TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Er strøm vigtigt?

IsoTek vil gerne overbevise os om, at strømkvalitet ikke er humbug og hokuspokus.

Af / 01/09/2017 - 13:58
Er strøm vigtigt?

Siden jeg begyndte som journalist på Lyd & Billede i 2001, er jeg blevet introduceret for mange mærkelige produkter, der skulle forbedre lydkvaliteten fra hi-fi-anlæg. Fra enkle tips og tricks, der faktisk fungerer, såsom spikes under højttalerne, til mere obskure løsninger som at vaske cd’erne med en særlig væske eller fæstne bittesmå metalknopper til væggene for at “stabilisere energien i rummet”.

I løbet af mine 16 år som journalist har jeg ment, at strømrensning tilhørte hokuspokuskategorien. Strøm er vel bare strøm, og selv om sinuskurverne ikke er perfekte, skulle man tro, at det blev udjævnet, når strømforsyningen i hi-fi-komponenten forvandler vekselstrøm til jævnstrøm.

IsoTek vil overbevise mig

Engelske IsoTek har sat sig for at få mig til at skifte mening og har fløjet deres grundlægger og daglige leder, Keith Martin, til Oslo Hi-Fi Center, hvor vi mødes.

“Bare for at vise, at det her er ægte, så ankom jeg kun nogle minutter før dig. De sagde til mig: ‘Her er et anlæg fra nogle producenter, gå bare i gang!’ Vi har ikke brugt dagevis på at sætte det op – det her er den virkelige verden, hvor jeg møder op i et fremmed land og bare arbejder med det, de har,” bedyrer Keith.

For en ordens skyld drejer det sig om et lydanlæg med en T+A MP 1000 E cd-afspiller, Avantgarde Acoustic XA integreret forstærker og Avantgarde Acoustic Uno XD semiaktive hornhøjttalere. Den samlede pris er omkring 350.000 kroner. Men mere om det om lidt.

Annonce

Hvorfor er det vigtigt at rense strømmen?

“Well,” siger Keith, “det er lidt ligesom med formel 1. Hvis du tager en Skoda … en Skoda er en bil, der kan få dig fra A til B, og det er nok. Men hvis du kører en F1-racer, bliver brændstofblandingen, udformningen af motoren, konstruktionens lethed, gummiblandingen i dækkene … alle disse detaljer bliver endnu vigtigere. Og racerløb kan vindes eller tabes ud fra små detaljer.”

Jeg beder Keith undskylde, at jeg er lidt skeptisk, når det gælder strømrensning:

Jeg har overværet nogle demoer og hørt nogle produkter, men uden at blive helt overbevist …

“Det er helt okay. Da vi startede for 17 år siden, var der meget snak om voodoo, og strømrensning fik en masse negativ omtale. Det skyldtes, at mange konstruktører brugte komponenter, der var beregnet til andre industrier. De vidste, at der var et problem med strømmen, men havde ikke lavet nogen forskning og udvikling for at forstå, hvad der skulle gøres. Så de tog bare en ringkerne-isolationstrafo, puttede den i en æske og satte deres navn på. Men den slags trafoer er udviklet til bygge- og anlægsarbejde. Når folk arbejder på et byggeri, og nogen kommer til at klippe en strømledning over, vil de helst ikke dø! Men det er ikke det, man skal bruge for at få den bedst mulige lyd fra et musikanlæg. Man kan ikke bare tage noget, der stammer fra en helt anden industri, smide det i en æske og sætte sit logo på. Men desværre var det ofte det, der skete.”

To typer støj

Keith fortæller, at når man taler om strøm, er der to typer støj, man skal håndtere:

“Kort fortalt har du to problemer. Der er differentialstøj, hvor alle produkter, der er sluttet til en stikkontakt, sender støj tilbage i elnettet og påvirker hinanden. Og så er der radiointerferens, altså RF-støj, som al distribueret strøm er ‘smittet’ med, idet strømførende ledere fungerer som antenner.”

Differentialstøj

Butikschef Geir Tømmervik afbryder os. Han har en støjmåler med og begynder at måle støj i lysnettet. Den første måling på elnettet siger 40 procent.

“De fleste har 80 procent derhjemme,” hævder Tømmervik. Han har allerede taget sælgerhatten på.

Keith kommer i tanke om, at han har sit eget netfilter Corvus plugget ind i væggen, og udbryder: “Lav målingen igen. I teorien skal det blive værre, hvis jeg tager mit netfilter ud af elnettet.”

Det stemmer. Det gik op til 61 procent.

“Så det, der sker, når jeg bare plugger det her filter i elnettet, er at jeg forbedrer strømmen i hele det elektriske kredsløb.”

