TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Spækket med funktioner

Kampen om forbrugernes gunst er hårdere end nogensinde, så producenterne er nødt til at differentiere sig.

Af / 07/11/2014 - 06:00
Spækket med funktioner

Ultra Power Saving Mode, fingeraftrykslæser, hjerterytme-scanner, UltraPixel-kamera, UFocus, Knock Code, støv- og vandtæthed, panorama-selfies, octa-core processor, HD-lyd osv., osv. Jo, listen over nye funktioner i årets gadget-produkter er lang, og det her var kun et kort uddrag.

Der er blevet lanceret mange nye produkter siden begyndelsen af året, og når det gælder om at introducere nye funktioner, som kan skaffe en lille fordel frem for konkurrenterne, er tempoet nået op i det helt høje gear.

Et firma som Samsung står stærkt på smartphone-markedet, men ikke så stærkt, som de har gjort, og andre producenter som LG, Huawei og Sony gør, hvad de kan, for at bide den koreanske elektronikgigant i haserne. Omvendt forsøger Samsung, LG, Sony og andre at snuppe markedsandele fra Apple på tablet-markedet, som firmaet fra Cupertino tidligere dominerede totalt. Med tablets i topklassen har i hvert fald Samsung og Sony gjort alt, hvad de kunne, for at lukke hullet.

Konkurrencen er mere intens end nogensinde, og vejen frem synes at være differentiering. I modsætning til tidligere ligner alle smartphones og tablets ikke længere kloner af hinanden, og det kommer i sidste ende forbrugerne til gode. 2014 blev året, hvor det faktisk gjorde en forskel, om man valgte et produkt fra den ene eller den anden producent, og samtidig kunne man føle sig ret sikker på, at kvaliteten ville være i orden, uanset hvilket produkt man valgte. Ingen havde råd til at give konkurrenterne nogen foræringer.

Lukker og slukker
Hvor galt det kan gå, hvis man ikke differentierer sig, kan man spørge Samsung og Sony om, for så vidt angår deres pc-forretning. Nok har vi en bærbar computer fra Samsung på listen over årets bedste computere, men man skal skynde sig, hvis man vil købe den, for inden årets udgang trækker Samsung stikket og stopper helt med at sælge pc’er på det europæiske marked. Samme skridt tog Sony på globalt plan i begyndelsen af året, da det japanske firma følte sig nødsaget til at lukke ned for produktionen af de såkaldte VAIO-computere.

Annonce

Vi har ellers været glade for både Sonys og Samsungs Windows-baserede pc’er, men konkurrencen på pc-markedet er hård, og når man så har operativsystemet og langt de fleste hardware-specifikationer tilfælles, bliver det svært at overbevise forbrugerne om at vælge med udgangspunkt i andet end prisen. Der skal pinedød nye ideer til, hvis man vil undgå at forsvinde i mængden.

Nu bliver uret også smart
Skuer vi fremad mod 2015, så regner vi stærkt med, at det kommende år vil stå i de smarte ures tegn. Vi har set en del lanceringer af smart-ure i løbet af 2014, men endnu er produkterne for ufærdige og uinteressante til, at vi rigtig kan tage dem alvorligt. Men med lanceringen af henholdsvis Android Wear (og en række smart-ure baseret på platformen fra Samsung, LG, ASUS, Sony osv.) og Apple Watch vurderer vi, at kategorien er ved at blive voksen. Regn med at se masser af tests og artikler om smart-ure i Lyd & Billede i de kommende måneder.

Om lidt bli’r her stille
Lige efter sommerferien lancerede Microsoft mobilerne Nokia Lumia 735 og 830. Dem har vi endnu ikke testet, men den aktuelle flagskibsmodel fra Microsoft, Nokia Lumia 930, er der blevet plads til på listen over årets bedste smartphones. Den vinder ikke nogen priser, men vi synes alligevel, at der er tale om en fantastisk telefon. Og i hvert fald den bedste, hvis man vil have Windows Phone 8.1 med i lommen.

Kig godt på den og knib så en tåre. Det bliver nemlig sidste gang, du ser Nokia nævnt blandt årets bedste produkter. De førnævnte Lumia-modeller, som Microsoft viste frem i begyndelsen af september, bliver efter alt at dømme de sidste, som kommer til at bære Nokia-navnet.

Set i lyset af, at Nokia i mange år havde samme status på mobilmarkedet, som Apple og Samsung har i dag, er det alligevel både vemodigt og overraskende, at et varemærke af en sådan kaliber kan forsvinde fuldstændig ud af markedet. Men sådan er det altså, og om ikke andet viser det, at intet firma i forbrugerelektronik-branchen er for stort til at fejle. En ny produktkategori eller den helt rigtige idé kan vende op og ned på alting og gøre tidligere tiders kæmper til dværge.

