TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Her er vores egen hjemmebiograf

Efter flere ugers omhyggelig planlægning, hamren og banken er vores nye biografrum endelig færdigt. Læs om byggeprocessen her.

Af / 28/02/2014 - 03:17
Her er vores egen hjemmebiograf

Dette er historien om vores eget testrum, hvor vi tester en stor del af det hi-fi- og hjemmebioudstyr, du kan læse om i Lyd & Billede. Det var efterhånden gået op for os, at vores eget lytterum så temmelig spartansk ud i forhold til, hvad en masse selvbyggere rundt om i Skandinavien har formået at stable på benene. Det er imponerende, hvad der kan komme ud af en solid indsats kombineret med entusiasme og kundskab.

Ambitionerne var naturligvis himmelhøje, men selv Lyd & Billedes redaktion har budgetter til at forholde sig til – tro det eller ej. Derfor blev planerne om at bygge et kompromisløst biografrum i millionklassen hurtigt nedjusteret efter et møde med økonomichefen. Byggeomkostningerne skulle holdes inden for stramme rammer, men med omhyggelig planlægning og god hjælp fra forskellige leverandører og eksperter er resultatet alligevel blevet rigtig godt.

Plan for rummet
Et af målene med vores nye biografrum var at få en velordnet opsætning. Da der støt vandrer meget forskelligt udstyr ind og ud ad døren til testrummet, ville det være en stor fordel at få det permanente udstyr lidt af vejen. Det indebar vægmonterede højttalere, og desuden ville vi gerne have et endnu større billede. Valget var let: Det skulle være en skjult højttalerløsning bag et perforeret lærred, ligesom i biografen!

Vores eksisterende lytterum var i forvejen bygget som et “rum i rummet” med dobbelte vægge, forsænket loft og vibrationsdæmpende gulv. Derfor kunne vi koncentrere os om at forbedre rummet indvendig. Øverst på ønskelisten stod installation af et nyt højttalersystem. Derfor begyndte processen med at planlægge et optimalt rum omkring disse højttalere, kombineret med god akustik, komfortable siddepladser og et kæmpe billede. Vi havde på forhånd lagt et fornuftigt budget, som vi ganske vist sprængte med glans – men det var det værd!

Byggeprocessen tog omkring tre uger med intensivt arbejde. På grund af tidspres fik vi hjælp af professionelle håndværkere, men arbejdet er ikke mere krævende, end at de fleste hjemmesnedkere og gør-det-selv folk med lidt erfaring kan klare det. Desuden har vi stort set kun brugt let tilgængelige byggematerialer som træbjælker, gips, MDF-plader og stenuld, der alle sammen kan fås i dit lokale byggemarked.

Annonce

Svenske biografhøjttalere
Højttalerne er nok den vigtigste del af et hjemmebiosystem. Antallet af højttalere samt størrelse og kvalitet har stor indflydelse på det endelige resultat, da det er dem, der skal skabe den omsluttende surround-lyd.

Højttalerne havde vi allerede valgt: Det skulle være P6-højttalere og en P15-subwoofer fra svensk Procella. Disse kompakte, men kraftige højttalere er ikke bare et af de sejeste biografsystemer, vi har hørt. De er også meget afslørende og derfor et kærkomment arbejdsredskab, når vi tester surround-receivere og andet udstyr. Med syv identiske satellithøjttalere kombineret med en stram og hårdtslående subwoofer med 2 x 15 tommers bas, der deles ved 80 Hz, udgør de en hård reference at måle andet udstyr med og op imod.

LoB_worksh P8190031 P9207064 P8190057 P8200065 P8270093 P9207073 P9207088 PA047108 P1020547 P1020527
<
>
Med elektronikken placeret bag i rummet og med i alt syv højttalere havde vi selvfølgelig brug for højttalerkabel, der sælges på rulle.

Men der er ikke rigtig nogen pointe med kostbare højttalere, hvis de ikke bliver installeret rigtigt! Korrekt placering af højttalerne er kritisk i enhver hjemmebiograf, uanset om det er et lille 5.1-system eller et fuldblods THX-certificeret hjemmebiograf-anlæg.

Højttalerplacering
Et dedikeret hjemmebiorum handler om at give alle tilskuere den bedst mulige filmoplevelse. Derfor er det vigtigt, at både højttalere, lærred og siddepladser er placeret nøjagtigt i forhold til hinanden. Til denne del af jobbet havde vi allieret os med Procella-konstruktør Anders Uggelberg, som har designet en lang række offentlige og private biografer. Baseret på rummets mål tegnede han en skitse for os med nøjagtig placering af højttalere og lyttepositionen, efter normen fra godkendelsesorganet THX.

For at få optimal biograflyd anbefales det, at hjemmebiografens “sweet spot” (som regel det midterste sæde i sofaen) sidder lige foran centerkanalen (0 grader) med en 45 graders horisontal vinkel mellem venstre og højre fronthøjttaler.

Højttalerne monteres et godt stykke oppe på væggen, nærmere bestemt 5/8 af lærredets højde. Det svarer til den placering, der bruges i professionelle biografer og lydstudier, og er også en fordel i hjemmebio-sammenhæng. Især hvis man vil have ekstra sæderækker bagtil. Surround-højttalerne på siden skal så monteres mellem 90 og 110 grader til siden for lyttepositionen, mens de øvrige surround-højttalere monteres symmetrisk med mellem 45 og 60 graders vinkel fra lyttepositionen.

Baffelvægprincippet
For at få det maksimale udbytte af Procella-højttalerne blev vi anbefalet at installere front- og centerhøjttalerne i en såkaldt baffelvæg, dvs. en ny, heldækkende væg med udskæring til højttalere og subwoofere.

En baffelvæg har mange fordele. Fordi højttalerne installeres, så de flugter med væggens overflade, undgår man mange af de lydrefleksioner og faseproblemer, der ellers opstår, når højttalerne er placeret ude på gulvet. Væggen bliver i praksis ét med højttalernes baffel (den plade, som elementerne er monteret i), og opnår en mere jævn frekvensgang. Baffelvæggen bidrager i praksis til at skabe et større, mere sammenhængende og fokuseret lydbillede. Desuden giver den en akustisk forstærkning på 6 dB.

Indbygningshøjttalere passer desuden perfekt sammen med et akustisk transparent lærred. Lærredet monteres på væggen foran højttalerne, og lyden opleves dermed, som om den kommer direkte ud af lærredet – ligesom i biografen.

Opskriften på en baffelvæg er som følger:

Først bygger man en ramme af 2 x 4 tommers bjælker, som strækker sig fra gulv til loft, med hylder til placering af front- og centerhøjttalere og en åbning til subwooferen, der skal stå på gulvet.

Der trækkes profilerede rør til højttalerkabler, strøm og signal til subwooferen. Indersiden af væggen isoleres og dæmpes med Rockwool eller lignende. Uden på ramme-elementet monteres der så mindst to lag gips og et lag spånplade, allerhelst MDF. Det er vigtigt, at rammen og væggen er solidt bygget for at undgå vibrationer.

Derefter skal hele væggen dækkes med akustisk dæmpende materiale, igen med udskæring til højttalerne. I vores tilfælde brugte vi Paroc akustikplader af 50 mm stenuld, som kan bestilles hos dit lokale byggemarked. For at få en flot finish dækkede vi så væggen med scenemolton, et brandsikkert sort filtstof, som vi hæftede fast til stiverne.

Desuden byggede vi to ekstra rammer med akustikplader for at dæmpe refleksioner fra sidevæggene.

Lydtransparent lærred
Når det gælder lydtransparente, perforerede lærreder, vil det altid være et kompromis mellem lyd- og billedkvalitet. En dug, der slipper meget lyd igennem, vil reflektere mindre lys fra projektoren, og omvendt.

Vi havde mulighed for at teste prototypen på DreamScreens nye lydtransparente V5, der fremstår som et vellykket kompromis. Det norsk-udviklede dug giver tilstrækkeligt lysudbytte uden synligt mønster eller moiré-effekt, samtidig med at den slipper lyden næsten uhindret igennem. Således får man “det bedste af begge verdener” til en rimelig pris.

Da vi allerede havde bestemt os for at bygge højttalerne ind i væggen bag lærredet, var de også med til at diktere, hvor stort et lærred vi skulle have. For at få plads til alle højttalerne inden for lærredet skulle det være hele 3,3 meter bredt. Heldigvis havde leverandøren et lærred, der passede perfekt: Et DreamScreen Acoustic ultraHD 330 cm buet rammelærred i 2,35:1 format.

Den projektor, vi bruger i øjeblikket, er Epsons nye TW-9200. En meget lysstærk og kontrastrig projektor.

Forstærkere
Forstærkere til hjemmebiografer har det hårdt. At gengive hæsblæsende actionfilm på et realistisk lydniveau og stadig have overskud til de største eksplosioner kræver stabile og strømstærke forstærkere med masser af effekt. I vores opsætning bruger vi en separat processor og forstærkerløsning for at kunne vælge de rigtige forstærkere til opgaven.

