TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets lyd- og billedkilder

Vejen til udsøgte lyd- og billedoplevelser starter med en god signalkilde. Her er de bedste musik- og videoafspillere, vi testede i 2012.

Af / 23/01/2013 - 00:00
Årets lyd- og billedkilder

Vi konsumerer musik og film som aldrig før, og den teknologi, der giver os adgang til underholdningen, er i stadig udvikling. Online musiktjenester som Spotify og WiMP har fået selskab af tilsvarende videotjenester, f.eks. Netflix og HBO, og alle har det tilfælles, at underholdningen leveres direkte fra nettet uden behov for harddisk eller spindende plader. Men for os, som går op i kvalitet, og som vil have gnistrende og glasklart billede og lyd, hver gang vi bænker os i sofaen, er det alligevel for tidligt at sige farvel til de fysiske lagringsmedier.

En film på Blu-ray giver fortsat væsentlig bedre billede og lyd, end videotjenesterne kan drømme om. Den komprimerede lyd fra Spotify og andre streaming-tjenester kan heller ikke måle sig med lydkvaliteten fra musikfiler rippet fra cd eller downloadet og lagret på harddisken. Streaming-tjenesterne egner sig perfekt til at udforske ny musik og film, men til de rigtige godbidder er fysisk lagring fortsat bedst.

Hvilket leder os frem til … vinyl! Ja, for midt i den digitale udvikling har den analoge pladespiller fået ikke så lidt af en renæssance! Selv om mere og mere af underholdningen befinder sig oppe i “skyen”, er der fortsat dem, der foretrækker det håndfaste, det at kunne betragte pladesamlingen på hylden og tage vare på musikalske perler. Og ikke mindst høre den varme analoge lyd fra vinyl, komplet med “pejseknitren” og det hele.

Mens lp’en gør comeback, synger cd-formatet og de fritstående cd-afspillere helt sikker deres svanesang. I konkurrence med iPods, streaming og download af musik fra nettet har cd-pladerne snart udspillet deres rolle. Derimod er D/A-konverteren aktuel som aldrig før.

D/A-konvertere
D/A-konverteren (DAC) er på mange måder “hjernen” i stereoanlægget. Den henter den digitale information ud fra musikfilerne og konverterer det til analog lyd, som du kan høre gennem forstærkeren og højttalerne. Information, som går tabt her, kan ikke genvindes senere i signalkæden.

Annonce

Køber du en god DAC, kan du forbedre lyden fra alle digitale lydkilder – ikke bare din gamle cd-afspiller, men også tv’et og pc’en. Selv komprimerede musikfiler fra Spotify, WiMP og YouTube lyder overraskende godt, når de køres gennem en bedre DAC med tilhørende analogdel. Vores tests har vist, at der er overraskende stor forskel på D/A-konvertere, og man behøver ikke “gyldne ører” for at kunne høre det.

Blu-ray-afspillere
I modsætning til cd-afspillerne har Blu-ray-afspillerne haft en ganske eventyrlig udvikling det seneste år, både når det gælder pris og kvalitet. Selv de billigste Blu-ray-afspillere til omkring en tusindlap er klart et skridt op fra det gamle dvd-format. Blu-ray giver udmærket billedoplevelse og mulighed for højopløst, krystalklar lydkvalitet i op til syv kanaler – så længe du har et passende anlæg, vel at mærke.

Årets pladespiller

Project-Debut-Carbon-Esprit

Project Debut Carbon Esprit

Denne tjekkiske pladespiller findes i flere farver, er helt manuel og spiller vidunderligt. Arm af karbon og tallerken af akryl er kanon sejt!

Rigtigt bearbejdet har karbon fordelen af både at være meget let og ultra stift. Det er egenskaber, som har store fordele, når det kommer til at konstruere pladespillerarme, der har til opgave at føre vibrationerne fra pickup’en videre til udgangen uden at tilføre sine egne. Men at udvikle god karbonfiber er en møjsom og dyr proces. Derfor er det næsten utroligt, at Project har brugt karbonfiber som materiale i armen på deres billige, helt manuelle Debut Carbon pladespillere. Og det gør, at disse pladespillere skiller sig ud fra alle andre budgetgrammofoner.

Esprit-modellen er et skridt op fra den billigste i serien og adskiller sig fra lillebror ved at have en lidt dyrere, men klart bedre pickup i form af Ortofon 2M Red, hvor lillebror bruger Ortofon OM 20. Endvidere er lillebrors tallerken i støbt stål skiftet ud med en tykkere sag i akryl. Akryl giver bedre dæmpning og mindre egenresonans.

Lydkvalitet
Project-grammofonen gengiver musikken drømmende og svalt. Lydbilledet er dybt og rummeligt med fint defineret stereoperspektiv. Piano kommer klokkeklart frem i lydbilledet. To vokalister skilles tydeligt fra hinanden, og selv om lydbilledet opleves som varmt og fyldigt, kommer de små detaljer frem.

Debut Carbon Esprit gør et forbilledligt stykke arbejde, og Ortofon 2M Red-pickup’en er muligvis den bedste i sin prisklasse til at kombinere detaljer med spændstig dynamik.

