Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Her er det nye operativsystem til din Mac

Det er slut med at navngive Mac OS efter kattedyr. Den nyeste version af Mac OS X, 10.9, kommer til at hedde Mavericks.

Skrevet af / 11/06/2013 - 00:52
Her er det nye operativsystem til din Mac

Der er endnu flere iOS-funktioner på vej til Mac’en med Apples nyeste udgave 10.9 af Mac OS X, også kendt som Mavericks. Her er nogle af nyhederne (men ikke dem alle, Mavericks byder nemlig på mere end 200 nye funktioner i alt):

Finder Tabs
Ligesom webbrowseren har faneblade får nu også Finder-programmet muligheden for at have flere sider – eller i dette tilfælde mapper – åbne i ét programvindue.

Fuldskærms-apps
Selvom de blev introduceret allerede med Mountain Lion er vi alligevel glade for nyheden om fuldskærms-apps. De fungerede nemlig ikke godt i den første version – specielt ikke hvis man bruger flere skærme samtidig, hvilket mange superbrugere jo gør. Nu kan man køre et program på den ene skærm i fuldskærmstilstand og se flere vinduer på den anden skærm samtidig.

Flere skærme
Og når vi nu taler om flere skærme, så kommer man med OS X Mavericks til at få flere funktioner, hvis man bruger flere skærme ad gangen. For eksempel vil man nu kunne fremkalde menuer og Dock’en på alle skærmene. Og så kan man bruge sit HD-tv præcis på samme måde som enhver anden skærm via AirPlay og et Apple TV.

multipledisplaysmenus

Safari
Bruger nu mindre strøm, hvilket betyder en del, hvis man er på farten med den bærbare. Blandt andre nyheder er at programmet nu kan integrere sociale netværk, så brugeren får en bogmærke-oversigt over alle de links, vennerne deler på for eksempel Facebook, Twitter og LinkedIn.

safarisharedlinks

Notifikationer
Et par små ændringer betyder for eksempel, at notifikationer, som er kommet, mens man har været væk, bliver vist allerede på låseskærmen. Og apps opdateres nu automatisk, hvilket man får besked om via notifikationerne. Nyt er også interaktive notifikationer. Kommer der for eksempel en notifikation om en meddelelse, et FaceTime-opkald eller en email, kan man svare direkte uden at åbne det tilhørende program.

iCloud
Nyt er blandt andet en nøglering, som opbevarer passwords og kreditkortnumre, så man ikke selv behøver at huske dem. Hele molevitten beskyttes af AES 256-kryptering.

Kalender
Slut med læderkanten i toppen. Inkluderer derudover integration med Maps og bedre navigation rundt i programmet.

calendarweek

Maps
Jep, Apple Maps er nu også en del af Mac OS X. En smart funktion er muligheden for at planlægge en rute på Mac’en via kortet og så sende ruten til sin iPhone ved et enkelt tryk på en knap i app’en.

mapsfeatures

iBooks
Apples e-bogs-læser og e-boghandel er nu også en del af Mac OS X.

ibooksicloud

Forbedret batteritid
Ved hjælp af nye teknologier som App Nap og Compressed Memory lover Apple bedre batteritider.

Mac OS X Mavericks bliver tilgængeligt for almindelige forbrugere til efteråret. Prisen kendes endnu ikke.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Lyd & Billede
Scroll to Top