annonce

Nyhed:
PlayStation 5 kommer i tide til jul 2020

Vi spår, at PlayStation 5 vil havne under mange juletræer næste år.

Sony Interactive Entertainment skriver i et blogindlæg, at PlayStation 5 får en helt ny controller med haptisk feedback. Det betyder, at controlleren ved at vibrere med forskellige frekvenser og styrkegrader kan simulere forskellige strukturer mod fingrene. I teorien kan man have en helt knapfri kontrolenhed, men pga. vibrationer vil det altså føles som forhøjede knapper.

Øget realisme med ny controller

I PS5’s tilfælde handler det om en mere realistisk spiloplevelse, idet følelsen af at smadre sin racer ind i en mur er meget forskellig fra en tackling på en fodboldbane. Men også om at man kan mærke forskellige strukturer, når man løber gennem græs eller kravler gennem mudder.

En anden nyhed er de såkaldte adaptive triggere, som er tilføjet til trigger-knapperne L2 og R2. Det betyder, at spiludviklere kan programmere modstanden i knapperne, så det at spænde en bue eller at træde gaspedalen ned på en rallybil i stenet terræn føles langt mere realistisk.

I kombination med haptikken skulle vi så få en endnu mere realistisk spiloplevelse. Spiludviklere har allerede fået en tidlig version af controlleren, så de kan planlægge dette, når de programmerer deres spil.

SSD

Takket være et interview, som Wired har lavet med Mark Cerny, chefkonstruktøren på PlayStation 4 og på den kommende PS5, ved vi lidt mere om den kommende konsol.

For det første får den en lynhurtig SSD (Solid State Drive) i stedet for de gamle, langsomme optiske drev i tidligere konsoller. Det er ikke nogen overraskelse, da ingen med respekt for sig selv bruger roterende diske længere.

I PS5’s tilfælde kan vi glæde os til, at et spil, der tidligere tog 15 sekunder at indlæse, nu tager under et sekund! En SSD vil også gøre spiloplevelsen jævnere og mere sømløs, da miljøerne tegnes meget hurtigere op, hvilket gør, at spilpersonerne kan bevæge sig lynhurtigt. Ventebilleder og andet unødvendigt i spillene kan også skæres væk.

annonce

Ray tracing

Den nye konsol vil også understøtte ray tracing (strålesporing), en teknik, der tegner et billede op med større realisme. Teknikken er blevet brugt til at lave digitale effekter i film, men i computerspil er den endnu ikke taget i brug.

annonce

PS5 understøtter desuden 3D-lyd, såsom Dolby Atmos, der giver et mere realistisk lydbillede, når man spiller.

8K-grafik?

Når det gælder videospil, er vi generelt stadig i 1080p HD-verdenen. For mens video-streaming er gået videre til 4K, kræver denne opløsning så meget af grafikkortet, at mange gaming-skærme til PC fortsat er i 1080p-opløsning. Det er for at kunne realisere en opdateringsfrekvens på 144 Hz, altså 144 billeder i sekundet!

Men da PlayStation primært er en TV-spilkonsol, er det 50 billeder i sekundet (EU) eller 60 billeder i sekundet (USA og Japan), man har at forholde dig til, og det gør højere opløsning relevant.

PlayStation 5 vil dog ikke nøjes med 4K-opløsning, for hvis vi skal tro Wired-interviewet med Mark Cerny, vil PS5 understøtte 8K-grafik! Det er fire gange så mange pixels som 4K. Og 16 gange så mange som 1080p HD. Her taler vi heftige grafikkort!

annonce

Det vil vi dog tillade os at sætte spørgsmålstegn ved. Af moderne grafikkort, der understøtter 8K, er der Nvidias Quatro-serie, som koster næsten 20.000 kroner for Quadro RTX 5000, mens man må op i svimlende 60.000 kroner for et RTX 8000-grafikkort! Meget kan ske på et år, men et grafikkort, der kan håndtere 8K-gaming, bliver i hvert fald ikke billigt.

Hvis det med 8K-opløsning stemmer, har vi en mistanke om, at det bliver lidt ligesom med PS4 og 4K: At den kan afspille video med denne opløsning, men spil må man vente på Pro-modellen for.

Ikke et ord om prisen

Prisen på den kommende PlayStation er ikke afsløret, heller ikke et ord om, hvad vi kan forvente af brugerflade til streaming-tjenester og anden multimedia.

Med hensyn til prisen, så kostede PS3 ca. 4.000 kroner, da den blev lanceret, mens PS4 blev introduceret til 3.000 kroner. Med den aktuelle kronekurs antager vi, at 4.000-5.000 kroner er en realistisk startpris for PS5.

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
annonce

Læs også

Sådan bliver OnePlus' nye 120 Hz Fluid Display

Den kommende OnePlus 8-serie får formentlig ny skærmteknologi.

Superlet Hasselblad-objektiv

Hasselblad siger, at den er verdens mindste og letteste af sin slags.

Nu lukker butikkerne

Efter 27 år lukker Bose 119 butikker på verdensplan.

Alt-i-en-afspiller fra Mark Levinson

Mark Levinsons kommende afspiller opfylder tre krav.

Speedy Gonzales

Sony a9 II frister sportsfotograferne med verdens bedste autofokus.

B&O’s tredje forsøg med true wireless

Beoplay E8 3rd Generation er mindre end forgængerne. Alligevel har de mere kraft og bedre batterilevetid.

Opgradér lyden med en ny pickup

Rega har tweaket en af deres bedste MC-pickupper.

Seriøs pladespiller du har råd til

På CES-messen lancerede Audio-Technica en ny topmodel i deres budgetserie, nemlig AT-LPW50PB.

B&O’s omsætning falder som en sten

Efter flere nedjusteringer så det seneste halvår endnu sløjere ud for det danske flagskib.

Creative-soundbar med Atmos og S-XFi

Creative lover 3D-lyd med Dolby Atmos trods kompakt format.