Crowdfunding – eller folkefinansiering på dansk – er et af tidens helt store buzzwords. Selv stødte jeg første gang på konceptet for nogle år siden, da jeg læste om en flok gale finner, der via internettet var ved at samle penge ind til deres lige så gale science fiction-film, Iron Sky.
Filmen, som handler om en koloni af nazister, der har gemt sig på den mørke side af Månen lige siden afslutningen på Anden Verdenskrig, blev til virkelighed, og en del af finansieringen – ca. 5 millioner kroner ud af et samlet budget på godt 50 millioner – blev indsamlet via crowdfunding. Og nu er filmskaberne i fuld gang med en fortsættelse, Iron Sky: The Coming Race, der allerede har indsamlet godt 3,5 millioner kroner via crowdfunding-tjenesten Indiegogo.
Penge til Georg Gearløs
Det er oplagt for filmskabere at bruge crowdfunding til at finde investorer, men folkefinansiering kan bruges til at samle penge ind til alt mellem himmel og jord. Også musik-cd’er og nye brætspil leder efter finansiering på nettet, men først og fremmest er crowdfunding en fantastisk mulighed for opfindere.
Utallige ideer til forbrugerelektronik-produkter – tit og ofte geniale påfund, som aldrig, aldrig, aldrig ville dukke op i butikkerne – finder vej til crowdfunding-tjenesterne, og typisk er det at love penge til et bestemt projekt lig med, at man køber et af de første eksemplarer af produktet – hvis det altså nogensinde bliver til virkelighed.
Crowdfunding er ikke Amazon
For en vis risiko er der altså ved at love penge til folkefinansieringen af det ene eller det andet produkt. Hvert projekt har en mindstegrænse for, hvor mange penge der skal indsamles, før ideen kan realiseres. Først når målet er nået, bliver pengene trukket fra din konto. Men ER målet først nået og pengene betalt, så er der en hel del, der kan gå galt undervejs, og du har ingen garanti for nogensinde at modtage det produkt, du har betalt for.
At sende penge til et crowdfunding-projekt kan føles som at købe en dims via amazon.com, men i realiteten svarer det mere til at købe aktier i et firma, der skal bruge dine penge til produktudvikling. Projektet kan løbe tør for penge, før ideen kan realiseres, eller i bedste fald risikerer du, at der går meget længere tid end lovet, før du modtager det produkt, du har betalt for.
Kickstarter og Indiegogo
Men hvis du er villig til at tage chancen, er der mange guldkorn at finde på de forskellige crowdfunding-platforme. Den mest kendte crowdfunding-tjeneste er nok Kickstarter, som for nylig åbnede op for at finde finansiering til projekter i Danmark, mens en anden kendt tjeneste med mange internationale projekter er Indiegogo, der som nævnt blev brugt til at indsamle penge til Iron Sky: The Coming Race.
Herunder kan du læse om de skøreste, sjoveste og/eller fedeste forbrugerelektronik-produkter, du kan være med til at crowdfunde lige nu (og måske endda så heldig at eje en dag).
Den nye Iron Sky-film kombinerer den første films skøre nazi-univers med Jurassic Park og Indiana Jones, og sender seerne 20 år frem i tiden til et tidspunkt, efter at en verdensomspændende atomkrig har ødelagt Jorden, og hele menneskeheden er flyttet op til nazisternes base på Månen.
Men gemt under Jordens overflade finder vi Den Hule Jord – en hel verden, der stadig er befolket af dinosaurer samt en race af øgleskabninger anført af selveste Adolf Hitler, som vil udslette menneskeheden og overtage planeten. En teaser-trailer til filmen kan du se på ironsky.net.
—
Produktnavn: KiiTAG 2
Platform: Kickstarter
Pris: Fra 40 dollars
Udløber: 21. marts
Beskrivelse:
Firmaet bag KiiTAG 2 betegner produktet som en digital schweizerkniv, og den lille dims, som ikke er meget større end en USB-nøgle, byder bl.a. på følgende funktioner: Nødopladning, flash-lagring, indbygget USB-, Micro USB- og Lightning-stik, lommelygte samt Bluetooth-forbindelse til mobilen.
Der sidder to programmérbare knapper på KiiTAG 2, som man f.eks. kan bruge til at finde sin mobiltelefon, tage et billede med mobilens kamera eller svare på opkald. KiiTAG 2 understøtter både iOS og Android, og dimsen styres via en app på din smartphone.
Produktnavn: OwnFone
Platform: Kickstarter
Pris: Fra GBP 66
Udløber: 21. marts
Beskrivelse:
En OwnFone er sådan ca. det modsatte af en smartphone. En ekstremt simpel mobiltelefon uden skærm, tekst eller internet. Men så kan den til gengæld holde strøm et helt år uden at blive ladet op! Der findes en masse forskellige designs at vælge imellem – f.eks. en TigerFone, som kommer med en 3D-printet ramme, der får mobilen til at ligne en tiger, eller en BrickFone, der passer sammen med legoklodser, så den kan bygges ind i børnenes Lego-legetøj! Det er også muligt at købe saml-selv-sæt, så man kan udvikle og 3D-printe sine egne OwnFone-mobiler.