Da vi sætter måleapparatet ind i forgreneren på Corvus, måler det 14 procent. En temmelig effektiv rensning, med andre ord.

Tømmervik finder et konkurrerende strømfilter frem, som faktisk viser sig at øge støjen, fra 61 til 65 procent.

Keith forklarer:

“Differentialstøj er strøm, som kommer fra alle elektroniske produkter, der er sluttet til det samme lysnet. Alle produkter i dette rum støjer, når de trækker strøm fra nettet. Det er her, en del filterproducenter går galt i byen. På mange filtre med flere udgange er disse parallelforbundet, så strømmen går igennem de første udgange, før den når den sidste. Hvis filteret i sig selv fungerede – hvilket det andet filter tydeligvis ikke gør – så ville det dæmpe støjen fra alt andet i hjemmet, der er koblet til lysnettet. Men så snart du plugger hi-fi-komponenterne ind i filteret, vil de påvirke hinanden. Hver komponent sender støj tilbage, og man får krydskontaminering mellem alle de tilsluttede komponenter.”

Basismodellen Corvus har ni udtag. Hvordan adskiller de sig fra konkurrenterne?

“I hvert eneste IsoTek-produkt er et udtag aldrig direkte forbundet med det ved siden af. Corvus ligner konkurrenten, når du ser de ni udtag, men hvert udtag er koblet direkte til det sofistikerede filter på indgangen.”

RF-støj

Den anden form for støj er RF-støj, radiointerferens.

“Et stykke ledning er en leder, som igen er en antenne. Uanset om det ligger på jorden eller løber vertikalt, vil det samle radiofrekvenser op ligesom teleskopantennen på din bordradio. Og alle de billige sorte 100 kroners strømkabler er frygtelig dårlige på netop denne front. Jeg anerkender det sorte kabel – det er, hvad det er. Det er udviklet ned til et prispunkt, hvor det kan bundtes med et produkt uden at påvirke prisen. Det er en ærlig sag. Men at pakke det sammen med et specialiseret hi-fi-produkt til 50.000 kroner og mene, at det er i orden, det er ikke i orden. Fordi kablet blev udviklet ned til en vis pris og ikke op til en vis kvalitet.”

Han fortsætter:

“RF-støj er et stort problem mange steder. I Schweiz kan man f.eks. fange radiostationer via elnettet. Men også switchede strømforsyninger, som vi alle har mange af i hjemmet – på Wi-Fi-routeren, mobilopladeren, tv’et og meget mere – er et problem. Sådan en strømforsyning laver en hel del RF-støj, ud over en masse differentialstøj. Med andre ord får du meget mere forvrængning på lysnettet med switchede strømforsyninger end med de traditionelle.”

Sandhedens øjeblik

Okay, så vi har slået fast, at elnettet har en pæn portion støj, uanset hvor man bor. Og at IsoTek vil gøre noget ved det. Men kan man høre det? Det er blevet tid til demoen. Først bliver lydanlægget sluttet til en almindelig plasticforgrener med sorte strømkabler. Vi starter med Maria Menas cover af Kiss-nummeret “I Was Made for Loving You”.

Det lyder umiddelbart godt. Hvilket er ikke så overraskende, da det er et lydsystem til 350.000 kroner, vi taler om. Det er en anelse spidst til tider, men det kan lige så godt være indspilningen. Der er fin lyd i elbassen, og Marias stemme står temmelig nøgent i rummet. Sådan er førsteindtrykket, og jeg er lidt skeptisk over for, om det kan blive voldsomt meget bedre.

Ind med Corvus-filteret, hvor alle komponenter nu er tilsluttet med IsoTeks egne strømkabler af typen Sequel.

Allerede på første takt med elbassen – før noget andet kommer ind – står det klart, at det lyder mere organisk, og Avantgarde-højttalerne forsvinder mere i rummet. Støjgulvet sænkes, og alt i lydbilledet kommer bedre frem. Små detaljer og mikrodynamik i Marias stemme står tydeligere; hun er mere til at “tage og føle på”. Vi får længere udklingning, og der er mere rumklang, uden at det går ud over timingen.

Gennemtænkt produkt

Corvus er det nyeste filter og et af de mest overkommelige med en pris på 6.000 kroner. Så får du et strømkabel til over 1.000 kroner med i købet, og med ni strømudtag er det unægtelig et interessant produkt.