Om det sker i 2015 kan vi selvfølgelig ikke vide, men hold øjnene åbne og ørerne stive. Måske venter den næste revolution lige om hjørnet.

GIGANTISK KONKURRENCE – Vind årets bedste produkter!

 

sony_xperia_z3_21_copper_group_990

Årets kameramobil:

Sony Xperia Z3

Mobilkamera der duer

Sonys topmodel er ikke kun hurtig og hårdfør, den har også et fantastisk kamera.

Sony Xperia Z3

Z3 er blevet helt metallisk og har fået mere afrundede kanter. Nu ligger den rigtig godt i hånden. Sony har gjort telefonen endnu mere hårdføre end før. Hvor der tidligere var tale om, at den var beskyttet mod støv og vand, er den nu reelt støv- og vandtæt. Med andre ord skal man ikke bare være glad for, at den kan tåle en hurtig dukkert, hvis man taber den. Man kan rent faktisk svømme med den.

Z3 har bevaret den fremragende skærm fra Z2. Opløsning og skærmstørrelse er sammenlignelig med konkurrenternes topmodeller, og det giver en fremragende pixeltæthed. Desuden opleves selv lille tekst som skarp og letlæselig. Sonys skærmteknologier Triluminos Display og Live Colour LED lyder måske som gimmicks, men giver faktisk en fremragende billedkvalitet. Lysstyrken er rigtig god og gør skærmen letlæselig selv i sollys. Desuden har den god kontrast og glimrende betragtningsvinkel.

Som tidligere har optikken rigtig god lysstyrke, hvilket i kombination med den usædvanlig store kamerasensor betyder, at man kan få brugbare billeder selv i svagt lys. Bemærk, at Z3 i Superior Auto-tilstand tager billeder på 8 megapixel. Man får derfor ikke samme detaljeskarphed, som hvis man bruger manuel tilstand.

Ligesom tidligere giver kameraet veleksponerede billeder med god farvegengivelse. Vi noterer os også en smule bedre kontrast. Hvis man roder lidt med indstillingerne, er det en af de få kameratelefoner, som man kan få gode billeder med under de fleste forhold.

Ved første øjekast er det let at tro, at Z3 er kun en mindre opgradering. Men den er faktisk hurtigere og mere solid end nogensinde, og både kamera og lyd er blevet endnu bedre. Og det er i forhold til Z2, der i forvejen var blandt vores absolutte favoritter.

De få ankepunkter, vi har haft, er der blevet gjort noget ved, og nu er det faktisk svært at finde noget at brokke sig over. Den er endda blevet pænere og rarere at holde på!

(10/14) JE
Karakter: 6
Pris: 5.000 kroner
Læs testen her

 

Huawei_p7_990

Årets budget-smartphone:

Huawei Ascend P7

Den kinesiske kanin

Med Ascend P7 trækker Huawei en kanin op af hatten. Denne smartphone havde vi virkelig ikke set komme.

Huawei Ascend P7

Starter vi med det indtryk, man får, når man ser Huawei Ascend P7 og holder den i hænderne for første gang, kunne ordet “high-end” lige så godt stå skrevet med flammeskrift i luften over telefonen. Så lækker er den.

Både forside og bagside er fremstillet af det robuste Corning Gorilla Glass 3, mens den kun 6,5 mm tykke telefon er indrammet af aluminium med undtagelse af den afrundede plastickant i bunden.

Hvor ville det derfor være en skam, hvis Ascend P7 haltede på en masse andre punkter, men det gør den heldigvis ikke. Den 5 tommer store IPS-skærm med 1920 x 1080p Full HD-opløsning er både lysstærk og skarp, samtidig med at den byder på klare, naturlige farver og god kontrast. Man kan manuelt justere farvetemperaturen efter behag, men på intet tidspunkt bliver skærmbilledet for dynamisk eller unaturligt.

Hovedkameraet er på 13 megapixel og tager ganske hæderlige billeder. Det mest bemærkelsesværdige er dog en funktion, som lader brugeren tage et billede fra standby-tilstand på blot 1,2 sekunder ved at trykke to gange på volumenknappen. Okay, det er ikke sikkert, at disse lynfotos bliver superskarpe, men Huawei får da omdefineret begrebet snapshot!