Produktnavn: YikeBike
Platform: Kickstarter
Pris: Fra 2.995 dollars
Udløber: 3. april
Beskrivelse:
Den sammenklappelige YikeBike kan vel bedst beskrives som en blanding mellem en Segway og en elcykel. Man sidder på en cykelsaddel snarere end at stå, men cykelstyret har man bag ryggen, så følelsen, når man bevæger sig, svarer mere til oplevelsen af at gå end at køre på cykel. En YikeBike vejer knap 14 kilo (den nøjagtige vægt kommer an på modellen) og har en rækkevidde på 14 kilometer på en opladning. Holdet bag YikeBike har vundet flere designpriser, og den specielle elcykel har endda optrådt på forsiden af Time Magazine.
Produktnavn: ICKY Case
Platform: Kickstarter
Pris: Fra 10 dollars
Udløber: 26. marts
Beskrivelse:
Tilsyneladende et helt normalt cover til din smartphone, men med den lille finte, at ICKY Case kan sidde fast på stort set alle slags overflader – herunder glas, marmor, granit og lignende. På præcis samme måde, som var coveret magnetisk og blev placeret på en metaloverflade. Coveret beskytter mobilen, og på bagsiden er der et særligt materiale, som firmaet bag ICKY Case kalder Atomized Gel Protection, der lader det klæbe til førnævnte slags overflader uden at beskadige hverken overfladen eller coveret.
Produktnavn: Plugg
Platform: Kickstarter
Pris: Fra 169 dollars
Udløber: 28. marts
Beskrivelse:
Rejser du meget, og løber din smartphone tit tør for strøm? Så har denne Kickstarter-kampagne måske det produkt, du har drømt om. Nemlig en kuffert med indbygget nødoplader, som får strøm fra kuffertens hjul! Jeps, når du går med dine rullekuffert, bliver det indbyggede batteri ladet op, og du kan så slutte din mobil til et stik i bunden af kufferten, når den mangler strøm. Slut med at sidde på gulvet i lufthavnen ved siden af den eneste stikkontakt!
Produktnavn: Smartstones Touch
Platform: Indiegogo
Pris: Fra 179 dollars
Udløber: 20. marts
Beskrivelse:
Med en Smartstone kan du kommunikere med andre Smartstone-brugere ved hjælp af berøringer og bevægelser. Enheden er formet som en sten og har absolut ingen grafisk brugerflade eller skærm. I stedet virker Smartstone ved hjælp af LED-lys, lyde og haptiske vibrationer. Du kan sende beskeder via kombinationer af fingerbevægelser, som du selv definerer, og modtagerens sten vil så vibrere eller lyse op, afhængigt af hvilken besked der sendes. En Smartstone vejer 10 gram og virker sammen med iPhone og Android-smartphones via Bluetooth 4.0.
Produktnavn: Coolest Clock
Platform: Indiegogo
Pris: Fra 129 dollars
Udløber: 29. marts
Beskrivelse:
Tanken om et ur, som projiceres på væggen, er ikke ny, men hvad med et ur på væggen med samme funktionalitet som din smartphone? Coolest Clock kan tilpasses helt efter brugerens ønsker til at vise f.eks. Facebook-status, Twitter-feed, fotos, breaking news og vejrudsigt på væggen. Opsætningen styrer du selv via en app til mobilen (iPhone eller Android), som du også kan bruge til at sende beskeder til “urvæggen”, så det f.eks. vil komme til at stå på køkkenvæggen, hvis du kommer for sent hjem til middagsmaden. Coolest Clock har en masse forskellige baggrunde, du kan vælge imellem, så uret kan placeres i køkkenet, stuen, badet eller soveværelset og stadig passe ind i indretningen.
Produktnavn: The Juicer
Platform: Indiegogo
Pris: Fra 20 dollars
Udløber: 10. april
Beskrivelse:
Du kan låne din kammerat penge – både analogt og digitalt – hvis han lige står og mangler, men hvad nu hvis hans smartphone er ved at løbe tør for strøm? Hvis han ikke har en nødoplader med, så er det bare ærgerligt, selv om du måske har masser af strøm tilbage på din mobil. Men her er det så, The Juicer kommer ind i billedet. Med det nye produkt, som kan sidde i nøgleringen, kan man oplade en Android-smartphone med strømmen fra en anden. Opladningen af den telefon, der mangler strøm, går lige så hurtigt, som hvis man havde sat den til stikkontakten. The Juicer virker ikke mellem to iPhones, men med en Micro USB-adapter kan man oplade sin iPhone fra en Android-baseret smartphone.
Læs videre med LB+
Nytårstilbud 2025 - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 12 måneder!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
30% på LB+ Total i 6 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 6 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer