TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Årets bedste højttalere

Højttalerne har stor betydning for den lydoplevelse, du får. Derfor er det vigtigt at vælge de rigtige.

Af / 05/12/2013 - 11:20
Årets bedste højttalere

Det er nemt at forelske sig i lyden fra ​​en højttaler, men det er ikke sikkert, at den rent faktisk passer til dig, dit hjem og dine lyttevaner. Eller din tegnebog. Derfor er det vigtigt at lytte til flere forskellige højttalere, før du beslutter dig, og gerne med din egen udvalgte musik. Når højttalere demonstreres på udstillinger og i butikker, spilles der ofte musik, der skal få højttalerne til at fremstå så positivt som muligt. Spil noget helt andet, gerne musik med mange instrumenter eller stor dynamisk variation.

Men det er ikke nok. Dit hjem er afgørende for den lyd, du får. Store ​​højttalere kan give masser af power, men de optager plads og skal som regel stå lidt ude i rummet. Små højttalere kan give fin opløsning og er som regel lettere at stille pænt i stuen, men de har stadig brug for at blive placeret korrekt for at yde deres bedste. Surround betyder, at man skal have plads til endnu flere højttalere.

Hvor meget må det egentlig koste? Det er fristende at købe billigt, men hvis du ikke køber noget, du virkelig kan lide, vil du heller ikke lytte så meget til dit anlæg. Jo mere tilfreds du er, jo mere musik bliver der også spillet.

I dag findes der masser af både pæne og overkommelige højttalere på markedet. Højttalere er ganske enkelt blevet væsentlig bedre de senere år. Computeroptimering, materialer, kabinet og – lader det til – højttalerproducenternes øgede forståelse for, at højttalere rent faktisk skal fungere i et hjem og ikke i et optimeret rum, har gjort det lettere at finde højttalere, der passer til både ører, øjne og tegnebog.

 

Annonce

 

QConcept20main

Årets bedste Stereohøjttalere, kompakt budgetklasse

Q Acoustics Concept 20

Q Acoustics’ Concept 20 tilhører det lille, eksklusive selskab af rigtig gode små tovejshøjttalere, der ikke koster en formue.

Q Acoustics Concept 20

Den engelske højttalerproducent Q Acoustics har tidligere overrasket med billige gulvhøjttalere, der spillede fremragende i forhold til den lave pris. Nu er de på banen med et par stativhøjttalere, der også har et prisskilt i den mere overkommelige ende. For Q Acoustic gør som så mange andre: De designer i vest og fremstiller i øst.

Som helhed minder Concept 20 lydmæssigt meget om samme producents gulvhøjttalere 2050i – som jeg svært godt kunne lide – men spiller i et mindre format og med lidt mindre potent bas. Andet kan man dog heller ikke forvente.

Q Acoustics Concept 20 hører til den eksklusive skare af rigtig gode små tovejshøjttalere, som ikke koster en bondegård. I forhold til pris og udseende spiller de rigtig godt. Parret med en passende forstærker kan det være de helt rigtige højttalere, hvis du leder efter et godt musikanlæg til små penge. Bør absolut prøvehøres!

Læs testen her

 

 

Kef-LS50_oppslag

Årets bedste Stereohøjttalere, kompaktklasse

KEF LS50

KEF fejrede deres 50 års jubilæum med højttalere bygget på både klassisk og ny KEF-teknologi. Og resultatet er i allerhøjeste grad værd at fejre.

 KEF LS50

KEF blev grundlagt i 1961, men det var først sidste år, 50 års jubilæumshøjttalerne LS50 så dagens lys. Og først sent på året nåede de vores breddegrader.

Det er helheden, der er styrken i disse højttalere. Lydbilledets størrelse og definition, sømløsheden i frekvensgangen samt den fine opløsning er af en klasse, som man normalt ikke forventer fra højttalere af denne fysiske størrelse. De er ikke helt billige, men selv prisen taget i betragtning synes jeg, at man får usædvanlig meget for pengene. De udplacerer simpelthen langt de fleste ​​konkurrenter.

KEF LS50 er nogle usædvanlige, men exceptionelt vellykkede jubilæumshøjttalere, der på fornem vis sammenfatter KEF’s dyder før og nu. Det er højttalere, der er nemme at holde af, og som man hurtigt trives rigtig godt med. En klar favorit i prisklassen.

 

 

Sonus-Faber-Venere-2

Årets bedste Stereohøjttalere, topklasse

Sonus Faber Venere 2.5

Det er ikke kun nationaliteten, Sonus Faber har haft tilfælles med Ferrari. Det er også priserne. Men ikke længere.

 Sonus Faber Venere 2

Det er utænkeligt, at Ferrari pludselig lancerer en sportsvogn til prisen af en Fiat. Indtil nu var det lige så utænkeligt, at high-end producenten Sonus Faber skulle komme på banen med store gulvhøjttalere til omkring 20.000 kroner. Venere 2.5 er derfor en øjenåbner på flere måder. Højttalerne er nemlig også slående smukke. Formen minder om en harpe, og i sort højglansudførelse ser de ud, som om de koster mange gange prisen.

Både frontplade og kabinettet er tyndere, end vi havde regnet med, og vægten er på beskedne 20 kilo pr. højttaler. At slække lidt her og der har givet mere luft i budgettet til bedre delefiltre og højttaler-elementer, som alle er udviklet af Sonus Faber og produceret af DKM.

Lydkvalitet
Når højttalerne så bliver fodret med musik, forsvinder al tvivl. Mellemtoneområdet er stort og fyldigt, og gør, at mandestemmer træder frem med god brystklang og pondus. Det gavner også kvindestemmer, fordi lysere stemmer har et fundament længere nede, end mange tror.

Mens Audiovector X3 Super og Triangle Color lyder lidt lyst, byder Sonus Faber på en langt mere robust og fyldig gengivelse af det vigtige mellemtoneområde. Samtidig har diskanten en god opløsning og er mere integreret i lydbilledet.

Basgengivelsen er også imponerende. Her er der god tyngde, samtidig med at f.eks. elbas har en glimrende opløsning. Den gengives med stor krop, og anslaget på strengene kommer meget klart frem. Også strygere har en fylde og sødme, som ingen andre i testen er i stand til at præstere, og instrumenternes overtoner skinner med største selvfølgelighed.

Perspektivet er vældig stort med et lydbillede, som folder sig ud i bredden, samtidig med at det står ud i rummet og næsten omringer os. Her er der virkelig tale om underholdende højttalere!

Læs testen her

 

 

 

Martin-Logan-Montis

Årets bedste Stereohøjttalere, high-end

Martin Logan Montis

De er store, komplekse og dyre, og derfor er elektrostathøjttalere for de få. Men der findes heldigvis undtagelser.

 MartinLogan Montis

Med gennemsigtig membran ser de tårnhøje højttalere mærkelige ud i manges øjne. Teknisk set er de heller ikke som andre højttalere. De skal tilsluttes 230 volt, fordi de lodrette membraner har brug for høj spænding for at fungere. Så kan den florlette, gennemsigtige membran bevæge sig langs aksen og skabe lyd, idet strømmen danner et elektrostatisk felt midt i gitteret foran og bag membranen.

Princippet svarer til det, man oplever, når statisk elektricitet får håret til at strække sig efter hårbørsten, selv om den ikke er i kontakt med håret.

Den måde at lave højttalere på giver ekstremt lav forvrængning og knap hørbar farvning af lyden. Så sidder man tilbage med en endnu mere realistisk oplevelse af, hvordan de instrumenter og vokaler egentlig lyder. Sammen med en bashøjttaler i bunden skaber højtalere som MartinLogan Montis en fuldgyldig musikoplevelse, som kun få andre højttalertyper kan gøre efter.

Det hybride højttalerprincip med et elektrostatisk element og et bas-element i kombination er et sjældent syn. Men også et af ​​de mest fuldendte, og har man først hørt elektrostatiske hybridhøjttalere, er der ingen vej tilbage.

Den enestående silkebløde lyd, den forbløffende åbne lyd og den ​​fantastiske ubesværede dynamik gør det her til nogle af ​​vores absolutte favorithøjttalere. Montis har ganske vist hård konkurrence, men kun få evner at forene spilleglæde med en gnistrende skarp detaljerigdom, næsten vægtløs mellemtone og kick-ass bas, som disse højttalere gør. Uanset hvad du måtte ende med, så sørg for at have hørt Montis, hvis budgettet ligger på dette niveau. Det vil du ikke fortryde.

Læs testen her

 

 

oppslag4

Årets bedste Surround-højttalere, 5.1

Elac 190 5.1 højttalersystem

Tyske Elac er på banen med en højopløst højttalerserie, der spiller lige godt, hvad enten det er musik eller film, der står på menuen.

 Elac FS 190 5

Elac er kendt for deres ganske kompromisløse byggekvalitet og finish. Derfor er det glædeligt, at den overkommelige 190-serie ikke er “Kina-vare”, men samles på fabrikken i Kiel, præcis som de dyrere high-end modeller.

Gulvhøjttalerne FS 197 danner basis i 5.1 systemet. De får selskab af BS 192 – en stativhøjttaler, der også passer udmærket som bagkanaler – samt den matchende centerkanal CC 197. På anbefaling fra Elac bruger vi også subwooferen SUB 2030, der er tilgængelig i samme farve som 197-serien.

Høj lydkvalitet
Alle store højttalerproducenter har deres “varemærker”, som de er stolte af. Hos Elac er det afgjort den berømte JET-foliediskant med dens særegent luftige og finkornede diskantgengivelse. Ulempen er, at den koster en del mere end almindelige dome-diskanter, men nu har Elac gjort nogle tiltag for at gøre den tilgængelig i lavere prisklasser.

JET-diskanten giver Elac-højttalerne egenskaber i overtoneområdet, som få andre højttalere i prisklassen kan matche. Med fem ens diskanter foran og bagved indhylles vi i et stort, præcist og super detaljeret lydbillede. Små detaljer i lydsporet, såsom vind, baggrundsmusik og rumklang, kommer utrolig godt igennem på Elac-højttalerne.

Det sjove er, at de også beholder denne opløsning, når noget skal smadres, skydes eller sprænges i luften. Man kan skrue volumen op, uden at diskanten bliver skarp eller aggressiv.

Det er en meget spændende 5.1 pakke, som vi trygt kan anbefale til kombineret film- og musikbrug!

Læs testen her

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Viser nye produkter på CES

Musikstreamer når nye højder

Legendarisk producent genopstår

Styr uden om billigt skidt til jul!

Notre-Dame: Akustikken kunne have været tabt for altid

High-end til en lavere pris

Redder hi-fi-udstyr fra moderne strømproblemer

MQA-teamet skal redde lyden - igjen

Endelig McIntosh!

Volvo med verdens mest berømte studio

Specialtunet for bedre lyd

To EX-tra smarte produkter fra Cambridge Audio