annonce

Superkompliceret og superdyrt

Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 er verdens dyreste ur.

(Foto: Patek Philippe)

Auktionen er overstået, og resultatet er, at Patek Philippe Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 er verdens dyreste ur. Prisen er i sig selv overraskende nok, men bag den skjuler der sig faktisk et ret smart ur.

Ikke af den genopladelige og skærmbaserede slags som f.eks. et Apple Watch, men et mekanisk ur med en lang række “komplikationer” (et udtryk, der også bruges om smart-ure). Komplikationer, der gør Patek Philippes Grandmaster Chime til et temmelig unikt ur.

Og prisen? Tjah, den endte på 31 millioner schweizerfranc – ca. 210 millioner kroner – ved Christie’s Only Watch-auktion i Genève i sidste uge.

(Foto: Patek Philippe)

Only Watch er blandt de mere sympatiske auktioner. Størstedelen af indtægterne går til forskning i Duchennes muskeldystrofi, der er en djævelsk lumsk sygdom, som der ikke er forsket meget i.

På auktionen var der en række unikke ure, som kun er lavet i ét eksemplar. De fleste af dem gik til meget høje priser, men Patek Philippes Grandmaster Chime Ref. 6300A-010 var klart det dyreste.

Og det dyreste armbåndsur i verden.

Det var i øvrigt også Patek Philippe, der satte den tidligere rekord. Det var for et lommeur lavet i 1920, Henry Graves Jr. Supercomplication, der gik for 24 millioner dollars, ca. 160 millioner kroner, på en auktion i 2014.

annonce
(Foto: Patek Philippe)

Smarte komplikationer

Komplikationerne er også noget af hemmeligheden bag Grandmaster Chime, selvfølgelig godt hjulpet af det legendariske navn, og ordet beskriver funktioner ud over det at vise tid.

annonce

Grandmaster Chime har to urskiver, idet urkapslen kan vendes om. Den laksefarvede viser tiden, som alle ure gør, men også månefase og dato, og den har 24 timers visning, dag- og natindikator, visning af gangreserve, mekanisk alarm med fem komplikationer og meget mere. Den sorte urskive viser en evighedskalender, og i alt har uret 20 komplikationer.

Alt dette er altså mekanisk, og når klokkeslæt og dato er indstillet rigtigt, vil uret vise korrekt dato, måned, år, månefase og dag/nat, så længe det forbliver optrukket.

Godt gået af et ur, der kun er 37 mm i diameter og tikker med 25.500 vph (vibrationer i timen).

(Foto: Patek Philippe)

Fås i en “billigere” variant

En særlig detalje er, at uret, der nu er verdens dyreste armbåndsur, er lavet i stål, mens den almindelige (sic!) udgave af Ref. 6300G i hvidguld “kun” koster 2,2 millioner schweizerfranc.

annonce

Altså ca. 15 millioner kroner.

Her er en oversigt over alle funktionerne:

Grande Sonnerie, Petite Sonnerie, minute repeater. Strikework mode display (Silence/ Grande Sonnerie/Petite Sonnerie). Alarm with time strike. Date repeater. Instantaneous perpetual calendar. Movement power-reserve indicator. Strikework power-reserve indicator. Strikework isolator indicator. Second time zone. Second time zone day/night indicator. Display of day and month. Date display (on both dials). Leap year cycle. Four-digit year display. 24-hour and minute subdial. Crown position indicator (winding [R], alarm setting [A], timesetting [H]). Moon phases.

Diameter: 37 mm. Height: 10.7 mm. Number of parts: 1,366. Jewels: 108. Movement power-reserve: 72 hours. Strikework power-reserve: 30 hours. Balance: Gyromax. Frequency: 25,200 semi-oscillations/ hour (3.5 Hz). Balance spring: Spiromax. Hallmark: Patek Philippe Seal.

(Foto: Patek Philippe)

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Leave a Reply

  Subscribe  
Notify of
annonce

Læs også

En doktor i mobilen

Opkoblede sundhedsprodukter hjælper både dig og din læge med at holde dig rask.

Din næste smartphone får 5G og kan optage 8K-video

De fleste af næste års topmobiler kommer med Qualcomms nyeste flagskibs-processor. Og det betyder 5G i lange baner.

Bygget som et flyskrog og tilsat lidt magi

Lad os håbe, at lyden i hvert fald er god.

Første kig: Denon Home 250

Multirumshøjttalere med HEOS hedder fremover Denon. Vi har prøvet den første af slagsen. Det lover godt.

En rygsæk fuld af sange fra Serj Tankian

Frontmanden i System of a Down, Serj Tankian, lancerer en taske fuld af kunstværker, musik – og AR.

Et meget bedre spejlreflekskamera

Spejlrefleksen lever i bedste velgående med Canons nyeste systemkamera til begyndere og entusiaster.

Finere farver og mindre billedstøj

Capture One 20 er opgraderingen, du bare må have.

Nu kan du købe Apples vildeste Mac Pro for kun 455.000 kroner!!!

Har du 450.000 kroner, du ikke lige ved, hvad du skal bruge til? Så har Apple et godt tilbud til dig.

Huaweis AirPods-kopi er lige så gode (og dårlige)

Huawei Freebuds 3 tager kampen op mod Apples AirPods. De lyder godt, men har et par alvorlige skavanker.

Konsollen er også en mobil

Anden generation af Asus’ gamer-mobil er topklasse – og forbeholdt de få.