Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

DAB i bilen: Så let som at klø sig i nakkestøtten

Nej, du behøver ikke at vente med at få DAB-radio, til du køber ny bil.

Skrevet af / 05/05/2014 - 10:42
DAB i bilen: Så let som at klø sig i nakkestøtten

Jeg har en Skoda Octavia årgang 2005 og er meget tilfreds med min bil – bortset fra én ting: Stereoanlægget. Det er ganske vist elegant indfældet i instrumentbrættet, men det har kun cd-afspiller og radio. FM-radio. Og den skurrer. Ikke kun i tunneller, men næsten hele vejen fra min lejlighed i byen til mit arbejde ca. 10 km væk.

De senere år er det blevet værre. Gad vidst, om FM-nettet ikke bliver ordentlig vedligeholdt, nu hvor vi ved, at FM-båndet formentlig lukkes i 2019? Uanset hvad årsagen er, så er det på høje tid med DAB-radio i bilen.

Radioen i undertegnedes Skoda er integreret i instrumentbrættet, og der er kun FM-radio.
Radioen i undertegnedes Skoda er integreret i instrumentbrættet, og der er kun FM-radio.

Jeg er ikke alene. De fleste biler på de danske veje har kun FM-radio. Som på et tidspunkt vil være fuldstændig ubrugelig. Hvad enten vi kan lide det eller ej, så er det DAB, der er fremtiden i Danmark, og hvis man kan slutte ud fra FM-dækningen i min bil, så er der ingen grund til at vente med at skifte, til FM forsvinder.

Min bilstereo har hverken Bluetooth eller lydindgang til kabel, så jeg kan heller ikke koble min smartphone til. Det kunne ellers have været en slags redning, for så kunne jeg spille internetradio over 3G/4G-nettet.

Løsningen
Men heldigvis findes der simple løsninger. Og det behøver ikke at være dyrt. En DAB-adapter kan du få for omkring en tusindlap. Den får strøm via cigarettænderen, og en selvklæbende antenne kan diskret klistres på indersiden af forruden i et hjørne. Adapteren modtager så DAB-radiokanaler og konverterer signalet til FM, som bilradioen kan tolke. Og vupti, så har den gamle bilradio fået nyt liv!

Vær opmærksom på, at det kan være lidt bøvlet at gemme ledningerne af vejen, så hav lidt tålmodighed og planlæg på forhånd, hvor de skal trækkes. Når du først har limet antennen fast på vinduet, skal du helst ikke løsne den igen, for så klistrer den ikke ordentligt. Det er ikke sikkert, at du kan skjule ledningen helt; det kommer an på, hvor cigarettænderen sidder. I min bil sidder den nede ved gearstangen, hvilket gør det umuligt at skjule ledningen helt.

Før du limer antennen fast på ruden, bør du vide, hvor ledningen skal trækkes hen.
Før du limer antennen fast på ruden, bør du vide, hvor ledningen skal trækkes hen.

Udvalget af DAB-adaptere til biler er enormt. Til lejligheden har jeg prøvet Tiny Audio C3 til 1.295 kroner og VST DAByourCar v3 til 1.495 kroner.

Tiny Audio C3 fæstnes til forruden med et sugekopbeslag. Pris: 1.295 kroner.
Tiny Audio C3 fæstnes til forruden med et sugekopbeslag. Pris: 1.295 kroner.

Tiny Audio C3
Adapteren fra Tiny Audio sættes fast på forruden med en sugekop, ligesom en GPS, og styres med knapper direkte på enheden. Den tager både DAB og DAB+, og kan lagre op til 30 forudindstillede kanaler.

Signalet sendes videre til stereoanlægget på FM, men den har også en analog lydport (AUX), som valgfrit kan være ind- eller udgang. Har din bilstereo en 3,5 mm mini-jack indgang foran, så anbefaler jeg at bruge den, da lyden bliver lidt bedre end over FM.

Noget af det gode ved Tiny Audio C3 er, at den også har Bluetooth. Det betyder for det første, at du kan tale håndfrit – og dermed lovligt – i telefon, fordi C3 har indbygget mikrofon. Det betyder også, at du eller en passager trådløst kan afspille musik fra smartphone over bilstereoen.

Det er let at bruge adapteren. Min bilstereo har ikke AUX-indgang, så jeg må bruge FM. C3 sender som udgangspunkt på 87,5 MHz, men du kan nemt skifte frekvens, hvis signalet bliver forstyrret.

DAB-adapteren får strøm fra cigarettænderen.
DAB-adapteren får strøm fra cigarettænderen.

Lyden af Tiny Audio
Endelig kan jeg få støjfri lyd fra min radio! Et irritationsmoment mindre i dagligdagen. Ulempen ved DAB er, at det lyder lidt spidst, især i diskanten. DAB er nemlig komprimeret i et format, som ved lav bitstream lyder dårligere end MP3. Tiny Audio C3 har ikke så meget fylde i mellemtoneområdet, så både stemmer og instrumenter lyder lidt tyndt og indelukket. Bedre DAB-sendinger lyder bedre. Men hvis radiokanalen sender med for lav opløsning (128 kbit/s) får man ikke specielt god lyd via DAB. Det er i sig selv ikke Tiny Audios skyld, men hvis adapteren havde været lidt mere afdæmpet i diskanten og mere fyldig i mellemtonen, kunne den have maskeret noget af det.

Bluetooth
Jeg kan godt lide Bluetooth-funktionen, som fungerer let og elegant med musik fra mobiltelefonen og giver bedre lyd end DAB. Lyden er stadig lidt tynd, men diskantgengivelsen er langt blødere (hvis musikken på mobilen er i en acceptabel opløsning).

Ved håndfri samtaler skal du sørge for, at C3 er monteret lige foran dig og ikke for langt til højre. Mine samtalepartnere i den anden ende kunne nemlig høre et ekko af deres egen stemme, når den var monteret for langt til siden. Det gik fint, når den sad lige foran, på grund af retningsbestemt mikrofon og støjreduktion.

Lydkvaliteten på samtaler er i øvrigt klart bedst, når enheden sættes til at sende samtalerne igennem bilens højttalere.

VST_DabYourCar_V3

VST DAByourCar v3
3. generation af VST’s DAByourCar skal ligeledes klæbes til indersiden af forruden, og adapteren får strøm fra cigarettænderen. Selve adapteren skjules f.eks. i handskerummet.

Den styres med en fjernbetjening, og tekstinformation sendes direkte til bilradioen via RDS (Radio Data System). Det betyder, at kommandoerne fra fjernbetjeningen dukker op i bilradioens display. Kun fire kanaler kan forprogrammeres.

DAByourCar styres med en fjernbetjening. Menu- og kanalinformation vises i displayet på bilstereoen.
DAByourCar styres med en fjernbetjening. Menu- og kanalinformation vises i displayet på bilstereoen.

VST’s DAB-adapter har ikke indbygget Bluetooth, så en Bluetooth-adapter kan evt. sluttes til AUX-indgangen på DAByourCar. Adapteren sender som udgangspunkt på FM-båndets 87,6 MHz frekvens, men skifter selv, hvis der er noget, der går ind på samme frekvens. Den kommunikerer automatisk med bilradioen, så radioen indstilles til den rigtige FM-frekvens, når først de to har fundet hinanden.

Bedre lyd
Lydkvaliteten fra VST DAByourCar er en tand bedre end fra Tiny Audio. Den har en mere fyldig mellemtone og lidt mere dæmpet diskant, som slører svagheder i DAB-sendingerne. Lydsignalet er også kraftigere, hvilket giver et bedre signal/støj-forhold.

Ulempen ved VST er, at man skal bruge fjernbetjeningen, hver gang man vil skifte DAB-station. Fjernbetjeningen kan f.eks. sættes fast på rattet, men i testperioden endte jeg som regel med at stille den på en bestemt station og så lade den blive dér. Hvis jeg ville skifte kanal, var det for fristende bare at gøre det på FM-radioen på instrumentbrættet.

Med DAByourCar havde jeg således i praksis én DAB-kanal og mange FM-kanaler. Undtagen når jeg havde en passager med, der kunne styre den med fjernbetjeningen, mens jeg koncentrerede mig om at køre.

 

Hvis du vil have en alt-i-en løsning til DAB-radio, kan du med fordel kigge på Pioneer AVH-X3600DAB. Pris: 4.399 kroner.
Hvis du vil have en alt-i-en løsning til DAB-radio, kan du med fordel kigge på Pioneer AVH-X3600DAB. Pris: 4.399 kroner.

Det bedste til sidst
Selv om det både er enkelt og nemt med en DAB-adapter, synes jeg ikke, den er en reel erstatning for et fuldblods stereoanlæg. Men her er en god nyhed: Selv om du har en fancy bilstereo integreret i instrumentbrættet, og det ser ud, som om den ikke kan udskiftes, så kan den rent faktisk godt. Ja, selv hvis din bilradio er fjernbetjent med knapper på rattet og viser information fra instrumentpanelet i sit display, er det muligt at skifte til noget andet.

Min bilstereo er ikke blandt de mest moderne, men den er elegant indfældet i instrumentbrættet, og det gjorde mig til at begynde med skeptisk over for at skifte den ud. Men stort set alle biler har udskiftelig ramme til en universaltype, hvilket gør, at du kan installere næsten lige hvad du har lyst til.

Min fylder to rack-pladser, hvilket betyder, at jeg skal have en dobbelt så høj enhed som visse andre.

Jeg fik hjælp af Espen Engh fra Pioneer til monteringen, men da jeg så ham gøre det, tænkte jeg, at det kunne jeg lige så godt have gjort selv.
Jeg fik hjælp af Espen Engh fra Pioneer til monteringen, men da jeg så ham gøre det, tænkte jeg, at det kunne jeg lige så godt have gjort selv.

Pioneer AVH-X3600DAB
En særlig spændende bilstereo er Pioneer AVH-X3600DAB til cirka 4.000 kroner. Den betjenes via en 6,1 tommer stor touch-skærm, der også kan vise video enten fra iPhone, iPad eller iPod touch eller fra dvd. Desuden kan den vise kort ved navigation med iDims. Pioneer har indbygget Bluetooth til håndfri samtaler og trådløs afspilning fra mobiltelefon.

Med en ny ramme passer den nye stereo perfekt i instrumentbrættet.
Med en ny ramme passer den nye stereo perfekt i instrumentbrættet.

Simpel installation
Det var ikke svært at skifte den gamle bilstereo ud. Fire skruer er skjult under hver sit dæksel, og så kan den bare lirkes ud. Derefter sluttes den nye stereo til med de rigtige stik de rigtige steder. Her skal du også tænke dig om, når ledningerne skal skjules. Og her følger der også en antenne med til at klistre på ruden.

Alternativt kan du købe en kombineret FM/DAB-antenne til at skrue på taget og trække antenneledningen langs loftet. Til mit formål klistrede jeg dog bare den medfølgende antenne på forruden. Bluetooth-mikrofon medfølger og fæstnes til solskærmen.

Hvis du ikke vil klistre DAB-antennen på indersiden af vinduet, kan tagantennen skiftes ud.
Hvis du ikke vil klistre DAB-antennen på indersiden af vinduet, kan tagantennen skiftes ud.

Brugervenlig med god lyd
Det er klart, at der er mere brugervenligt at have det hele integreret i én og samme enhed. En stor touch-skærm er heller ikke dumt.

Lydkvaliteten fra DAB er bedre end fra en DAB-adapter, der først konverterer til FM. Lyden fra Pioneer er endnu klarere end fra Tiny Audio C3. Heller ikke Pioneer har umiddelbart den samme fylde i mellemtonen som VST DAByourCar v3, men den har en fin equalizer, der giver god kontrol over lyden.

En ret cool ting er, at når man er i et område uden DAB-dækning, så skifter anlægget automatisk til FM, uden at man oplever nogen afbrydelse eller forsinkelse. Hvis man derimod vælger FM, så ligger den lidt foran i tid i forhold til DAB, der går igennem en buffer-hukommelse. FM har også kraftigere lyd og en anderledes klang. Alt dette kompenserer anlægget for, når man er på DAB, og det midlertidigt skifter til FM på grund af dårlig DAB-dækning.

Med Time Shift kan man spole tilbage i live-sendinger.
Med Time Shift kan man spole tilbage i live-sendinger.

Pioneer har også såkaldt Time Shift, som giver dig mulighed for at spole tilbage i en direkte udsendelse, hvis der er noget, du ikke fik fat i. Men ikke længere tilbage, end da du valgte den pågældende kanal.

Bluetooth-mikrofonen fæstnes nemt til solskærmen.
Bluetooth-mikrofonen fæstnes nemt til solskærmen.

Trådløs Bluetooth
Pioneers Bluetooth-funktion er væsentlig bedre end Tiny Audios. Lyden af trådløs musik fra mobilen er kraftigere og mere distinkt.

Men det vigtigste er, at håndfri samtaler fungerer upåklageligt. Modparten oplever ikke noget ekko, når han eller hun taler med mig, og stemmen kommer klart ud gennem bilens højttalere. Jeg kan ovenikøbet få kontakterne fra telefonen op på touch-skærmen, så på den måde er Pioneer langt mere sikker i trafikken.

Selvfølgelig kan du få DAB!
Uanset hvilken løsning du vælger, så er det lettere at få DAB i bilen, end du måske tror, også selv om du har et stereoanlæg, der er svært at skifte ud. De fleste anlæg, som du tror er svære at skifte, er det ikke i virkeligheden, og hvis det er, så er det bare at køre bilen på et værksted, der udfører den slags installationer. Tro mig, det er det værd.

Hvis du har ti tommelfingre, men ikke vil bruge penge på fordyrende komponenter eller hjælp til installationen, så kan en DAB-til-FM adapter være den rigtige løsning. De er meget nemme at tilslutte; det sværeste er at skjule kablerne, men det fikser du med lidt planlægning.

Af de tre alternativer, jeg har prøvet, kan jeg afgjort bedst lide Pioneers integrerede afspiller.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top