TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Pioneers første 4K Blu-ray-afspillere oser af kvalitet

UDP-LX500 og UDP-LX800 er designet til at minimere støj og give det bedste inden for billede og lyd.

Af / 26/09/2018 - 09:37
Pioneers første 4K Blu-ray-afspillere oser af kvalitet

Pioneer ankommer sent til festen med deres 4K Ultra HD Blu-ray-afspillere. Men når de nu endelig kommer, så er det heftige sager, de har med. Vi byder UDP-LX500 og UDP-LX800 velkommen.

UDP-LX500 er den billigste af dem, men mange vil nok alligevel betragte 7.500 kroner som mange penge for en Blu-ray-afspiller. Især i lyset af, at man kan få en heftig spilkonsol til under det halve, som kan alt det, sådan en Blu-ray-afspiller kan – ud over at man kan spille sig en pukkel til.

Solidt bygget

Til prisen får du en afspiller, der er bygget som en tank med et dobbelt understel, som bl.a. inkluderer en 3 mm tyk plade af rustfrit stål. Det gør afspilleren robust og giver den et lavt tyngdepunkt. Drivværket er også lavet til at være så stille og vibrationsfrit som muligt. Blu-ray-disks spinder nemlig med op til 5.000 omdrejninger i minuttet, og så vil selv den mindste vibration øge risikoen for fejllæsning.

For at bevare både lyd- og billedkvalitet er afspilleren udstyret med en såkaldt Zero Signal Terminal. Den kan kobles til en kompatibel surround-receiver med samme funktion (gælder kommende Pioneer-receivere i topklassen), så jordsignalet i lyd- og videosignalerne mellem de to komponenter sættes til samme niveau, hvilket skulle give et endnu bedre signal/støj-forhold.

 

Annonce
p2 1
(Foto: Pioneer)

Reduceret jitter

For at give bedre lyd reduceres digital jitter på HDMI-udgangen med såkaldt PQLS (Precision Quartz Lock System). Det kræver en kompatibel surround-receiver som f.eks. SC-LX701, SC-LX801 eller SC-LX901.

HDMI-udgangene kan også indstilles, så den ene kun viser video, mens den anden kun bruges til lyd. Tanken er, at man opnå renere signaler ved at adskille de to. Og hvis du kun skal høre musik, kan du slå videodelen helt fra for at sikre, at lyden ikke får nogen interferens fra videokredsløbet.

Til cd-afspilning har Pioneer også givet en højkvalitets analogudgang.

HDR

UDP-LX500 og UDP-LX800 understøtter både HDR10 og Dolby Vision, men ikke HDR10+. Som er en konkurrent til Dolby Vision med dynamiske metadata, der gør video med højt dynamisk omfang endnu mere spektakulært end HDR10.

Indtil videre er HDR10+ dog ikke at finde på andet end egenproduceret indhold fra streaming-tjenesten Amazon Prime, så det er ikke det store tab. Og skulle det en dag blive et udbredt format, så kan vi håbe, at en software-opdatering er nok til, at Blu-ray-afspillerne understøtter det.

Streaming nedprioriteres

Ud over UHD Blu-ray kan UDP-LX500 selvfølgelig afspille HD Blu-ray, men også 3D Blu-ray, dvd, SACD, DVD-Audio og cd. Derimod finder du ikke streaming-tjenester som Amazon og Netflix, sandsynligvis fordi dagens smart-tv’er allerede har det indbygget.

 

p3 1
(Foto: Pioneer)

UDP-LX800: Fra dyrt til dyrest

Okay, det var så den billigste afspiller, UDP-LX500. Hvad får du, når du mere end fordobler prisen og smider 18.000 kroner for UDP-LX800?

For det første kan LX800 selvfølgelig alt, hvad LX500 kan. Endvidere er vægten steget fra allerede solide 10,3 til hele 13,8 kilo. Pioneer har arbejdet endnu hårdere med den mekaniske del af konstruktionen og gjort den endnu tungere og mere robust for at modstå vibrationer med endnu større præcision.

Et 4,6 mm tykt dobbelt chassis af rustfrit stål er yderligere afstivet med et kabinet, der er malet indvendig med anti-vibrerende maling. Vi gætter på, at det er den samme type belægning, som man kan lægge på indersiden af bildøre for at dæmpe vibrationerne og få bedst mulig lyd fra bilstereohøjttalerne.

Desuden er strømforsyning, digital processering og analogt lydkredsløb adskilt og rammet ind hver for sig for mindst mulig indbyrdes påvirkning.

Drivværket er fjederdæmpet for at isolere disken bedst muligt fra ydre påvirkninger, og Pioneer har også arbejdet på at reducere digital støj på bundkortet.

 

p4
(Foto: Pioneer)

Dyr analogdel

Den analoge lydudgang på UDP-LX800 er hentet direkte fra flagskibsmodellen PD-70AE, som faktisk koster en tusindlap mere. Det indebærer samme kredsløbsopbygning samt to 32 bit ottekanals ESS Saber-DAC’er, som er koblet parallelt for at få et bedre signal/støj-forhold på analogudgangen. Og desuden balanceret XLR-udgang.

Blu-ray-afspilleren har også en Transport-funktion, der kobler strømmen til analogdelen fra, når man har tilsluttet afspilleren med HDMI, så kun digitaldelen får strøm. Omvendt er der en Direct-funktion, der slukker for strømmen til de digitale lyd- og videokredsløb for at give den bedst mulige lyd fra analogudgangen, når man spiller musik.

Tilgængelighed og pris

Pioneer UDP-LX500 kan købes fra den 26. september til ca. 7.500 kroner. UDP-LX800 vil koste ca. 18.000 kroner og kommer til salg sidst i oktober.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

XGIMI projektorer giver hjemmebioen en lysindsprøjtning

Sonys nye projektorer ser fantastiske ud

Ny super-soundbar fra Klipsch

Hvad er pixelskift i en projektor?

Ny hjemmebiograf-sværvægter fra Denon

Samsungs lancerer nye laserprojektorer

Epson frister med gigantbillede

Vanvittig soundbar fra Nakamichi

Budgetvenlige højttalere

Alt hvad du har brug for til hjemmebiografen

Google-streamer med kunstig intelligens

Dolby vision kommer til en biograf nær dig