For mere end et årti siden tog norske WiMP (senere Tidal) et modigt valg: De investerede massivt i at opgradere hele deres musikkatalog til højere lydkvalitet. Det var en omfattende renovering, som krævede mange ressourcer, men som gjorde dem til en premium-tjeneste for kvalitetsbevidste lyttere.
Siden da er Amazon Music, Deezer og – ikke mindst – Apple Music begyndt at tilbyde musik med tabsfri lydkvalitet. Og endnu højere opløsning. Hos Spotify har der været stille.
Men der har været masser af rygter. Hvert år siden 2021 har Spotify antydet, at der er bedre lyd på vej. Og hver gang har pressen kastet sig over nyheden. Inklusive os hos Lyd & Billede. Så da Bloomberg for nylig rapporterede, at Spotify endelig kommer med et nyt abonnement kaldet Spotify Pro, hvor bedre lyd skulle være blandt godbidderne, skulle vi måske være lidt skeptiske.

Ingen stress
Spotify har taget det roligt. Og selvom mit hi-fi-hjerte bløder, er det let at forstå hvorfor: I 2024 var det kun 263 millioner af deres 675 millioner brugere, der rent faktisk betalte for et premium-abonnement. Resten – over 60 procent – er tilfredse med reklamefinansierede abonnementer og tvivlsom lydkvalitet.
Svaret på „hvorfor nu?‟ ligger derfor mere på aktiemarkedet end hos brugerne. Som børsnoteret virksomhed skal Spotify hele tiden vise, at den bevæger sig og vokser. Nye initiativer og produkter er nødvendige for at fastholde investorernes interesse og dermed aktiekursen – også når disse initiativer ikke nødvendigvis opfylder et reelt behov i markedet.
Vi må heller ikke glemme, at Spotify har brug for penge. 2024 var det første år, hvor de gav overskud. Selv efter dette har virksomheden et samlet underskud på mere end 3 milliarder dollar (ned fra 4,1 milliarder dollar i 2023). Det er over 20 milliarder kroner, så det siger sig selv, at der skal gøres noget. Derfor kommer Spotify Pro også til at koste mere. Vi taler nok om 20 dollars om måneden, eller omkring 150 kroner.
Det koster
Det er dyrt at opgradere sit musikkatalog til tabsfri lydkvalitet, både hvad angår tid og penge. Det kræver en masse arbejde at forbedre millioner af sange, plus systemer til at levere denne lydkvalitet til brugerne. Men for Spotify handler det måske mere om at vise handlekraft over for aktionærerne end om at imødekomme den reelle efterspørgsel.
Dette viser noget interessant på dagens streamingmarked: Selv om teknologien kan give os bedre og bedre lyd, ser vi, at de fleste mennesker er tilfredse med almindelig kvalitet – eller endda den gratis version med reklamer.

Swifties viser vej
En ny undersøgelse fra University of Glasgow kaster lys over, hvordan selv de mest dedikerede musikfans vurderer lydkvaliteten. Forskerne kiggede på over tusind Taylor Swift-fans – en gruppe, der har tendens til at bruge mange penge på deres yndlingskunstner. Det overraskende var, at hele 26 procent ville overveje at købe albumcovers uden vinyl for at bruge mindre plastik. Blandt de yngste (18-24 år) var tallet endnu højere – 50 procent. Det er den samme gruppe, som har drevet vinylsalget i de senere år.
Det afspejler en større tendens på vinylmarkedet i dag. Tal fra Luminate viser, at halvdelen af alle vinylkøbere er under 35 år, og 27 procent er under 25 år. Ikke mindre interessant er det faktum, at halvdelen af alle vinylpladekøbere i USA ikke ejer en pladespiller! Det siger meget om, hvordan folk forbruger musik i dag: Det handler ikke primært om lydkvalitet.
Glasgow-undersøgelsen bekræfter dette. Kun 33 procent af de unge Swift-fans fandt lydkvaliteten „meget vigtig‟, når de købte vinyl. I stedet var det vigtigere at støtte kunstneren, samle på fysiske genstande og vise, hvem de er som fans. Denne generation streamer deres musik dagligt, selv når de har det samme album på vinyl. For dem handler musik ikke om lydkvalitet – det handler om tilgængelighed, identitet og miljøbevidsthed.

Spotify Pro er godt for entusiaster
For dem af os, der er passionerede omkring lyd, er Spotify Pro en god nyhed. Endelig kan vi streame musik i tabsfri kvalitet fra verdens største musiktjeneste. Men fra et forretningsmæssigt perspektiv virker timingen mere som et træk for at behage Wall Street end et svar på, hvad brugerne faktisk vil have.
Det betyder ikke, at Spotify Pro behøver at mislykkes. Men dens succes vil sandsynligvis blive målt mere i positive overskrifter og glade aktionærer end i, hvor mange mennesker der opgraderer til den nye tjeneste. For dem af os, der elsker god lyd, er det alligevel gode nyheder. Vi får endelig det, vi har ventet på, selv om det måske er af de „forkerte‟ grunde. Og måske er det ofte sådan, at nye ting opstår: Ikke nødvendigvis fordi massemarkedet beder om det, men fordi nogen vil vise, at de tænker fremad og udvikler sig – også selvom det kun er nogle få mennesker, der får gavn af det.