Musklerne i vores biograf kommer fra norske Hegel. De store og kompromisløse Hegel H30 monoblokke er nogle af de mest vellydende forstærkere, vi kender – så hvorfor ikke også bruge dem i hjemmebiografen? En bonus er, at monoblokkene også kan bruges som stereoforstærkere. Vi bruger derfor et stk. stereokoblet H30 (2 x 350 watt) til fronthøjttalerne, mens en brokoblet monoblok (1 x 1100 watt) driver centerkanalen. De suppleres af to stk. Hegel H20 (2 x 200 watt) forstærkere til surround-kanalerne.

Dermed har vi over 2600 watt tilgængelig effekt i vores hjemmebiograf! Det sikrer frem for alt en ren og uforvrænget lydgengivelse med masser af “headroom” til de sejeste filmsekvenser. Vi er i gang med at teste forskellige processorer og bruger indtil videre Yamaha CX-A5000, som er en topmoderne surround-processor med balancerede XLR-udgange.

Højttalerkabler: Både længden og tykkelsen tæller
I en optimal hjemmebiograf vil man gerne holde elektronikken separat, enten på en reol eller i et separat teknikrum, med ledningerne trukket skjult i væggen. Fordelen er en pæn installation – ulempen er, at der bliver rigtig meget højttalerkabel. I vores tilfælde endte det med i alt 70 (!) meter højttalerkabel af god kvalitet.

Det vigtigste ved kablerne er, at de er lange nok, men man skal ikke glemme tykkelsen: For jo længere kabeltræk, jo mere øges den elektriske modstand i kablet, hvilket i værste fald kan føre til signaltab (i decibel) samt ujævn frekvensgang. For at undgå det er det vigtigt at vælge kabler med tilstrækkelig stort tværsnit.

I specifikationerne for de højttalere, vi har valgt, anbefaler producenten minimum 2,5 mm2 tværsnit op til 25 meter, 4 mm2 tværsnit til 25-45 meter og 6 mm2 til 45-75 meter kabel. I vores tilfælde helgarderede vi os med Monsters M1.2s højttalerkabel, som har masser af tværsnit og praktisk isolation. Monster leverer også højttalerstik, som man nemt selv kan terminere. M1.2s-kablet er imidlertid relativt tykt, så det er vigtigt ikke at bruge for tynde rør. Ellers bliver opgaven med at trække kablerne unødigt besværlig. Hvis det er muligt, bør du bruge rør, der er dobbelt så tykke som de kabler, du skal trække. Her taler vi af erfaring …

Biografstole
Med lydsystemet på plads var det tid til at tænke på lyttepositionen: Komfortable siddepladser er alfa og omega i en respektabel hjemmebiograf. Det er også en fordel med ekstra plads til snacks, drikkevarer, fjernbetjeninger og i vores tilfælde skrivesager. Stressless-serien fra Ekornes passede på alle disse punkter. I tresædemodellen Legend SC111 sidder vi hver især komfortabelt i individuelle reclinere, og armlænene har vipbare borde med opbevaringsplads.

Lydoplevelsen
Når højttalere, forstærkere, projektor, lærred og komfortable biografstole er monteret, er det tid til at nyde hjemmebiografen fra forreste række. Og resultatet er ikke til at kimse af: Baffelvæggen har definitivt givet et stort lydmæssigt løft.

Lyden fra front- og centerkanalerne virker væsentlig større end før, men er stadig rigtig godt fokuseret og meget direkte. Dialogerne får en besnærende autoritet og klarhed, og der er rigtig god sammenhæng mellem lyden og det, der sker på lærredet. For slet ikke at tale om bassen! Anslagene fra subwooferen er blevet betydelig mere kontante, samtidig med at det næsten er umuligt at lokalisere, hvor bassen kommer fra.

Hele lydbilledet smelter sammen med handlingen på lærredet, og vi har opnået det, vi ønskede: En tættere og mere engagerende filmoplevelse!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

XGIMI projektorer giver hjemmebioen en lysindsprøjtning

Sonys nye projektorer ser fantastiske ud

Ny super-soundbar fra Klipsch

Hvad er pixelskift i en projektor?

Ny hjemmebiograf-sværvægter fra Denon

Samsungs lancerer nye laserprojektorer

Epson frister med gigantbillede

Vanvittig soundbar fra Nakamichi

Budgetvenlige højttalere

Alt hvad du har brug for til hjemmebiografen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby vision kommer til en biograf nær dig