MQA var ikke død! Virksomheden bag det meget omtalte og omdiskuterede codec til højopløst lyd er nu blevet opkøbt af Lenbrook. Det er kun teknologien, der er blevet købt, ikke medarbejderne. En række tidligere MQA-medarbejdere med base i Storbritannien er dog blevet genansat af Lenbrook.
Efter at Tidal har indført FLAC i sit oprindelige format som sit foretrukne højopløste musikformat (MQA er også FLAC, men bearbejdet og med vigtige metadata pakket ind i filen), har mange spået, at MQA ville blive udfaset. Især efter at højopløst musik i begge formater blev mærket Max, og brugeren ikke kan se forskel på dem i afspilleren.
Bedre mærkning i Tidal
Altså indtil nu. For efter den seneste Tidal-opdatering står der nu enten FLAC eller MQA i afspilleren, afhængigt af hvilket format der afspilles. Og hvis du skulle være i tvivl, er det faktisk stadig muligt at uploade musik til Tidal i MQA-formatet.
Mens det nok bliver småt med popudgivelser i MQA fremover, er der stadig dem, der sværger til formatet. Heriblandt musikselskabet 2L med Grammy-vinderen Morten Lindberg i spidsen. På spørgsmålet om, hvad de vil gøre fremover, svarer han:
“Vi vil fortsætte med at levere MQA til streamingtjenesterne, fordi det har vist sig at give den bedste oplevelse for de fleste brugere.
Hvorfor lyder noget MQA godt, og andet mindre godt?
Det er det, der adskiller 2L fra de fleste andre udgivere af MQA-optagelser, og som kan forklare, hvorfor der er så stor forskel på lydkvaliteten mellem det, der kommer derfra, og mere “mainstream” popoptagelser uploadet i MQA.
MQA er ikke “lossless”, når man taler om digitale 0’er og 1-taller. Det tilføjer og fratrækker information, hvilket også kan få nogle optagelser til at lyde mindre godt med MQA end med andre. Det handler om at vide, hvad man gør, når man anvender formatet på en optagelse.
“Vi bruger faktisk allerede MQA med lyttekopier af de første skitser af musikere og komponister under produktionen,” siger Morten Lindberg.
MQA = analogt?
Fortalere for MQA vil gerne tale om det som en slags analogt lydkoncept:
“Although MQA is a digital technology, it is an analogue-to-analogue conception and not simply a digital codec. Put simply, the MQA Encoder corrects for the A/D converter, ‘deblurs’ that signal and then uses a lossless package that is much more efficient than regular PCM. Fans of MQA speak to its improved transparency, noise stability and temporal effects.” Citat fra Lenbrooks pressemeddelelse.
Vælg selv!
Når det gælder Tidal, har musikere og pladeselskaber imidlertid mulighed for at vælge, hvad de vil uploade. For forbrugerne betyder det ikke så meget, medmindre man vil have fuld udpakning af MQA-udgivelser over 96 kHz. Så har man nemlig brug for specialudstyr for at opnå dette. Her er vi sikre på, at Lenbrook-ejede NAD, Bluesound og Polk vil bidrage med løsninger.
SCL-6: Skjult guld for Lenbrook?
Men nok lige så spændende som MQA-streamingformatet er den skalerbare SCL-6-codec fra samme team – den kan være en lige så vigtig grund til opkøbet for en hardwareproducent som Lenbrook.
SCL-6 er en skalerbar codec, der er baseret på meget af teknologien i MQA. Her loves vi lyd i studiekvalitet over lav båndbredde. Som skabt til Bluetooth. Codec’en kan skaleres meget hurtigt baseret på den tilgængelige båndbredde uden afbrydelser i lyden. Lidt ligesom aptX Adaptive, men forhåbentlig endnu mere problemfrit. Vores erfaring er, at man kan høre, når aptX Adaptive ændrer kvaliteten på musikstrømmen.
SCL-6 er kildeneutral og understøtter både PCM og MQA.
Trådløs hjemmebio?
Når vi tænker NAD og Bluesound, er det umuligt ikke at tænke på trådløse højttalere. I dag står valget mellem wi-fi og Bluetooth, hvor wi-fi tillader bedre lydkvalitet, mens Bluetooth giver lettere tilslutning for de fleste brugere.
Det er nemt at forestille sig prisbillige multirumshøjttalere, der er helt uafhængige af en netværksforbindelse, men kommunikerer med hinanden ved hjælp af SCL-6 over Bluetooth. Eller et soundbar-system med trådløs subwoofer og ditto baghøjttalere, hvor selve soundbaren er forbundet til netværket, mens subwooferen og baghøjttalerne bruger SCL-6 via Bluetooth. Det giver bedre lydkvalitet end de nuværende Bluetooth-løsninger, og samtidig en mere stabil og problemfri oplevelse, end hvis alle lydsignaler skulle gå gennem routeren.
Uanset hvad forestiller vi os, at Lenbrook kan have mange gode grunde til at købe MQA-teknologi. Vi venter i spænding på fortsættelsen!
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer