Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets bedste gadgets

Teknologibranchen har sat alle sejl til i 2015, og det har vrimlet med nye platforme og produkttyper. Her får du overblikket.

Skrevet af / 06/11/2015 - 15:00
Årets bedste gadgets

Vi har været igennem et par kedelige år, hvor vores mobiler, tablets og computere nok blev trofast opdateret, mens det har været småt med egentlige nyheder. Men i år er det, som om en samlet elektronikbranche har bestemt sig for, at nu skulle det være anderledes, og det er væltet frem med nye produkttyper og platforme, mens andre kategorier har nået voksenalderen og byder på produkter, der er andet og mere end bare legetøj og samtidig er sluppet fri af alle børnesygdommene.

Her guider vi dig igennem junglen af produkttyper og platforme, som var de mest spændende i løbet af 2015.

 

Droner

Da de første droner til forbrugere kom på markedet, var de ikke meget andet end fjernstyret legetøj, men nu er teknologien på plads, og dronerne er reelt blevet til flyvende kameraer, der både kan tage billeder og optage video i fantastisk kvalitet fra helt andre vinkler, der ikke tidligere har været inden for rækkevidde af amatørfotografer.

Også for dem, der blot vil flyve med de små kvadrokoptere, er oplevelsen blevet bedre. Dronerne har fået længere batterilevetid, de er blevet selvstabiliserende og har fået GPS, hvilket alt i alt gør det lettere og mere sikkert at være dronepilot.

 

Smart-ure

Nej, 2015 var ikke året hvor vi så de første smart-ure på markedet, men det var året, hvor Apple Watch endelig blev klar i butikkerne, og det gjorde hele forskellen.

Om smart-urene virkelig kommer til at slå igennem hos forbrugerne, har vi endnu til gode at se, men vi er blevet klogere på, hvilken rolle smart-uret skal spille i vores hverdag. Uret er ikke en krympet version af din smartphone, det er et filter, som giver dig det forkromede overblik og hurtig adgang til centrale funktioner, favoritkontakter og yndlings-apps. Dertil kommer måling og overvågning af dit helbred, dit aktivitetsniveau og din træning, og smart-uret bliver et ganske intimt produkt, som du slet ikke kan undvære.

 

Træningsarmbånd

Med funktioner som skridttæller og kobling til telefonens GPS kan man overvåge, hvor meget (eller hvor lidt) man bevæger sig – både om dagen, og når man sover – og på den måde føre log over sine aktiviteter.

Ud fra et gadget-perspektiv er armbåndet et vigtigt supplement til mobilen med notifikationer og vibrerende påmindelser, som man altid kan mærke, selv om telefonen ligger i jakkelommen. På den måde er grænsen mellem træningsarmbånd og smart-ure ofte flydende.

 

Computere

Efterhånden kommer computeren i så mange forskellige afskygninger, at det er svært at vide, hvornår man holder op med at tale om en computer i traditionel forstand og begynder at tale om tablets eller sågar smartphones. Ja, der findes hybridcomputere med touch-skærm, der lader sig betjene som en tablet, ligesom mange tablets tilsluttet et tastatur minder særdeles meget om en almindelig computer. Men der er en vigtig forskel, som er værd at holde fast i. Og det er computerens åbne arkitektur.

Er din enhed baseret på iOS eller Android, så er den begrænset til at køre apps, som downloades fra Apples eller Googles app-butikker, hvorimod computere baseret på Windows, Mac OS eller Linux ikke er begrænset af et bestemt firmas lukkede økosystem.

Men derudover er der frit valg på alle hylder, når det gælder formfaktor og betjening, og markedet rummer i dag alt fra små, lette ultrabooks til store alt-i-én pc’er.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste Gadgets:

De er alle blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales.

 

KONKURRENCE: Vind “Årets Bedste”-produkter

 

Årets smart-ur

AplWatch

Apple Watch

Apple Watch er et lækkert produkt og trods irritationsmomenter det bedste smart-ur på markedet lige nu.

Apple Watch er i en klasse for sig. Smart-uret kommer i to størrelser – 38 mm og 42 mm – og tre forskellige udgaver – Watch, Watch Edition og Watch Sport – med seks slags urremme, der igen kan fås i et utal af farver og materialer. Selve uret er mindre, end vi havde forventet, mens design, kvalitetsfølelse og sans for detaljer ikke overraskende er uovertruffen.

Og her tænker vi på andet og mere end det rent æstetiske udtryk, for der er også taget højde for brugervenligheden. På urets højre side sidder der ligesom på et analogt armbåndsur en krone, der ikke kun er til pynt. Kronen bruger du i kombination med touch-skærmen til at navigere rundt i de mange menuer og apps, og med den såkaldte Force Touch-funktion oven i hatten, der fungerer som et slags højreklik, når du trykker hårdt på skærmen, har vi fået det mest intuitive smart-ur til dato.

Selvfølgelig kan man også bruge stemmekommandoer via Siri til at styre sit Apple Watch, men Apples ur er ikke lige så afhængigt af Siri for at fungere, som Android Wear er af stemmestyring via Google Now. Og gudskelov for det. Vi tror stadig ikke på, at folk flest vil bryde sig om at snakke med deres ur. Derfor er det også lidt en ubrugelig fordel for Apple Watch, at det stort set er det eneste smart-ur på markedet, som man både kan modtage og foretage telefonopkald med.

Ikke uden irritationsmomenter
Desværre er Apple Watch langtfra fri for børnesygdomme. Den mest irriterende fejl er, at skærmen ikke altid tænder af sig selv, når man løfter håndleddet. Det er ellers meningen, for Apple Watch er alt andet lige også et ur, og man skal kunne bruge det til lynhurtigt at se, hvad klokken er. Når man derfor hver anden gang er nødt til at prikke på skærmen for at få den til at tænde, er det mere end bare en bagatelfejl.

Konklusion
Apple Watch koster spidsen af en jetjager, men med ideer som Force Touch, den digitale krone og et operativsystem, der læner sig kraftigt op ad iOS, men også er tilpasset urets formfaktor, er Apple Watch det mest brugervenlige smart-ur på markedet.

Vil du have et smart-ur her og nu, så er det Apple Watch, du skal købe.

Samlet vurdering (1-6): 5
Pris: Fra 3.099 kroner (38 mm), fra 3.499 kroner (42 mm)
Web: apple.com/dk/watch/
Læs testen her

 

 

Årets ultrabook

Dell_xps-13

Dell XPS 13

Dell XPS 13 er kommet i en ny version, som retter tidligere skavanker og sætter trumf på med markedets flotteste skærm.

Til forskel fra tidligere år behøver vi ikke at sammenligne 2015-versionen af Dell XPS 13 med en plade chokolade fra Ritter Sport. Den er nemlig mere end kvadratisk, praktisk og god. Designet har i forhold til tidligere år fået en diskret, men effektiv overhaling. Linjerne er mere markante, og maskinen er både blevet smallere, slankere og ikke mindst lettere.

Alligevel er skærmstørrelsen på 13,3 tommer bibeholdt, hvilket betyder, at den sorte ramme omkring skærmen nærmest er forsvundet, så der kun er en ganske tynd kant tilbage. Faktisk er XPS 13 i 2015-inkarnation nærmest en 13 tommers bærbar i en 11 tommers bærbars krop! Kombineret med den forøgede opløsning, som nu er på 3200 x 1800 pixel (QHD+), har man som bruger oplevelsen af at have et skærmbillede med en størrelse som et biograflærred lige foran næsen.

Vi har ikke før set nogen producent udnytte pladsen til skærmen nær så godt, som Dell gør i dette tilfælde. Og det skader ikke, at billedkvaliteten er i top med et lysstærkt (400 nit), knivskarpt billede og dejlige, naturlige farver.

Hurtig og robust
I forhold til sidste års model er ikke alene skærmen og designet blevet markant bedre. Ydelsen er også forbedret. I benchmark-programmet Geekbench 3 scorer den nye XPS 13 henholdsvis 2.932 point (single-core) og 6.193 point (multi-core).

Selv om den nye XPS 13 er slankere og lettere end forgængerne, er det ikke gået ud over byggekvaliteten. Tastaturet er stadig brugervenligt med god vandring og fin afstand mellem tasterne. Touch-skærmen er fremstillet i Gorilla Glass, mens kabinettet er skåret ud af ét stykke aluminium. Materialet på indersiden er kulfiber, og alt i alt fremstår maskinen på én gang let og robust.

Konklusion
Prisen er måske i den høje ende, men hvis man ser på, hvad man får for pengene, så har vi svært ved at finde en tilsvarende Windows-maskine i samme prisklasse lige nu. Designet er blevet skarpt og strømlinet uden at miste robusthed, ydelsen er i samme liga som de bedste maskiner på markedet, og skærmen er – ikke mindst på grund af den ultrasmalle ramme – noget af det bedste, vi har set. Tredje gang er lykkens gang for Dell.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 10.990 kroner
Web: dell.dk
Læs testen her

 

 

Årets computer

Imac5K

Apple iMac Retina 5K

Apples sejeste iMac er lidt af en sensation. Med knivskarp 14,7 megapixel skærm er den perfekt til fotoredigering og 4K-video.

Med sin barberbladsskarpe 5K-skærm er den nye iMac lidt af en sensation. Det er verdens første computer med så høj opløsning, og bare for at få det på plads, så er denne skærm meget skarpere end de 4K-tv’er, som mange efterhånden har hængende på væggen.

Billeder fra et 20 megapixel kamera ser overlegent meget bedre ud på iMac Retinas 5K-skærm. Det samme gør 4K-video, som kan vises i fuld opløsning i visningsvinduet i Adobe Premiere Pro eller Final Cut, mens man samtidig har værktøjslinjer, paletter og billedstrøm på skærmen.

Ydelse
Krævende opgaver i Photoshop eller Final Cut flyder langt bedre på basisversionen af Retina-iMac’en, end man skulle tro. Støjfjernelse på et 60 megabyte stort billede tog otte sekunder på en fire år gammel 2,8 GHz iMac med Core i7 processor og kun fem sekunder på iMac Retina. Hvis man skal køre en tilsvarende opgave i Photoshop med støjreduktion på en hel serie billeder, er forskellen endnu større.

Konklusion
Den billigste version af iMac Retina med 5K-skærm er et kup. Især hvis man har brug for den ekstreme opløsning, for den giver en skarphed, som ingen andre desktop-maskiner er i nærheden af.

Til billedbehandling og videoredigering i 4K findes der ikke noget bedre. Man får ikke alene langt bedre detaljegengivelse, men også en farvevisning, der giver fuld kontrol over farvetonerne ved efterbehandling af billeder. Den er ikke vanvittig meget hurtigere end en 27 tommers iMac med almindelig 2,5K skærm, men den grafiske ydelse og billedkvaliteten er overlegen. Også i forhold til alle andre desktop-computere, vi kan komme i tanke om.

Til mere krævende brug er iMac Retina med 4 GHz i7 processor et godt valg. Gerne med endnu mere grafikydelse, men uanset hvilken version man vælger, får man den fedeste skærm på markedet, i hvad der må betegnes som den lækreste computer, vi har set til dato.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 17.999 kroner
Web: apple.com/dk
Læs testen her

 

 

Årets træningsarmbånd

Jawbone UP24 persimmon

Jawbone UP24

Tonsvis af funktioner og den bedste app gør Jawbone til det bedste træningsarmbånd.

Armbåndet er blandt de tynde og smalle, selv om det ikke virker sådan, når man ser billederne. UP24 minder mere om et pyntearmbånd og er lidt plasticagtigt. Ingen skærm, bare en indikator for dag- og nattilstand (søvn) samt en mekanisk trykknap, som i forskellige kombinationer bruges til at skifte mellem disse tilstande – inklusive en fin powernap-funktion, hvor armbåndet kan overvåge en lille lur og vække mig før den dybe søvn.

