Af Audun Hage og Geir Gråbein Nordby
Du har læst vores sammenlignende test og bestemt dig for et system, der giver musik i alle rum. Som en selvfølge har du sikret dig, at det understøtter alle de filformater og streamingtjenester, du har brug for. Hvad mere er du nødt til at tænke over?
1. Den rigtige højttaler til rummet
Multirum handler om at fylde hele huset med musik. Derfor er det vigtigt, at hver højttaler er dimensioneret til det værelse den skal være i, samt til den måde den skal bruges. I soveværelse, køkken og badeværelse drejer det sig ofte om baggrundsmusik. Små, let placerede højttalere fungerer i så fald bedst. I stuen og andre rum, hvor man engagerer sig i aktiv lytning, bør man vælge større højttalere. Og helst to til stereo!
Kun du ved, hvor mange værelser du har brug for lyd i. Det geniale ved multirum er, at det kan udvides undervejs. Du kan tilføje flere højttalere i takt med behovet. På grund af kompatibiliteten anbefaler vi, at du holder dig til samme mærke overalt.
2. Sørg for godt internet!
Når du streamer musik, stiller det krav til kapaciteten i netværket. Det er træls, når musikken begynder at hakke, fordi en anden er i gang med en download, eller nogen ser Netflix i fuld Ultra HD-opløsning. Hastigheden af netværket skal passe til behovet, som kan øges i takt med at udbygger et multirumssysten.
3. God Wi-Fi-dækning er en forudsætning
Multirumssystemer bruger dit Wi-Fi-netværk til at sprede musikken trådløst til alle rum. Det betyder, at du får en række nye enheder, der trækker på det trådløse netværk. Tag ikke for givet, at den billige router, du købte i supermarkedet, kan levere tilstrækkelig dækning i alle krinkelkroge af huset! Multirumslyd er afhængigt af godt Wi-Fi, så det kan være nødvendigt at foretage nogle justeringer eller opgraderinger.
Der er mange greb, du kan gøre for at forbedre din Wi-Fi-dækning i huset. Den første ting du kan gøre, er, at sørge for, at routeren er korrekt placeret. Helst midt i boligen. Står routeren i et hjørne i stueetagen, dækker den næppe i den modsatte ende af første sal. For at udvide rækkevidden kan det være nødvendigt med et ekstra accesspoint eller en netværksextender. En anden praktisk løsning kan være at bruge en netadapter, også kaldet “home plug”, som sættes i en normal stikkontakt og distribuerer hjemmenetværk omkring huset gennem elnettet.
Bemærk, at nogle systemer, som Sonos, laver deres egne Wi-Fi-netværk mellem sig. De har deres egne “boostere”, der forlænger rækkevidden.
4. Læs manualen!
Hvad enten du er nybegynder eller erfaren bruger, bør du have brugervejledningen ved hånden, når du sætter dit system op første gang. Producenten har som regel de bedste tips om, hvordan man opsætter systemet i den rigtige rækkefølge. Nogle produkter er meget simple, og du behøver kun at trykke på én knap på routeren (WPS) for automatisk at oprette forbindelse eller klike på “OK” for at dele din telefons Wi-Fi-indstillinger. Gentag dette trin for hvert produkt, der skal tilsluttes.
5. Tag tabletten for kontrol!
Alle musikanlæg har brug for en god fjernbetjening. Noget af det bedste ved multirumssystemer er, at de kan styres med en app på din telefon. På den måde kan hele familien styre tingene i hver sit rum. Men for at få mest muligt ud af systemet og det bedst mulige overblik over musikken, anbefaler vi at bruge en tablet til dette. Flere produkter har en separat tablet-app, der udnytter det større skærmareal, og giver langt bedre synlighed og brugervenlighed end en mobiltelefon.
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer