TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Det skal du bruge til spil

Fra ydmyg kontormaskine til underholdningsmonster. Her er udstyret, der giver dig sejren.

Af / 30/06/2017 - 11:01
Det skal du bruge til spil

Computere kan du finde i massevis, og de fleste tilfredsstiller alle almindelige behov. Men hvad skal der til, når der er gaming på menuen? Vi har på de følgende sider fundet et udvalg af det grej, der forvandler den civile hjemmecomputer til et frådende spilmonster.

Det handler ikke mindst om præcis styring af spillene. Små marginaler og brøkdele af sekunder afgør forskellen på liv og død – sejr eller fiasko. I de fleste spil sker styringen med mus og tastatur – noget, du ganske vist allerede har stående på skrivebordet. Men der er himmelvid forskel på det typiske “med i pakken” pc-tastatur og et ægte præcisionsværktøj. Og det samme gælder i endnu højere grad musen, hvor spillerne kræver opløsning på tusinder af punkter pr. tomme.

Vildt? Måske, men at kaste sig ud på slagmarken med standardudstyr svarer til at køre rally i familiebilen: Du kommer sandsynligvis ud af det med nogle ridser i lakken og buler i kofangeren. Og førstepladsen er ude af syne.

Her finder du også styringsgrej, der er specielt for netop spil. Vi har i guiden medtaget de såkaldte controllere: Styreenheder, der er udviklet til spilkonsoller, men som også kan bruges med en pc. En controller er næsten uundværligt udstyr til kampsportsspil og andre spil, hvor lynhurtige kombinationer afgør kampen.

Du finder ikke en top-3 over musemåtter, da guiden kun dækker elektronik. Men husk alligevel at tænke på underlaget for musen. Det nytter jo ikke noget at have verdens mest følsomme og nøjagtige mus, hvis underlaget er en rå træbordplade fyldt med marmeladepletter.

Annonce

Det udstyr, der betyder allermest for spil, er grafikkortet. Har du en stationær computer, er det forholdsvis let at bringe maskinen up to date med et nyt grafikkort.

Sidst, men ikke mindst har vi kigget på lydsiden af spiloplevelsen. Det handler ikke kun om fornøjelsen. Lyden er næsten lige så vigtig som billedet for at afsløre dine modstandere.

 

 

Alt det andet

I den mere nicheprægede ende af spilmarkedet finder vi udstyr, der engang var det første, en pc-spiller anskaffede sig, men som nu kun bruges af en lille elite af specialister. Det gælder joysticks, der navnlig tiltaler dyrkere af flysimulatorer, og rat og pedaler, der er lige så uundværlige i bilspil, som de er indlysende ubrugelige til 3D-skydning.

En musemåtte får du også brug for, og her er tendensen, at måtterne bliver rigtig store. Så store, at der er plads til både musen og tastaturet på dem.

Sidst, men ikke mindst bør du også kigge på ergonomien og overveje en gaming-stol. Ja, de findes faktisk!

 

1: Mus

Musen er gamerens vigtigste værktøj og våben. Du sigter, du skyder, du slår, og du sparker. Præcision og hastighed er alfa og omega. Uanset om du er til first-person shooters (FPS), strategispil (RTS), online rollespil (MMO) eller andet, er der en mus til dit behov. De findes i mange prisklasser og kvaliteter, ligesom muligheden for personlig tilpasning varierer meget. Skal den være trådløs eller kablet? Hvor mange knapper har du brug for? Skal den være med eller uden lys? Og hvad med pasformen?

Her er tre gode bud på mus til den kræsne og krævende gamer:

 

Logitech G900 Chaos Spectrum

Musen fra Logitech er en trådløs gamer-mus i den absolutte topklasse. G900 Chaos Spectrum er en af de letteste trådløse mus, vi er stødt på. Den er uhyre præcis, har lang batterilevetid og måske et af de bedste “klik” på markedet.

Pris: 799 kroner

Web: logitech.com

logitech g900 1 100652230 orig
(Foto: Producent)

Corsair M65 RGB

Denne mus fra Corsair er både præcis og hurtig. Læg dertil et anderledes design, avanceret software, indbygget vægtsystem og LED-lys i flere farver. M65 fås i farverne sort og hvid. Prisen er rimelig, og komforten er god.

Pris: 520 kroner

Web: corsair.com

Corsair
(Foto: Producent)

Roccat Kova

Roccats mus fås i sort eller hvid og kan takket være sin strømlinede udformning bruges af både højre- og venstrehåndede. Trods den beskedne størrelse er der hele ti knapper at rode med. Musen passer til de fleste spilgenrer.

Pris: 395 kroner

Web: roccat.org

roccat roc 11 503 am kova pure performance gaming 1216779
(Foto: Producent)

2: Keyboards

Alt efter hvilken type spil du foretrækker, kan der være behov for at være hurtigt på tasterne. Overvej derfor et tastatur, der kan tåle at få tæsk, når du får sved på panden.

Her er et par ting, du bør tage stilling til: Hvis præcisionen skal være i højsædet, bør du overveje et mekanisk tastatur. De er meget præcise og ikke mindst hurtige til at registrere tryk. Så er der lyset i tasterne. Det giver overblik og ser generelt bare fedt ud. Det hele samles i et stykke software, hvor du kan fintune de enkelte taster.

Her er tre gode bud på tastaturer med fart og overblik:

 

Razer BlackWidow Tournament Edition Chroma

Har du brug for et tastatur, der kan tages med, når du skal ud og konkurrere, er Razers BlackWidow Tournament Edition et godt bud. Du får masser af justeringsmuligheder samt klassens måske bedste Chroma-bagbelysning.

Pris: 1.195 kroner

Web: razerzone.com

Razer BWTEChroma V01
(Foto: Producent)

Asus ROG Claymore Core

Asus’ tastatur til gamerne er i den luksuriøse ende. Selve skallen er lavet af aluminium, og der er naturligvis lys i alle de mekaniske taster, som kan programmeres individuelt. Vil du have numpad med, skal den købes separat.

Pris: 999 kroner

Web: asus.com

Asus ROG Claymore Core
(Foto: Producent)

Logitech G413

Logitechs diskrete tastatur er et godt bevis på, at man ikke behøver at ligne en gamer for at kunne spille med. Trods det enkle design får du et fuldt ud mekanisk og bagbelyst tastatur. Dertil er prisen aldeles rimelig.

Pris: 799 kroner

Web: logitech.com

High Resolution Logitech G413 BOB RGB
(Foto: Producent)

3. Gamepads/controllere

Seriøse pc-spillere vil nok rynke på næsen bare ved tanken om at bruge en controller fra konsollerne som styreredskab til pc’en. Men der er faktisk mening med galskaben. Et stigende antal spil udgives på tværs af alle platforme, og der er derfor allerede tænkt grundigt over, hvordan spillene skal styres med netop en controller. Læg dertil, at konsollernes dedikerede controllere allerede kan kobles til pc’en via Bluetooth, og du har en vinderkombination. Er du i forvejen glad for konsoller, er det ligeledes det indlysende valg.

Her er tre gode bud på controllere, der giver konsol-vibes på pc:

 

Xbox One Wireless Controller for pc

Controlleren til Xbox 360 egnede sig takket være integrationen med Windows godt til pc-spil. Men med lanceringen af Xbox One blev den overflødig. Den nye controller er mere præcis, ligger godt i hånden og føles bare bedre.

Pris: 489 kroner

Web: xbox.com

c7da5781308ae4e515a387fa245d53e8
(Foto: Producent)

Sony PlayStation 4 DualShock

Det er lidt tricky at bruge sin PS4-controller til pc, men selvfølgelig kan det lade sig gøre. Det kræver blot Windows 8 eller 10 og et specielt stykke software (DS4Windows). Sony laver også en trådløs adapter, som gør det endnu nemmere.

Pris: 419 kroner

Web: playstation.com

610HPvt615L. SL1500
(Foto: Producent)

Steam Controller

Spiltjenesten Steam burde være kendt af de fleste pc-gamere, men vidste du, at de også har lavet deres egen controller? Som noget specielt har den en trykfølsom flade og egner sig ifølge producenten godt til strategispil.

Pris: 449 kroner

Web: steam.com

SteamController.0
(Foto: Producent)

4: Headsets

Når du ikke vil forstyrre familie og naboer med lyde fra slaget, er et headset uundværligt.

Man kan i princippet bruge sine normale hørebøffer til formålet, men spillene stiller en række krav til udstyret. For det første skal der være en mikrofon på headsettet, så man kan råbe kommandoer og advarsler til sit team. For det andet skal det være behageligt at have på i timevis, uden at ørerne bliver kogt i varmen. Endelig er det en fordel, hvis det understøtter surround-lyd, så man kan høre, når fjenderne kommer listende bagfra.

Her er tre headsets, der teleporterer dine ører ind i spillets verden:

 

Logitech G933 Artemis Spectrum

Realistisk 3D-lyd, knapper til de vigtigste spilfunktioner og en lettilgængelig drejeknap til volumen gør det trådløse G933 til et perfekt spiltilbehør. Det samme gælder den lange batteritid, den gode mikrofon og det seje RGB-lys.

Pris: 1.999 kroner

Logitech.com

JPG 300 dpi RGB G933 Artemis Spectrum BTY4 white
(Foto: Producent)

SteelSeries Siberia 840

Headsettet for storspillere, der ikke vil nøjes med at spille på en enkelt platform. Muligheden for at mikse chatlyd og spillyd trinløst gør det perfekt til 3D-skydespil og andre holdspil. Et værktøj, der gør en forskel i krævende spil.

Pris: 2.599 kroner

Web: steelseries.com

steelseries siberia 840
(Foto: Producent)

SteelSeries Arctis 5

Arctis 5 koster kun en tredjedel af Siberia 840, men har alle de funktioner, som seriøse spillere har brug for, bare med kabel. Flødeskummet på toppen af lagkagen er den fremragende DTS:X surround-lyd, der giver dig ører i nakken.

Pris: 899 kroner

Web: steelseries.com

steelseries arctis 5
(Foto: Producent)

5: Grafikkort

Grafikkortet er den vigtigste komponent i en spilcomputer, og grafikprocessoren har langt mere regnekraft end computerens egentlige processor.

Chipproducenten Nvidia er i praksis enerådende på grafikprocessorer, så spørgsmålet er alene, hvilken Nvidia-processor der skal sidde på grafikkortet. Til tunge 3D-spil er svaret en GeForce 1080-processor, der er topmodellen. Er kravene lavere eller pengepungen lettere, får man dog i GeForce 1070 og GeForce 1060 stadig en ydelse, der overgår sidste års modeller.

Her er tre grafikkort, der giver dig så meget realisme, at du ikke vil tro dine egne øjne:

 

Asus GeForce GTX 1080 Ti Turbo 11 GB

Hvis du er villig til at gå hele vejen i jagten på lynhurtig grafik i Dishonored 2, skal du have et GeForce GTX 1080 Ti-kort. Det eneste, der lige nu er hurtigere end et GeForce GTX 1080 Ti-kort, er to GeForce GTX Ti-kort.

Pris: 6.600 kroner

Web: asus.com

ASUS GTX1080TI Turbo 11GB
(Foto: Producent)

MSi GeForce GTX 1070 Armor OC 8 GB

Lillebror til GTX 1080-processoren hedder GTX 1070. Den er hurtig nok til alle andre end de mest fanatiske spillere, og prisen er behageligt meget lavere. Hvis du ikke behøver at køre Overwatch med 240 fps, er den udmærket.

Pris: 3.330 kroner

Web: msi.com

msi geforce gtx 1070 armor oc 8gb
(Foto: Producent)

Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti 4 GB

GTX 1050 er et af de mere ydmyge medlemmer af GeForce-familien, men stadig kraftigt nok til at måle sig med sidste års grafikmonstre. Så hvis der står 2016 eller tidligere på dit spil, er det fuldt ud rigeligt.

Pris: 1.200 kroner

Web: gigabyte.com

gigabyte geforce gtx 1050 ti gb
(Foto: Producent)

6: Højttalere

Lydsiden i et spil er i dag lige så vigtig som lyden i en film. Og der er sandsynligvis brugt lige så mange penge på udviklingen. Derfor går du glip af en stor del af din investering, hvis du bruger fladskærmens indbyggede højttalere til at gengive lyden.

Hovedtelefoner kan være gode nok. Men har du muligheden, hvorfor så ikke slå dig løs i et surround-orgie, der fylder hele rummet med lyd? Selvfølgelig også med en buksebensblafrende baskommode af en subwoofer til at blæse liv i eksplosionerne.

Her er tre veje til superlyd på spilcomputeren:

 

Hjemmebio-anlægget

Hvis du vil gå hele vejen, er der intet, der forhindrer dig i at slutte pc-lyden til hjemmebiografen og få lyd i ægte surround og med fuld hi-fi-kvalitet. Det koster ikke meget mere end et godt grafikkort.

Dali Zensor Pico/Pico Vokal/Sub E-9, Denon AVR-X520BT surround-receiver

Pris: 9.493 kroner

Web: hifiklubben.dk

HFK surroundanlæg
(Foto: Producent)

JBL LSR305

De små aktive JBL-højttalere er egentlig beregnet til brug i hjemmestudier. En 5 tommers bas i professionel kvalitet og en diskant med waveguide, der er lånt fra de store studiesystemer, leverer op til 108 dB lydtryk.

Pris: 3.000 kroner

Web: lydrommet.dk

jbl lsr305
(Foto: Producent)

Logitech Z623

Logitech har lavet pc-højttalere længere end de fleste, men dette 2.1-sæt har opnået THX-certificering. Med en samlet effekt på 200 watt RMS (135 til subwooferen og 2 x 35 watt til satellitterne) er der kræfter til det hele.

Pris: 1.699 kroner

Web: logitech.dk

logitech z623
(Foto: Producent)

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *