Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Hands on: Samsung Galaxy Camera

Samsungs hybrid af mobiltelefon og kamera kan være det første, lille, men vigtige skridt mod en ny kamerageneration.

Skrevet af / 30/08/2012 - 23:59
Hands on: Samsung Galaxy Camera

Med digitaliseringen af kameraer åbner der sig mange muligheder. Moderne kameraer er allerede små computere med gammeldags betjening, mens smartphones er rene lommecomputere med skærmbaseret betjening.

Nogle kameraproducenter har allerede berøringsfølsomme skærme, som bruges til menuvalg, fokuspunkter og sågar til at tage billeder med, og en håndfuld kameraer har desuden opkobling til trådløst netværk. Via Wi-Fi. Men da er man afhængig af adgang til et trådløst netværk for at kunne uploade billeder.

I forrige uge lancerede Nikon Coolpix S800c, det første kamera som kombinerer trådløs tilslutning med det mobile Android operativsystem, således som vi kender det fra smartphones.

Men det har udelukkende Wi-Fi, hvilket altså betyder, at du kun kan overføre billeder, når du er i nærheden af et trådløst netværk.Samsung Galaxy Camera tager det hele et skridt videre. Her får man også 3G-adgang, så man kan overføre billeder via mobilnettet, uden at være afhængig af et trådløst netværk.

Læs mere: Samsung redefinerer kameraet

Kameraet er en hybrid af Samsung WB850F kompaktkamera, med 21 x zoom, 16 MP og integreret Wi-Fi – og så smartphonen Galaxy S III.

Forfra ser det ud som et WB850F – i sort eller hvid – med samme 21 x zoom, men bagfra ser det ud som en mobiltelefon.Samsung har samme 4,8 tommers trykfølsomme skærm her som på S III, men i en lidt enklere teknisk udgave, mens kameradelen bag skærmen skal være en fuldgyldig WB850F.

Med en vigtig undtagelse: Man styrer kamerafunktionen med en specieltilpasset udgave af Android version 4.1 – Jelly Bean – og har kun udløserknap og zoomknap på kameraet. Resten styres på skærmen.

Ifølge Samsung er OS´et ikke helt færdigudviklet, og det må vi håbe, det bliver, for under vores smugkig på kameraet var der klare mangler i fotomenuerne. Blandt andet var det ikke muligt at vælge blænde, hvis man havde valgt blændeprioriteret eksponeringsautomatik. Ikke uden at måtte bladre sig ind i menuerne igen. Skærmbilledet viser en grafisk fremstilling af ISO, eksponeringskompensation, blænde og lukker, som man nemt vælger ved at føre fingeren op eller ned på skærmen, men det var altså ikke muligt, når skærmen var i almindelig søgemodus.

Man tager et kamera og en mobiltelefon, og vups, har man en kameratelefon. Eller var det omvendt…

Lukkeren reagerer relativt trægt, og zoomfunktionen levede sit eget liv, typiske tegn på førproduktions eksemplarer, og vi regner med, at problemerne er poleret væk, inden produktet er i butikkerne engang i oktober.

Oplysninger om batteritid fik vi ikke, men der er grund til at tro, at Galaxy Cameras batteri må slås mellem behovet for eksponeringer og tilgængelig taletid, og at antallet af eksponeringer per ladning ikke vil ligge på niveau med de 300-400 billeder, de fleste kompaktkameraer klarer på en ladning.

Android-baserede kameramenuer vil vi garanteret se mere af i nær fremtid. Samsung Galaxy Camera er bare et skridt mod en ny kamerageneration. Men både et vigtigt og et spændende et.

Så må vi håbe, at kameraproducenterne ikke smider babyen ud med badevandet og glemmer kamerafunktionen i kommende generationers smarte kameraer.

Nogle gange er det gammeldags slet ikke så håbløst, trods alt.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Først med 8K-video

Fleksibel monopod

Panasonic opgraderer Lumix S5IIX

Flyv drone med stick og goggles

Lysstærk og let 50 mm

Superzoom som kan alt

Nye versioner af en af vores favoritter

Verdens fedeste instant-kamera?

Nikon Z9 får nye funktioner

Seriøs billedmaskine fra Leica

Gammelt filmformat får en renæssance

Afslører nyt zoomobjektiv

0
Lyd & Billede
Scroll to Top