Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nye højttalere fra Genelec

Specialserien The Ones får ny topmodel samt subwoofer.

Skrevet af / 20/09/2019 - 10:53
Nye højttalere fra Genelec

Det er ni år siden, Genelec lancerede deres første koaksialhøjttaler, 8260A. Lydteknikere rundt om i verden havde efterspurgt en trevejs højttaler, der var kompakt nok til at bruges som nærfeltsmonitor i studiet. Og Genelec leverede varen ved at montere diskanten midt i mellemtonen. Som igen sad lige over bassen på 10 tommer.

Det var en genial måde at pakke en trevejshøjttaler ind i et kompakt kabinet på, og jeg husker stadig oplevelsen af den imponerende højttaler.

Mere kompakt trevejs

Man så efterhånden et behov for en endnu mere kompakt trevejsmodel, som kom i form af 8351A. Her var koaksialenheden fra 8260A monteret midt på frontpladen, som var adskilt fra kabinettet, med en basrefleks og en “brevsprække” over og under frontpladen. Bag sidstnævnte sad ikke én, men to ovale bas-enheder på henholdsvis 4 og 8,5 tommer.

Konstruktionen med alle enhederne uden på hinanden spiller lyden fra ét punkt, fra den dybeste bas helt op til den øverste diskant. Det giver en meget imponerende fasegengivelse samt ditto dynamik og stereoperspektiv. Vi var da også meget begejstrede, da vi testede den.

Genelec 8361A er lige så stor som forgængeren 8260A, men ligner mere lillebror 8351. (Foto: Genelec)

8361A: Ny topmodel

Faktisk var 8351A så vellykket, at der blev lavet yderligere to mindre modeller: 8341A og 8331A. En ny højttalerserie var født, nemlig The Ones. Fordi alle højttaler-enhederne fungerer som én.

Topmodellen 8260A var havnet lidt ved siden af de andre modeller, og Genelec har nu set deres snit til at udskifte den. Erstatningen hedder 8361A. Den bygger på samme princip som 8351A og de små brødre med hele strukturen som én punktkilde. Men kabinettet er lige så stort som på 8260A. De to bas-enheder er da også større end på lillebror; hver af dem måler 10,5 x 5,5 tommer.

Hvor forgængeren 8260A havde en 150 watt forstærker til bas-enheden, er effekten nu øget til 500 watt! Mellemtonen og diskanten havde 120 watt hver, og her er effekten øget til 150 watt på 8361A. Som resultat heraf er det maksimale lydtryk også steget 5 dB, fra 113 til 118 dB!

Delefrekvensen mellem bas og mellemtone er sænket fra 490 til 320 Hz, og mellem mellemtone og diskant er den øget fra 2,6 til 2,8 kHz. Den nye højttaler går lidt højere op i diskantfrekvenserne og ruller først af ved 43 kH. Desuden har SAM-rumkorrektionssystemet fået en fire gange så kraftig processor.

Interessant nok er 8361A opgivet til at klippe ved 30 Hz i bassen, hvor forgængeren gik helt ned til 23 Hz. Man kan dog bruge rumkorrektionen til at manipulere den længere ned.

Prisen på den nye topmodel bliver ikke for børn: Ca. 80.000 kroner inklusive udstyr til rumkorrektion (GML Kit). 8361A er også den eneste højttaler, vi har fået en pris på indtil videre.

Subwooferen W371A er lavet til at fungere optimalt med Genelec The Ones. (Foto: Genelec)

Subwoofer

At højttaleren ruller af længere oppe end forgængeren, kan måske også forklares med, at Genelec introducerer en ny subwoofer, W371A. Den har to bas-enheder på henholdsvis 14 og 12 tommer, og spiller effektivt fra 23 til 500 Hz. W371A er lavet til at fungere optimalt sammen med The Ones, og tilsammen skulle de give en utrolig jævn frekvensrespons “med fuld kontrol over de laveste frekvenser”.

Avanceret rumkorrektion reducerer udfasninger i bassen og andre faseproblemer i rummet.

8351B

Og før vi glemmer det: 8351A forsvinder sørme også! Den bliver nemlig erstattet af 8351B. Og som navnet antyder, er der tale om opgraderinger snarere end en helt ny højttaler. Men det er vigtige opgraderinger.

For det første er delefrekvenserne flyttet, henholdsvis fra 470 ned til 320 Hz og fra 2,6 op til 2,8 kHz, og for det andet er det maksimale lydtryk nu 2 dB højere, så vi ender på respektable 113 dB.

Den harmoniske forvrængning er reduceret, det samme er egenvægten – fra 19 til 15 kilo – og ligesom på 863A er rumkorrektionen blevet fire gange så kraftig. Kabinetterne er næsten magen til, men ikke helt. Men tilbehøret til 8351A passer også til 8351B.

Vi tester!

Vi vil selvfølgelig teste de nye højttalere, så snart vi får fingre på dem!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Disse højttalerne er mere specielle end det ser ud til

Omvendt højttaler - i lydkvalitetens tjeneste

Bowers & Wilkins fintuner lyden

Optimer lyden i dit rum med et par enkle tricks

Rummanden Carlsson

Sonos-jordskred til sommer?

Denon-soundbar med bas uden sub

Bærbare højttalere til rejsen

Måske den vildeste højttaler, vi har set

Tjek denne in-wall-højttaler

Gulvhøjttaler er kronen på værket

Et kig ind i Harmans helligste

0
Lyd & Billede
Scroll to Top