annonce
annonce
annonce

Mellemformat til fotografer på farten

Phase One har lavet et studiekamera til udebrug.

Tilføj som favorit

Hasselblad for ofte æren for at have bragt studiekameraerne ud af studiet. Mellemformatet er både stort og uhandy og vejer godt til, selv om den digitale æra har gjort det muligt at lave mellemformatkameraer, der er meget mindre og lettere.

Men ingen har gjort, som Phase One har gjort med XT Camera System.

Det er et af yderst få virkelig (relativt) kompakte mellemformatkameraer, der har udskifteligt bagstykke. Fotografer kan vælge Phase Ons digitale bagstykker fra IQ4-serien, som vi kender fra deres studiekameraer, og kameraerne kan bruges med Rodenstocks objektiver.

(Foto: Phase One)

Det er næsten upræcist at kalde XT et kamera, for sagen er, at selve kameraet bare er en ramme, som man monterer objektiv og bagstykke på. Rammen, der holder det hele sammen, har en stativplade i bunden og kan rotere 90 grader den ene vej for portrætformat.

Der er ikke mange knapper. Den blå er udløserknappen, og de to andre er rillede hjul, der bruges til at forskyde objektivet henholdsvis vertikalt og horisontalt. Op til 12 mm hver vej.

(Foto: Phase One)

Kameraet anvender bagstykkerne IQ4 150MP, IQ4 150MP Achromatic og IQ4 100MP Trichromatic, og der findes foreløbig tre objektiver med manuel fokus til XT-systemet: Supervidvinklen Rodenstock HR Digaron-S 23 mm f/5.6, vidvinklen HR Digaron-W 32 mm f/4 og normalobjektivet HR Digaron-W 70 mm f/5.6.

Objektiverne har en indbygget elektromagnetisk lukker, kaldet X-Shutter, med lukkerhastigheder fra 60 minutter til 1/1000 sekund. Indstillinger foretages på bagstykkernes touch-skærm, der også har live-visning og fungerer som “søger”.

Billigt er det ikke. Et Phase One XT med IQ4 150MP bagstykke og et af de nævnte objektiver ender på 57.000 dollars, altså små 400.000 kroner. Uden moms.

Læs testen af mellemformatkameraet Fujifilm GFX100

(Foto: Phase One)

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Skriv et svar

annonce

Læs også

Lynhurtige Sony-kameraer

Lynhurtige Sony-kameraer

Sony satser kraftigt på amatørfotograferne.Tilføj som favorit
Panasonics toptrimmede prof-kamera

Panasonics toptrimmede prof-kamera

Måske verdens mest kompakte professionelle videokamera med fuldformat og 6K-video. Vi har været i Las Vegas og set både kameraet og professionelt instruerede videoer udelukkende optaget med S1H.Tilføj som favorit
Canon EOS M6 II skyder 30 fps

Canon EOS M6 II skyder 30 fps

Canon opdaterer EOS M6 til Mark II.Tilføj som favorit
Mere professionel optik fra Canon

Mere professionel optik fra Canon

Nu kommer de savnede lysstærke objektiver til RF-systemet.Tilføj som favorit
Canon lancerer nyt spejlerefleks

Canon lancerer nyt spejlerefleks

Mens mange gik og troede, at var ved at være slut med spejlreflekskameraerne, kommer Canon med et splinternyt af slagsen.Tilføj som favorit
Pris på Panasonic Lumix S1H

Pris på Panasonic Lumix S1H

Klassens sejeste videokamera bliver billigere, end man kunne frygte.Tilføj som favorit
Canon PowerShot G5X Mark II

Canon PowerShot G5X Mark II

Kompaktkamera fra Canon viser, hvorfor der stadig er liv i fotomarkedet.

Tilføj som favorit
Fujifilm GFX 100

Fujifilm GFX 100

GFX 100 er det bedste kamera, vi nogensinde har testet, men helt perfekt er det ikke.

Tilføj som favorit
annonce
Luk menu