Den dynamiske kontrast er nemlig fremragende. Vi kan kun gætte på, hvor godt det kan blive med en endnu bedre pickup, f.eks. 2M Black. Du behøver faktisk bare at købe en 2M Black stift og sætte den på den eksisterende pickup for en fuldkommen opgradering.

Læs hele testen her

Årets DAC

Hegel_HD11

Hegel HD11

Hegel HD11 lyder usædvanlig godt. Konverteren graver detaljerne frem i digitalsignalet og leverer dem uproblematisk videre uden at tilføre egne uhumskheder. 

For at fokusere mest muligt på det lydmæssige er Hegel HD11 sparsomt udstyret, uden variabel volumenkontrol eller hovedtelefonudgang. Den har derimod både balanceret og ubalanceret udgang. Valget faldt på en 32 bit DAC-chip for at få egenstøj for hele produktet ned på -140 dB!

USB-indgangen understøtter op til 96 kHz opløsning. Den er ikke asynkron, men adaptiv. Det betyder, at den bruger computerens clock. Men derefter reclockes signalet i konverteren.

Ud over at vælge indgang lader fjernbetjeningen dig hoppe mellem sange i en spilleliste sat op på din pc eller Mac, når denne er koblet til USB-indgangen på konverteren.

Lydkvalitet
Hegel HD11 er lydmæssigt i en ganske anden liga end andre konvertere til 5.000 kroner og derunder. Vi kender kort og godt ikke andre konvertere til samme pris, der lyder så godt. HD11 gengiver nemlig musikken med større rum og mere luft omkring instrumenterne end de fleste. Bare hør cymbaler, og hvordan strygere løfter sig ud i luften. Dejlige kvindelige vokaler står klokkeklart frem, mens basguitaren står støt i bunden.

I forhold til endnu dyrere og bedre konvertere er det eneste, vi umiddelbart savner, lidt mere skub og energi i bassen. Trommer lyder endnu tungere og mere hårdtslående, når man bevæger sig ind i high-end land. Men så bliver prisen også en anden, og det kan godt ske, at det er mere fornuftigt at investere i bedre højttalere end en endnu dyrere DAC. Den dynamiske kontrast er fabelagtig og opløsningen ligeså.

Har du 6.000 kroner at bruge på en digitalkonverter, kan vi ikke komme på nogen, vi hellere ville anbefale, end Hegel HD11.

Læs hele testen her

Årets Blu-ray-afspiller

Panasonic-DMP-BDT500

Panasonic DMP-BDT500

Panasonics nye topmodel DMP-BDT500 giver en meget høj billed- og lydkvalitet til en fornuftig pris.

Panasonic introducerede deres første 3D Blu-ray-afspiller, DMP-BDT300, for et par år siden, en stor og god afspiller med solid mekanik. Efterfølgerne til BDT300 har også haft høj ydelse, men betydelig mere simpel byggekvalitet, og de lidt mere kræsne af os har nok savnet en rigtig topafspiller fra Panasonic. Det har japanerne gjort noget ved, og i år introducerede de high-end modellen DMP-BDT500. Den er fortsat at regne som en kompakt afspiller, men har en solid og tillidsvækkende udførelse med tykkere kabinetvægge og generelt bedre finish end producentens billigere afspillere.

Panasonic-afspilleren starter på et øjeblik og læser Blu-ray-film på rekordtid. Samtidig er den meget stillegående, uden antydning af sus eller brummen fra drivværket – det eneste, vi kan høre, er et dæmpet “dunk”, når vi skifter kapitel med fjernbetjeningen. Sidstnævnte er en ny variant med både trykknapper og et berøringspanel, som kan bruges til at styre smart- og hurtigfunktioner.

Billedkvalitet
Den flotte udførelse ville naturligvis have spillet en lille rolle, hvis den ikke gav sig udslag i et bedre billede. I Panasonics tilfælde er der imidlertid en klar sammenhæng mellem bygge- og billedkvalitet: Den er kort og godt superb! Panasonic-afspilleren leverer knivskarpe billeder, og den klarer også at bevare skarpheden under bevægelse. Det giver et godt flow og en “ro” i billedet, som helt klart er et niveau over, hvad konkurrenterne i klassen præsterer. Og så får du dobbelte HDMI-udgange, som har praktiske fordele i hjemmebiograf-sammenhæng.

Derudover må det nævnes, at Panasonic har gjort sig ekstra umage med lyden i BDT500 med en dyr analogdel til stereolytning. Den egner sig derfor også udmærket som cd-afspiller eller som netværksbaseret afspiller ved at streame musik fra pc.

Læs hele testen her

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Ny streamer fra Italien

Bose køber McIntosh

Ny specialmodel fra Rega

Ny producent med budgetvenlig Hi-Fi

Budgetvenlig forstærker med Bluetooth

Ny integreret med DAC

CD-afspiller til Ruarks 100-serie

Fransk superluksus: Devialet lancerer ny topmodel

Klassisk reference-pladespiller fra Pro-Ject

Spolebåndoptageren genopstår

High-end fra Auralic: G2.2 overtager tronen

Professionel storvask til dine vinylplader