Mandag blev endnu et skridt taget i århundredets gaming-handel.
Med købet af Activision Blizzard er Microsoft på vej til at blive en af de største spilproducenter i verden. Det er ikke kommet fra den ene dag til den anden, og de er ikke i mål endnu. Men enden på processen er i syne.
Allerede i januar 2022 bekendtgjorde softwaregiganten Microsoft og spilveteranen Activision Blizzard, at de ville slå pjalterne sammen. En handel til en værdi af 68,7 milliarder USD (ca. 470 milliarder danske kroner). En beslutning som blev næsten enstemmigt godkendt af aktionærerne i Activision Blizzard i april 2022. Aktionærerne vil få $95 per aktie
Men da en så stor fusion vil skabe monopollignende tilstande og give Microsoft kontrollen med nogle af de største spiltitler, skal den først godkendes af konkurrencemyndighederne. Ikke bare i ét land, men over hele verden. Og den proces tager lang tid. Så lang tid, at Microsoft selv har beskrevet processen som et tre års mareridt.
15 lande og regioner skal godkende fusion
I alt skal fusionsplanerne godkendes i hele 15 lande eller regioner for at planen kan blive en realitet. Mandag var det den newzealandske handelsskommission, der gav sit blå stempel. Inden da havde Saudiarabien, Brasilien, Serbien, Chile, Japan, Sydafrika, Ukraine, EU, Kina, Sydkorea og Tyrkiet allerede godkendt fusionen. Og de australske konkurrencemyndigheder, som er de sidste på listen, er stadig i gang med behandlingen.
To meget vigtige lande, nemlig Storbritannien og USA, sagde i første omgang nej til fusionen. I USA skete det dels på baggrund af skepsis hos en gruppe senatorer om, hvorvidt det nye selskab ville respektere arbejderrettigheder, dels på baggrund af en indsigelse fra konkurrenten Sony. Indsigelserne førte til en domstolsudsættelse af godkendelsen, men retten afviste 11. juli 2023 at udsætte godkendelsen yderligere.
Call Of Duty forbliver på PlayStation
En af Sonys vigtigste grunde til at protestere imod fusionen er spillet Call Of Duty, der med mere end 400 millioner solgte eksemplarer er et af de mest succesfulde i spilhistorien. Med overtagelsen af Activision Blizzard får Microsoft Ejerskabet over Call Of Duty. Striden blev løst d. 16. juli 2023 med en bindende aftale mellem Microsoft og Sony, der sikrer, at Call Of Duty også i fremtiden vil blive tilgængeligt på PlayStation.
Afgørelsen falder d. 29. august
I Storbritannien er godkendelsen i flere omgange blevet udsat, da konkurrencemyndighederne har krævet en grundigere undersøgelse af konsekvenserne af det mulige monopol. En endelig afgørelse ventes at falde d. 29. august 2023.