Huawei Ascend P7 er den bedste smartphone fra den kinesiske mobilproducent til dato. Især til prisen er den overraskende god, og på langt de fleste punkter kan den enten bide skeer med eller er sågar bedre end de high-end konkurrenter, som den sammenligner sig med. Her har Huawei virkelig hevet en kanin op af hatten, som vi ikke havde set komme.

(06/14) PGO
Karakter: 5
Pris: 2.649 kroner
Læs testen her

 

HTC_One_M8_3V_GunMetal_27_01_2014_990

Årets high-end smartphone:

HTC One M8

HTC gør det igen

Sidste års bedste Android-smartphone er blevet endnu bedre på næsten alle punkter.

HTC One M8

Hvordan forbedrer man perfektion? HTC’s designafdeling har stået over for noget af en opgave med udviklingen af dette års HTC One – navngivet HTC One M8 for at kunne skelne den fra sidste års model, der fremover vil være kendt som HTC One M7.

HTC One M8 er godt nok en smule større end HTC One M7, men det grundlæggende design med fremadrettede stereohøjttalere og et kabinet fremstillet af ét stykke aluminium er det samme. Det samme er pudeformen, hvilket indebærer, at telefonen er lidt tykkere på midten end i kanterne. Til gengæld er kanterne mere afrundede, og formen er generelt blødere, hvilket faktisk gør HTC One M8 mere behagelig at holde.

Skærmen er lysstærk og knivskarp, og så giver Super LCD-teknologien efter vores mening et mere naturtro og behageligt billede – ikke mindst når det gælder farver – end f.eks. Super AMOLED, som er Samsungs foretrukne skærmteknologi.

HTC One M8 har ikke på samme måde som forgængeren, One M7, formået at smelte vores hjerte. Vores vurdering af HTC’s nye flagskibsmodel er knap så følelsesladet og mere koldblodig og rationel, end da vi sidste år erklærede vores kærlighed til den første HTC One. Men det skyldes mest af alt, at man aldrig glemmer den første gang, og HTC One M8 er i år ikke lige så nyskabende og revolutionerende, som M7 var i 2013.

Det er også svært at løfte barren yderligere, når den er sat så højt fra begyndelsen, og HTC One M8 formår alligevel på næsten alle punkter enten at gøre det lidt bedre eller i det mindste lige så godt som den første HTC One.

Her er en Android-smartphone, som gør det bedre end de andre på næsten alle punkter. Den er lynhurtig, har et lækkert design og nye, brugervenlige funktioner. Og nu kan hukommelsen udvides via microSD-kort.

(05/14) PGO
Karakter: 6
Pris: 4.749 kroner
Læs testen her

 

Lenovo_Yoga_Tablet10HDplus_02_990

Årets budget-tablet:

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Ikke som de andre

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ byder på unikt ergonomisk design, fantastisk lyd og lang batteritid.

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Lenovos Yoga Tablet 10 HD+ er i den ene side udformet med et slags cylinderformet håndtag, der har flere funktioner. For det første giver håndtaget plads til et kraftigt batteri, der ifølge Lenovo garanterer en batteritid på hele 18 timer. For det andet gør det, at brugeren får et bedre greb om tablet-computeren, når den holdes med kun én hånd.

Det specielle design er noget af en genistreg, da det både virker intuitivt og samtidig giver en mere ergonomisk brugeroplevelse. Det trækker yderligere op i vores vurdering, at Lenovo har fremstillet Yoga Tablet i lys aluminium med en nærmest perfekt byggekvalitet. Her er et produkt, der emmer af kvalitet. Især i forhold til prisen.

Lyden – med fremadrettede, eksterne stereohøjttalere og Dolby Digital Plus software – overgår det meste af, hvad de efterhånden mange konkurrenter på tablet-markedet kan diske op med. Lydbilledet er detaljeret, også når man lytter via hovedtelefoner, og der er saft og kraft for alle pengene.

Hvad angår skærmen, så kommer Yoga Tablet 10 HD+ med 1080p Full HD-opløsning, og billedkvaliteten er rigtig god. Farvetemperaturen er varm, og hvis vi skal komme med kritik, så må det være, at skærmen har en tendens til gulstik.

Både hvad angår design, formfaktor og kvalitet, har Lenovo fat i den lange ende med Yoga Tablet 10 HD+. Lydkvaliteten er superb, og billedkvaliteten er absolut godkendt, selv om skærmen lider en smule under gulstik. Batteritiden på 18 timer er uovertruffen, men vi falder ikke bagover af benovelse over ydelsen, som er enhedens svage punkt. Den er dog acceptabel og bliver til fulde opvejet af alle styrkerne.

(09/14) PGO
Karakter: 5
Pris: 2.999 kroner
Læs testen her

 

Galaxy-Tab-S-10.5_inch_Dazzling-White_6_990

Årets high-end tablet:

Samsung Galaxy Tab S

Bedste. Skærm. Nogensinde.

Med Galaxy Tab S har Samsung endelig fået en ægte flagskibs-tablet.

Samsung Galaxy Tab S

Galaxy Tab S har simpelthen den flotteste tablet-skærm, vi nogensinde har set. Punktum. Den er meget klar og lysstærk med skarpe farver og fantastisk kontrast. Den er bedre i sollys end f.eks. iPad Airs såkaldte Retina-skærm, og vores eneste kritikpunkt må være, at farveskalaen er mere dynamisk, end nogle brugere måske vil bryde sig om.

Skærmen er af typen Super AMOLED, som vi ellers kender fra Samsungs high-end smartphones, og denne skærmteknologi har gjort det muligt at gøre tablet’en meget slank og let. Et diskret afrundet kantdesign betyder nemlig, at enheden er nem og behagelig at holde, og selv om den er let som en fjer, virker den robust og solid.

I modsætning til rigtig mange Samsung-produkter giver Galaxy Tab S en entydig kvalitetsoplevelse, og selv om den faktisk er fremstillet af plastic (i det mindste den mønstrede bagside), så virker det ikke sådan.

Nu vi er ved roserne, kan vi også sagtens uddele en hel buket til den samlede brugeroplevelse. Først og fremmest er ydelsen næsten uovertruffen. Samsung Galaxy Tab S er den første tablet-computer, vi har testet, som er udstyret med en octa-core processor – i praksis i form af to quad-core ARM-processorer på henholdsvis 1,9 og 1,3 GHz – og i daglig brug er den lynhurtig. Apps starter omgående, og selv meget krævende funktioner kører i olie.

Hvad funktioner og indhold angår, er Galaxy Tab S også lidt af en gavebod. Den kommer f.eks. med samme fingeraftrykslæser, som sidder i Samsung Galaxy S5, og den fungerer upåklageligt. Brugerens fingeraftryk kan anvendes i stedet for et kodeord til at låse og oplåse enheden, ligesom fingeraftrykket kan bruges til at bekræfte betalinger med online-tjenesten PayPal.

Samsung Galaxy Tab S er en kærkommen nyhed på tablet-markedet. Her har den koreanske elektronikgigant ikke tidligere haft et decideret flagskibsprodukt, men det skal vi da lige love for, at de har fået med Galaxy Tab S.

(09/14) PGO
Karakter: 6
Pris: 3.999 kroner
Læs testen her

 

MSI-GS70-stealth_990

Årets bedste computer

MSI GS70 Stealth

Værktøj til professionelle dræbere

Trods en vægt og tykkelse, der næsten matcher ultrabook-klassen, er der ingen tvivl om, hvad MSI GS70 Stealth er bygget til – nemlig spil i den mest alvorlige ende.

MSI GS70 Stealth 

Lyd & Billede er ikke et spilblad, men vi elsker interessant udstyr, der flytter de teknologiske grænser. Og MSI GS70 Stealth er netop sådan et produkt.

Ikke bare ser det store, flade matsorte aluminiumkabinet usædvanlig råt og frygtindgydende ud. Indmaden er lige så barsk. Det er faktisk den stærkeste bærbare, vi nogen sinde har testet, når det gælder 3D-grafik.

Med sin 2,4 GHz Intel Core i7 CPU, Nvidia GTX 765M grafikprocessor og 16 gigabyte DDR3-ram er der ikke sparet på kræfterne. En lynhurtig 225 gigabyte SSD og en stor 1 terabyte harddisk giver både plads og hastighed til spillene. For det er spil, det handler om.

Man kan godt tage en GS70 med på arbejde, hvis man er professionel grafiker. Men den befinder sig allerbedst i hænderne på en rutineret spiller, som har brug for et let og hurtigt værktøj, når der skal uddeles nådestød ved LAN-partyet.

Skærmen på 17,3 tommer er både lysstærk og klar – og selvfølgelig i Full HD på 1920 x 1080 pixel – og tastaturet er bagbelyst med RGB-lysdioder.

Siden vores test er GS70 Stealth blevet afløst af modellen GS70 2PE Stealth Pro, som har samme konfiguration og pris, blot med en endnu hurtigere grafikprocessor, nemlig Nvidia GeForce GTX 870 M.

(03/14) JAH
Karakter: 6
Pris: 12.990 kroner
Læs testen her

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *