TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Focal Diva Utopia: Ny aktiv high-end højttaler fra Naim & Focal

Disse glæder vi os til at høre: Focals nye aktive high-end-højttalere udviklet i samarbejde md Naim Audio.

Skrevet af / 02/10/2024 - 18:00
Focal Diva Utopia: Ny aktiv high-end højttaler fra Naim & Focal

Det måtte jo komme: Efter flere års frugtbart samarbejde er det i fællesskab lykkedes Focal og Naim at skabe en aktiv high-end højttaler. De nye Focal Diva Utopia er angiveligt resultatet af fem års forskning og flere nye patenter.

Men her er ikke tale om en lille, diskret højttaler, der skal gemmes af vejen i bogreolen: Vi taler om en virkelig kompromisløs, trådløs højttaler i den ægte high-end klasse, og selvfølgelig skal du bruge to af dem for at spille i stereo!

Diva har et slankt design og leveres i eksklusive materialer. (Foto: Focal & Naim)

Focal Diva Utopia – En ny æra for aktiv lydgengivelse?

Lige siden sammenlægningen i 2011 har de to producenter arbejdet tæt sammen, og du kan finde mange komplette opsætninger med Naim og Focal i musikglade hjem. Men så vidt vi ved, er dette de første Focal-højttalere med indbygget Naim-elektronik. Med et trevejsdesign, 400 watt og indbygget rumkorrektion kan dette blive en rigtig godbid for kræsne lyttere, og du slipper for at have så mange kasser stående.

Gulvhøjttalernes design har et umiskendeligt Focal-præg med buede linjer, men der er også nogle spændende nye designelementer, som f.eks. udskiftelige filtsider. Konstruktionen er trevejs med de nyeste drivere fra Focal-fabrikken kombineret med digital lydprocessering og aktiv forstærkning fra Naim under motorhjelmen. Der medfølger en fjernbetjening, men højttalerne kan også styres med en app, som desuden giver adgang til avanceret rumkorrektion.

Med trådløse højttalere i en stereokonfiguration kan der opstå udfordringer med at opnå perfekt synkronisering mellem kanalerne. Og i high-end-klassen skal den sidde lige i skabet. Diva bruger derfor en ny Ultra Wide Band-teknologi til tabsfri trådløs lydoverførsel mellem højttalerne i op til 24bit / 96khz-opløsning. Hvis du vil afspille op til 24bit / 192khz-kvalitet, er det også muligt via det medfølgende streamingkabel. Teknologien er designet til at sikre en ubetydelig lav forsinkelse samt en impulsrespons uden såkaldt ‘time-smear’.

Annonce
Filtsiderne kan skiftes ud, hvis man ønsker at ændre farve og udtryk. (Foto: Naim & Focal)

Beryllium-diskant, sandwich-basser og solide kabinetter

Diskantenheden er selvsagt fremstillet af beryllium, men den er helt ny og bruger en såkaldt M-profil, der skal løfte opløsningen til nye højder. Den skal både sørge for jævn spredning samt en hastighed og transientrespons i verdensklasse uden opbrydning.

Til mellemtone- og basenheder er anvendt Focals patenterede W-sandwich-membran med teknologi hentet fra Focals flagskib Utopia EVO. Basserne er monteret på siderne i en push-push-konfiguration.

Selve kabinettet er fremstillet af et high-density polymer-materiale, som minimerer uønskede resonanser og vibrationer. Det rigide kabinet hviler på en sokkel af aluminium med basrefleksporten i bunden.

UTOPIA_DIVA_Profile_D UTOPIA_DIVA_34_Dos DIVA_34_Face_Couple DIVA_Zoom_Tweeter
<
>
(Foto: Naim & Focal)

Streaming og multirum fra Naim

Som nævnt er højttalerne udstyret med indbygget elektronik fra Naim med aktive trevejsforstærkerkraft på i alt 400 watt pr. højttaler. Diva Utopia bruger streamningplatformen Naim Pulse, og har du allerede en Naim-streamer eller trådløs højttaler, kan Diva’erne bruges i en multirumskonfiguration sammen med disse.

Diva understøtter streamingtjenester som Spotify Connect, TIDAL Connect, Qobuz, internetradio, Google Cast, Airplay 2 og afspilning af lokale filer via UPnP. Det er nemt at tilkoble TV-lyd via HDMI eARC, og højttalerne har en ekstra optisk digital indgang samt RCA-indgang til analoge enheder.

(Foto: Naim & Focal)

Pris og tilgængelighed

Diva forventes klar til levering i Danmark sidst på efteråret 2024. Den danske pris er endnu ukendt, men bliver formentlig omkring 285.000 kr. parret.

Læs også Disse højttalerne er lydens Rolls-Royce Focal Scala Utopia Evo er en højttaler som man både drømmer om og måber over. Ikke mindst på grund af prisen på over tre hundredtusinde kroner! Hvem der bare havde råd ...
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Budgetvenlig KEF-serie med Meta-teknologi

Her er DALIs nye high end-serie

Linn lancerer ny højttalerserie

Usynlig Lyngdorf til hjemmebio

På fabriksbesøg hos Marshall

Budgetvenlige højttalere til boghylden

Bedre lyd og længere spilletid

Ny guldstandard fra Monitor Audio

Sonos overvejer en kovending

Kraftfuld højttaler til stereo og hjemmebiograf

Sonus faber genopliver en gammel favorit

Passive eller aktive højttalere?

Scroll to Top