Jawbone UP24 er det eneste produkt, vi har testet, der kan tackle alle situationer – med en vis manuel indsats. App’en er også proaktiv og opfordrer mig til at øge skridtmålet og til at gå tidligere i seng for at få mere søvn. Det registrerer også perioder med aktivitet i løbet af dagen og spørger, hvad jeg lavede.

Brugerfladen er letforståelig, omend lidt rodet, og der er masser af fornuftige funktioner. Armbåndet advarer mig, når jeg er for stillesiddende, og kan også give push-notifikationer. En justérbar database med fødevarer, kalorier og træningsformer er inkluderet samt en stærk funktion til social sporing af andre brugere. Alt dette kan man nemt styre via UP-app’en, og her er Jawbone klart overlegen med hurtig respons og synkronisering uden problemer i løbet af testperioden. Tak for det!

Armbåndet kan stadig ikke registrere cykelpas og styrketræning på egen hånd, men man kan tilføje det manuelt og angive, hvor meget man har anstrengt sig – en funktion, som de andre armbånd i testen ikke har. Det opdaterer ganske vist den samlede forbrænding, men giver stadig ikke en overskuelig indikation af den samlede indsats.

Den overlegne app er det, der gør det upåfaldende Jawbone UP24 så godt, og manglen på skærm er egentlig ikke generende, så længe man har sin telefon i nærheden. Men Jawbone mangler at tage det sidste store skridt fra funktionsrig skridttæller til pålidelig fitness-partner!

Samlet vurdering (1-6): 5
Pris: 1.000 kroner
Web: jawbone.com
Læs testen her

 

 

Årets innovation

Windows_10_1

Windows 10

Der er en ny Windows-version i byen, som er både velfungerende og lækker at se på. Og for de fleste af os er den tilmed gratis.

Windows 10 er klart den bedste version til dato. Væk er endeløse menuer, ustabilitet og ventetid. Også den tablet-lignende brugerflade fra Windows 8, der fungerede på tablets, men var håbløs på pc, er væk. Resultatet er blevet et Windows, der fungerer kvikt, og hvor det er let at finde programmer og dokumenter.

Og Windows 10 er ikke kun til din pc. Den største nyskabelse er, at du kan bruge samme styresystem på alle dine enheder – fra telefon over tablet og spilkonsol til din fuldvoksne computer.

Og så er det ovenikøbet gratis! Vi er gennem årtier blevet vænnet til at købe opgraderinger med to-tre års mellemrum. Men ikke denne gang. Windows 10 er på husets regning, hvis du har Windows 7, 8 eller 8.1! Downloader du opgraderingen inden juli 2016, kan du bruge det kvit og frit i hele computerens levetid.

Windows 10 kræver ikke voldsomt kraftig hardware. Faktisk er kravene præcis de samme som til både Windows 8.1 og Windows 7. Det skal dog understreges, at det er minimumskravene. Windows 10 kan køre på en 1 GHz pc med 1 gigabyte ram. Men det er kun for folk med små krav til livet og en engleblid tålmodighed!

Windows 8 blev en af de mest kritiserede Windows-udgaver, men Windows 10 ligner et hit. Det er lettere og lækrere at bruge end både det lidt tunge Windows 7 og det meget rodede Windows 8. Og det er rent faktisk hurtigere end forgængerne. Brugerfladen er lækker, uden at det går ud over overblikket eller hastigheden. Faktisk er Windows 10 hurtigere end Windows 7 på samme hardware.

Som gratis opdatering er Windows 10 svært at komme uden om, og alt er så gennemarbejdet, velfungerende og lækkert, at det fortjener prisen som årets tekniske innovation.

Samlet vurdering: 6
Pris: Gratis for brugere af Windows 7, 8 og 8.1
Windows 10 Home: 995 kroner
Windows 10 Pro: 1.395 kroner
Web: microsoft.dk
Læs testen her
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top