tommers udgave med AMD-processor. En spændende nyhed, som desværre ikke helt lever op til sit potentiale.

Bygget som et flyskrog og tilsat lidt magi

Lad os håbe, at lyden i hvert fald er god.

Første kig: Denon Home 250

Multirumshøjttalere med HEOS hedder fremover Denon. Vi har prøvet den første af slagsen. Det lover godt.