“Når du skal lave et strømfilter, skal det grundlæggende være i orden. Her kan du ikke gå på kompromis. Det er lidt som en bygning. Ja, du kan vælge billigere tapet og sætte gipsvægge ind i stedet for solide trævægge. Men fundamentet kan du ikke snyde med. Så selv i vores billigste produkt, Corvus, bevarer vi det grundlæggende: Vi kobler ikke to udgange sammen, for det ville være idiotisk, og vi har sikret os, at overspændingsbeskyttelsen og filterkonstruktionen er intakte. Kompromiset er, at vi kun har ét filternetværk, der bruges af alle ni udgange. Vi anvender intern kabling af rigtig godt oxygenfrit kobber med sølvbelægning. Den er mangetrådet, hvilket også er et kompromis, men hver tråd er på to kvadratmillimeter og kan tåle høj ampere, og vi bruger teflon til isolering. Det er rigtig godt, men mikroskopisk mindre effektivt end det næste trin, som er fluoreret ethylenpropylen, eller FEP.”

Yderligere et trin op

Og det er her, næste trin kommer ind, i form af Aquarius.

“På Aquarius har vi haft et større budget og mere plads i boksen. Så hver eneste udgang har fået sit eget dedikerede filter af endnu højere kvalitet, og der er seks udtag. Med andre ord køber du ikke én strømrenser, men seks strømrensere i én boks.

Som demosang satte Keith så Malia & Boris Blanks elektroniske “Celestial Echo” på – et lavtempo elektronisk nummer med et stort lydbillede, heftige basrytmer og stram percussion. Og Malias farverige soul-stemme i centrum af det hele.

Med Corvus alene lyder det meget opløst. Bassen er nærværende med både fylde og overtoner, og jeg savner umiddelbart ikke noget. Det her er godt!

Så kobles Aquarius ind. Pludselig øges lydbilledets dimensioner, højttalerne forsvinder endnu mere, og man nærmest falder ind i musikken. Det er ikke lige så dramatisk som skiftet fra ingenting til Corvus, men det er alligevel så meget, at jeg begynder at spekulere på, hvor meget bedre det rent faktisk kan blive.

Dyrere produkter

IsoTek har noget til ethvert budget og ethvert kvalitetskrav, og vi fik demonstreret både Titan – som udelukkende er beregnet til kraftige effektforstærkere og subwoofere – og et ægte high-end-produkt ved navn Genesis One, som kun har ét udtag. Det er beregnet til lydkilder med et lavere strømforbrug og blev derfor koblet til cd-afspilleren. Og ja, de mure, som vi troede allerede var væltet, viste sig bare at være flyttet lidt, for hver gang vi gik en klasse op, voksede lydbilledet.

Hver gang vi gik op i kvalitet, fik vi et mere løst lydbillede, hvor man kom tættere på artisten, og kontrasterne øgedes. Til sidst var det, som om jeg var faldet ind selve i musikken, og det var svært at lande igen!

Meget overbevisende, men …

Efter at have overværet sådan en demo gør man sig nogle tanker. Der var utvivlsomt forskelle og forbedringer hele vejen, og der er ingen tvivl om, at renere strøm giver bedre lyd fra anlægget. Den seance, jeg deltog i hos Oslo Hi-Fi Center, var meget overbevisende.

Men alligevel må jeg tage nogle forbehold, for det er ikke lokaler, jeg kender særlig godt, og de hi-fi-komponenter, der var tilsluttet, har jeg kun hørt på messer. Efterfølgende er jeg også usikker på, hvor meget der var mine egne ører, og hvor meget jeg lod mig påvirke af demonstratørens engagement.

Jeg er ikke i tvivl om, at produkterne virker, og jeg tvivler heller ikke på, at IsoTek har lige så rent mel i posen, som de giver renere lyd fra anlægget. Men den endelige test må være at prøve filteret i egne lokaler på udstyr, som jeg kender. Jeg sørgede derfor for at få Corvus-filteret og et bundt strømkabler med derfra. Fortsættelse følger!

Læs også: IsoTek EVO3 Corvus strømfilter

picture1 picture2 picture3 picture4 picture5 picture3 picture7
<
>
Det anlæg, der blev spillet på: T+A MP 1000 E cd-afspiller, Avantgarde Acoustic XA integreret forstærker samt Avantgarde Acoustic Uno XD højttalere. Samlet pris 350.000 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Viser nye produkter på CES

Musikstreamer når nye højder

Legendarisk producent genopstår

Styr uden om billigt skidt til jul!

Notre-Dame: Akustikken kunne have været tabt for altid

High-end til en lavere pris

Redder hi-fi-udstyr fra moderne strømproblemer

MQA-teamet skal redde lyden - igjen

Endelig McIntosh!

Volvo med verdens mest berømte studio

Specialtunet for bedre lyd

To EX-tra smarte produkter fra Cambridge Audio