Genelec fejrer 45 år med det nye flagskib 8381A.
De aktive studiemonitorer fra Finland har en særlig plads i vores hjerter, på grund af deres ærlighed, kombineret med en helt rå præsentation, der er sjælden. Der er noget helt særligt ved at få musikken serveret præcis, som den er designet til i lydstudiet. Og hvis du spekulerer på, om studiehøjttalere kan gøre et godt stykke arbejde derhjemme, er svaret et rungende “ja”!
126 dB
Jeg har stadig 8361A frisk i tankerne, selvom det er godt tre år siden, jeg testede et par. De musikoplevelser fik mig simpelthen til at tabe både næse og mund! Men de blegner – i hvert fald størrelsesmæssigt – i forhold til det nye flagskib.
Genelec 8381A er en tre-vejs, gulvstående kæmpe, med kraft nok til at levere et øredøvende lydtryk på 126 dB! Dette er over smertegrænsen for en normal person, og intet, der anbefales i længere perioder – om overhovedet!
Men når man gerne vil høre alt på en optagelse, især i stille partier i noget så dynamisk som en orkesterindspilning, er det vigtigt, at højttalerne har dynamik nok. Og hvis du skruer op, så du kan høre de allersvageste partier, bliver det alt for højt i de højlydte partier! Her skal et godt par højttalerne kunne bevare kontrollen, så lydbilledet ikke bliver komprimeret og ændrer karakter.
15 tommer – og 6000 watt!
Jeg ved ikke, hvad der er mest sindssygt: De tre (!) 15-tommer bashøjttalere, eller de i alt 6000 watt, der driver hver højttaler! Take your pick. Og ja, det betyder, at du har brug for en separat 32 amp-bane – for hver højttaler(!) – hvis du skal drive dem til deres yderste.
Der er lige så mange forstærkere i hver højttaler, som der er højttaler-enheder. Altså tre for bas-enhederne, fire for mellemtone-enhederne og en sidste for diskant-enheden. Alle forstærkere er perfekt tidsjusterede, så de giver optimal faserespons.
Punktkilde
For at højttaleren kan opføre sig som en enkelt punktkilde fra mellemtonen og opefter, omkranser de fire mellemtoner diskant-enheden i midten, som igen er monteret inde i en lydbølgeleder (waveguide). Sammen ligner de de fem prikker på 5-siden af en terning.
Bølgelederen er designet således, at der opstår minimale faseforvrængninger i overgangen mellem diskanten og mellemtonerne.
DSP og rumkorrektion
Lyden fra hele højttalerkonstruktionen holdes under kontrol af en indbygget digital processor (DSP). Derfor er højttalerne også udstyret med digitale indgange, så der ikke er behov for ekstra konverteringer mellem analoge indgange og det digitale domæne.
DSP giver også mulighed for at manipulere lyden, så den tilpasser sig rummet bedst muligt. Til dette anvendes rumkorrektionssystemet Smart Active Monitor (SAM), som vi har gode erfaringer med. Dette kræver en PC eller Mac, og målemikrofonen skal købes ved siden af. Men den udgift ikke beløber sig til meget, sammenlignet med højttalernes mere end voksne pris. Nøgleordene er “pantsætte” og “bolig”…
Genelec 8381A: Pris og tilgængelighed
Vil du have fingrene i et 8381A sæt, så vær forberedt på at punge ud med ca. 450.000 kr. pr. par! Om det er inklusive moms eller ej, må guderne vide.
Mere information: genelec.com
Læs videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder!
LB+ Total måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer