Fordi der kommer stadig flere droner i luftrummet, har EU vedtaget fælles regler, som trådte i kraft ved årsskiftet. Dermed er det slut med anonym flyvning for sjov; nu skal man registrere sig og gennemgå et kursus.
De ny regler gælder, såfremt:
- Dronen vejer over 250 gram.
- Dronen er udstyret med en eller flere sensorer (f.eks. et kamera), uanset vægt.
- Dronens anvendelse er omfattet af den specifikke kategori.
De ny regler adskiller sig ikke så meget fra Danmarks tidligere lovgivning. Men droner er nu opdelt i kategorierne åben, specifik og certificeret. Den åbne kategori omfatter almindelig hobbyflyvning, mens den specifikke bl.a. omfatter transport af gods, og den certificerede gælder persontransport.
Ligesom før gælder disse hovedregler:
- Man må ikke flyve uden for synsvidde.
- Man må ikke flyve højere end 120 meter.
- Man må ikke flyve, så det er til fare for andre.
Her er hovedtrækkene i de nye regler:
- Droneførere i den åbne kategori skal gennemgå en online-teoriprøve. Prøven tager ca. 40 minutter at gennemføre, og hvis man består, modtager man straks et dronebevis, der er gyldigt i fem år.
- Dronen skal være udstyret med et såkaldt identifikationsklassemærke (C-mærke) og dermed kunne identificeres på afstand.
- For droner op til 25 kg kræves der ingen særlig tilladelse ud over dronebevis og registrering, så længe man følger de tre hovedregler ovenfor.
- Hvis man vil afvige fra nogen af reglerne, kræves der ligesom tidligere tilladelse fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
- Flyvninger med højere risiko og tungere droner er omfattet af yderligere krav og opdelt i den specifikke eller den certificerede kategori.
Reglerne er mere detaljeret forklaret på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan registrere dig og tage dronekørekortet.
Du må selvfølgelig stadig ikke flyve i restriktionsområder såsom tæt på lufthavne.