Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

BeoLab 90: B&O laver banebrydende højttaler

Bang & Olufsen fejrer 90-års fødselsdagen med et monster af en højttaler!

Skrevet af / 06/10/2015 - 12:10
BeoLab 90: B&O laver banebrydende højttaler
Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

18 højttalerenheder, 18 D/A-konvertere, 8.200 watt forstærkereffekt, 65 kg rent aluminium og 135 kg i alt pr højttaler er de vitale mål på BeoLab 90, som er Bang & Olufsens mest ekstreme højttalerkonstruktion nogen sinde. Det kan lyde som “overkill”, men når målet er at bryde lydmuren og bøje akustikkens love, kræves der tungt skyts! Bang & Olufsen har nemlig meget høje ambitioner med sit nye flagskib, som lanceres i anledning af firmaets 90-års jubilæum.

Kompromisløs højteknologisk højttaler
De fleste højttalere fra B&O begynder deres karriere som en skitse på designerens bord. Formen kommer først, imens det er op til ingeniørerne at løse de tekniske udfordringer, og få det hele til at fungere som en højttaler. B&O’s højttalerafdeling har gennem årene opnået stor erfaring, når det gælder om at få god lyd ud af selv de mest “umulige” blyantslanke konstruktioner som BeoLab 18 (topmodellen Beolab 5 var en undtagelse, hvor det i højere grad var lydkvaliteten, der påvirkede David Lewis’ design .)

BeoLab-90-2-psc-w-Avant-Lifestyle-Low-Res
Foto: Bang & Olufsen

Med den nye flagskib er tingene vendt på hovedet. Bang & Olufsens chef, Tue Mantoni, har efter sigende givet ingeniørerne carte blanche til at bygge den højttaler, de helst ville. Derefter har det været op til designafdelingen at finde en form, der passer til de lydnæssige behov. Geoff Martin, som er Bang & Olufsens “gyldne øre” og specialist i lyddesign, har været ansvarlig for udviklingen af ​​lyden, imens designet blev udført af tegnestuen Frackenpohl Poulheim (som blandt andet også står bag Beosound Moment).

Lyd hele vejen rundt

BeoLab-90-side-view-2-psc-Lifestyle-Low-Res
Foto: Bang & Olufsen

Formålet med BeoLab 90 har tydeligvis været at sætte B&O’s navn på kortet hos kræsne high-end-kendere, samt at henvende sig til de kunder, der ikke kerer sig over et ekstra nul eller to på prisen. Resultatet ser meget iøjnefaldende og originalt ud: Højttaleren i sig selv minder om et studie i geometriske former. Kabinettet er sekskantede og støbt i aluminium. Udenpå er højttaleren indsvøbt i flere “sejl” af højttalerstof, som dækker højttaleren på alle sider.

Foto: Bang & Olufsen
Foto: Bang & Olufsen

BeoLab 90 spiller også lyd i alle retninger. Totalt er der syv diskanter, syv mellemtoneenheder og fire basenheder i hver højttaler, alle hente på øverste hylde hos Scanspeak. Og alle med egen forstærker, DSP og D/A-konverter. Tilsammen søger disse for 360 graders spredning af lyden.

Hvad skal bruge en så stor spredning til, kan man spørge? De fleste af os plejer alligevel at placere højttalerne tæt på en væg og sætte os selv midt foran dem.

Svaret er, at BeoLab 90 er designet til at fungere optimalt i både dette og en række andre lyttescenarier. Lyden, som vi hører fra højttalerne er en kombination af den direkte lyd fra højttaleren og den reflekterede lyd fra de omkringliggende flader, som desværre har en tendens til at farve og maskere den lyd, som vi ønsker at høre. Dette er netop, hvad B&O vil styre med, hvad de kalder Beam Width Control – kontrolleret spredning af lyden i rummet. Virkemidlerne er ret ekstreme, idet højttaler elementer er ikke kun har til opgave at lave en lyd, men også “fjerne” uønsket lyd. Sidder du midt foran højttalere, vil de sidemonterede højttalerenheder blive anvendt til at modvirke reflektioner fra sidevæggene, så du i praksis kun hører den direkte, upåvirkede lyd fra frontmonterede enheder.

Det andet virkemiddel er noget, som B&O kalder Beam Direction Control. Med denne funktion bruges den samme avancerede teknik til at forbedre lyden i andre retninger, for eksempel i retning af spisestuen eller køkkenet, da der lægges vægt på den bedst mulige “omgivelseslyd”. Man kan skifte mellem disse forskellige lyttescenarier med fjernkontrollen.

Det kunne i teorien lyde som noget, Bose eller andre kunne have udklækket til en billigere pris. Men det er lidt mere avanceret end som så: En enkelt BeoLab 90 indeholder lige så megen processorkraft, DAC’er, forstærkere og højttalerenheder, at man kunne sammensætte et temmelig sofistikeret surroundanlæg med det! Og her er der tale om højttalere, dedikeret til at skabe den bedst mulige stereolyd.

Lyd&Billede fik teknikken demonstreret tidligere i år under et besøg bag lukkede døre på fabrikken i Struer, og vi kan nu afsløre, at det var prototypen på Beolab 90, som vi hørte. Vi kan bevidne, at effekten er besnærende. Højttalerne spiller sammen med lytterummet på en måde, vi ikke har oplevet før. Personligt har jeg aldrig hørt et mere holografisk realistisk lydbillede, hverken i eller uden for sweet spot. BeoLab 90 er også en fuldblods, fullrange-højttaler, der ikke overlader noget til tilfældighederne. Geoff Martin og hans team har helt sikkert finpudset og trimmet konstruktionen meget siden dengang – og vi håber at få mulighed for en fuld test af kolosserne i den nærmeste fremtid!

Læs Tonmeister Geoff Martins egen “Behind the sceness” blogg om højttalerne her.

BeoLab 90 er den mest komplette højttaler, vi nogen sinde har skabt. Den er et studie i enestående håndvkrk, ideelle materialer og overlegen teknologi. Fremtidige Bang & Olufsen-produkter kommer til at nyde godt af den knowhow, vi har fået i forbindelse med udviklingen af BeoLab 90 – og vore kunder kommer til at elske lyden af denne exceptionelle højttaler i deres hjem,” siger Bang & Olufsens CEO, Tue Mantoni.

BeoLab 90 kan købes i udvalgte Bang & Olufsen-butikker fra den
17. november 2015, som er dagen for Bang & Olufsens 90-års jubilæum. Vejledende udsalgspris: 249.996 kroner pr. stk!

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Op til 18 tommer med baskrudt!

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

0
Lyd & Billede
Scroll to Top