Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Med Razer Freya og Kraken V4 Pro mærker du handlingen fysisk

Du skal ikke kun høre eksplosioner og skud i dine spil, men opleve dem fysisk på kroppen.

Af / 28/09/2024 - 20:00
Med Razer Freya og Kraken V4 Pro mærker du handlingen fysisk

Hos Razer mener man, at indlevelse er vejen frem for gaming. På RazerCon 2024, der lige nu finder sted i Californien, USA, har firmaet netop præsenteret sine nye modeller. Og ét af dem sparker helt bogstaveligt r*v, mens et andet giver dig et par på ørerne.

Det handler om Razer Sensa HD Haptics, der er såkaldt haptisk feedback – altså små elektromotorer, der bevæger sig i tak med eksplosioner og skud i spillet.

Razer Kraken V4 Pro er et headset med indbygget haptisk feedback i ørepuderne. Ud over den haptiske feedback har headsettet (selvfølgelig) lysshow – med hele 16 farvezoner, så du kan belyse Razer-logoet på ørekopperne præcis som du har lyst til.

(Foto: Razer)

Vi testede for nogle år siden forgængeren Kraken V3 Hypersense, der også havde haptisk feedback. Men teknologien er udviklet en del siden da. Hvor det tidligere headset blot brummede med i takt med lyden, giver Sensa HD Haptics-systemet mulighed for at indprogrammere haptiske effekter i spillene, så man mærker skud og eksplosioner, men ikke enhver baslyd. På samme måde, som surroundlyd til film indeholder et separat spor til lydeffekter.

Razer Kraken V4 Pro er trådløst, men man kan takket være en styreboks til skrivebordet tilslutte alle slags kablede enheder. Kombinationen og styreboksen bringer mindelser om SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless. Og prisniveauet bliver sandsynligvis mindst lige så højt.

Annonce
Læs også Professionelt værktøj i luksusklasse Steelseries’ topmodel har faktisk alle de features, man kan komme i tanke om at bede om.

At opleve skud og eksplosioner som vibrationer i hovedet, er en interessant fornemmelse. Men når det gælder den fysiske oplevelse af slagmarken, går den korteste vej til mandens hjerte gennem et skud i ryggen.

Freyja-460_R4_NE_Padding Outline_R0 Freyja-460_R4_NE_Padding Outline & Ripple_R0
<
>
Der er fire små motorer i Freya-puden; to i ryggen og to i sædet. (Foto: Razer)

Og det er her Razer Freya kommer ind på banen. Den skulle være den første sædepude med haptisk feedback. Puden kan spændes fast på de fleste gaming- og kontorstole, og indeholder fire aktuatorer til at gøre spillet fysisk: To i ryggen og to i sædet. Da der kræves en del effekt til at sætte spillerens bagdel i svingninger, skal puden tilsluttes med et strømkabel, mens data overføres trådløst via Bluetooth.

Bedst når spillet er skrevet til det

Sammen med de nye enheder kommer også en opdateret udgave af styresoftwaren Razer Cortex og Razer Synapse, der understøtter de nye produkter og funktioner.

Vi fik præsenteret systemet og fik lejlighed til at prøve både Kraken V4 Pro-headsettet og sædepuden Freya ganske kort. Effekten var klart bedst på spil, der er skrevet til systemet, men også ældre titler kan fungere, når man trimmer lidt på indstillingerne af, hvornår haptikken sætter ind.

Razer Freya kan spændes fast på din eksisterende stol. (Foto: Razer)

Pris og tilgængelighed

Vi har ikke fået danske priser endnu, men Razer Kraven V4 Pro har en europæisk pris på €450 (ca. 3.375 kr.), og Razer Freya kommer til at koste €300 (ca. 2.250 kr.). Begge er tilgængelige fra i dag.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Razer giver dig øretæver og r*vfuld

SteelSeries laver nu hørepropper

Sony OLED i professionel kvalitet

Gaming-nyheder fra Logitech

Endelig er PS5 Pro kommet

Første håndholdte spilkonsol del af gaming-orgie fra Acer

Concord flopper og lukker

Snart lanceres PS5 Pro

Samsung med 3D-gamingskærm ... uden briller!

Nye taster og mikrofoner til gaming

Spil i din egen stil med JBL

Asus-lavine på verdens største gamingmesse

Lyd & Billede