Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Legendarisk forstærkerpar genopstår efter 57 år

Britiske Quad genopliver sine revolutionerende transistorbaserede forstærkersæt fra 1967, Quad 33 og 303, med moderne teknologi gemt bag det klassiske udseende.

Af / 22/10/2024 - 12:00
Legendarisk forstærkerpar genopstår efter 57 år

Det var i 1967, at Quad gav os sit første transistorbaserede forstærkersæt, som skulle tage hi-fi-verdenen med storm. Nu, 57 år senere, får vi en helt ny version, som kombinerer det bedste fra originalen med moderne teknologi.

Den nye Quad 33 forforsterkeren viderefører det klassiske designet med grå front, oransje knapper og tre forsenkede dreiehjul. LCD-displayet er subtilt integrert i den oransje stripen under kontrollene.
Quad 33 forforstærker. Foto: Quad

Forforstærkeren Quad 33

Den nye forforstærker Quad 33 beholder sit klassiske udseende med et gråt kabinet og orange knapper, men har fået moderne funktioner som LCD-display, fjernbetjening og balancerede XLR- tilslutninger. På indersiden finder vi helt ny kredsløbsteknologi med en specialudviklet ringkernetrafo og forbedret MM/MC-pladespillerforstærker (RIAA-trin).

Bakpanel på Quad 33 forforsterker med strøminntak, hovedbryter, balanserte XLR-utganger, flere par RCA-innganger og utganger for analog lyd, USB-port for oppdateringer, og diverse sertifiseringsmerker.
Bagpanelet på den nye Quad 33 har både XLR- og RCA-tilslutninger samt en USB-port til firmwareopdateringer. Væk er originalens DIN-stik. Foto: Quad

Effektforstærkeren Quad 303

Effektforstærkeren Quad 303 viderefører det ikoniske vertikale design med køleribber på fronten. Den leverer nu 50 watt pr. kanal i 8 ohm (sammenlignet med originalens 45 watt) med mulighed for brokobling til hele 140 watt i mono.

Quad 303 effektforsterker sett fra skrå vinkel, med vertikale kjøleribber i aluminium på fronten, Quad-logo i midten, og en oransje standby-knapp. Kabinettet er mørkt på sidene og har en karakteristisk stående form.
Quad 303 effektforstærker. Foto: Quad

Et af kendetegnene ved den originale Quad 303 er dens unikke “triples”-udgangstrin, der fungerer som en slags ‘forstærker i forstærkeren’. Denne innovative løsning giver et symmetrisk udgangstrin, hvor hvileniveauet forbliver stabilt uafhængigt af temperaturen, hvilket skal give ekstremt lav forvrængning under alle forhold. Originalversionen fra 1967 brugte et såkaldt kvasikomplementært udgangstrin, hvor parvist modstående transistorer ikke havde lav nok tolerance til at være fuldstændig spejlede modstykker med modsat polaritet. Den nye udgave har derimod fuldt komplementære transistorer i udgangstrinnet, hvilket giver endnu bedre linearitet og stabilitet. Altsammen for at opnå endnu bedre lyd.

Bakpanel på Quad 303 effektforsterker med fire gullbelagte høyttalerterminaler øverst, strøminntak og hovedbryter, XLR og RCA-innganger, valgbryter for line/XLR og stereo/bridge-modus, samt diverse sertifiseringsmerker.
Bagpanelet på Quad 303 har både XLR- og RCA-indgange, solide højttalerterminaler og en omskifter, så man kan vælge mellem stereo- og bromodus, som kan give op til 140 watt i 8 ohm. Foto: Quad

Brugt af professionelle

Den oprindelige 33/303-combo var så vellykket, at mange eksemplarer stadig er i brug i dag, over 50 år senere. At forstærkeren også blev brugt i professionelle lydstudier, vidner om kvaliteten. Quad lover, at det nye forstærkersæt viderefører arven, men altså med endnu bedre lydkvalitet takket være moderne komponenter og produktionsteknikker.

Annonce
Quad 33 303 lifestyle 2 enhanced scaled
Foto: Quad

Quad 33 og 303: Pris og tilgængelighed

Det nye forstærkersæt kommer på markedet midt i november til en pris på 1.199 pund (ca. 11.000 kr.) pr. enhed.

Mere info: quad-hifi.co.uk

QUAD_33-303 vintage original 2-enhanced
Det originale Quad 33- og 303-forstærkersæt fra 1967. Foto: Quad
QUAD_303 side transparent-enhanced QUAD_303 rear hero-enhanced QUAD_303 hero-enhanced QUAD_303 front-enhanced QUAD_303 det-enhanced QUAD_303 det hero-enhanced QUAD_303 angle 2-enhanced QUAD_33 inside-enhanced QUAD_33 front angle-enhanced QUAD_33 front angle 2-enhanced Quad 33 & 303-enhanced Quad 33 & 303 lifestyle 3-enhanced Quad 33 & 303 2-enhanced
<
>
Foto: Quad

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Retro-radioen gør comeback

Norsk DAC med ordentligt design

Pro-Ject præsenterer ny referencepladespiller

Nu kan du downloade højopløst musik på Qobuz

Moderne minianlæg i retrostil

Eksklusivt samarbejde

Den først i over 20 år

Måske har du brug for denne

Nyt flagskib fra Audio-Technica

Budgetvenlige pladespillere

Rotel fejrer 100 år med high-end CD-afspiller

München flytter til Wien