annonce
annonce
annonce

Sådan anbringer du bedst dine højttalere

Har du købt drømmehøjttalerne, men er usikker på, hvordan de skal placeres? Her er vores hedeste tips.

Tilføj som favorit

Fra tid til anden får vi henvendelser fra læsere, som lurer på højttalerplacering. De er trods alt mekaniske skabninger, og lyden bliver i høj grad påvirket af rummet, som de står i. Både vægge, loft og gulv reflekterer og giver både ønsket og uønsket efterklang. Det gælder om at prøve at håndtere disse påvirkninger, så man til sidst opnår det best mulige lydmæssige resultat.

Hvis du har mulighed for at påvirke akustikken i rummet, bør dette overvejes. Bedst lyd får du i et rum som er godt møbleret, således, at efterklangen er dæmpet til et minimum. Der findes også basfælder og dæmpeplader til akustikjustering, men lad os for husfredens skyld holde os til en normalt møbleret stue.

hojttalertips_illu
Illustration fra KEF, oversat til dansk.

 

Symmetrisk placering
For nemheds skyld beskæftiger vi os her med placering af to højttalere – altså en stereo-opsætning. Men samme principper kan bruges til flere højttalere i en surroundopsætning. Centerhøjttaleren er der dog af gode grunde ikke så mange alternativer for, hvad placering angår. Den må stå der, hvor den nu er nødt til at være, selv om man kan arbejde med afstanden til gulv og loft.

Rummet, som højttalerne står i, bør være symmetrisk, så hver højttaler får samme afstand til sidevæggen. Højttalerne bør også selv være symmetrisk anbragt, så du og højttalerne tilsammen danner en ligesidet trekant. Med andre ord er din afstand til hver højttaler nøjagtig lig afstanden mellem højttalerne. Hvis din lytteposition kommer lidt længere bagud, er det ikke så farligt, men du bør ikke flytte dig nærmere – sådan at højttalerne står længere fra hinanden, men tættere på dig i lyttepositionen. Så opnår du ikke et sammenhængende stereoperspektiv, da hver højttaler er for langt fra centrum af lydbilledet.

Placering i forhold til vægge
Ud over dette lærte jeg et trick fra kollega Ludwig Swanberg, som dengang arbejdede hos en hi-fi-importør, men som siden har arbejdet som anmelder for det svenske magasin HiFi & Musik: For at finde den optimale placering i rummet, er teknikken at stille sig med ryggen op mod den væg, hvor højttalerne skal stå. Snak højt, og læg mærke til, hvordan bassen fra væggen, du står ved, opfører sig. Tag et kort skridt ud fra væggen, og hør hvordan klangen forandrer sig. For hvert skridt, du bevæger dig væk fra bagvæggen, vil du høre, at denne væg giver mindre klang fra sig – og det er godt. Men går du for langt ud, vil du til gengæld høre, at væggen fra den anden ende af rummet resonerer tilbage i det høje frekvensområde. Og det er ikke godt. Tag nu et museskridt tilbage igen, så atter fremad, indtil du finder det optimale krydsningspunkt, hvor der er mindst mulig resonans fra begge vægge. Når du har fundet dette punkt, markerer du det på gulvet med et stykke malertape. Derpå skal den samme proces gentages fra sidevæggene. Der hvor linjerne mødes, skal højttalerne anbringes.

Så kan du arbejde med vinkling, indtil du oplever, at lydperspektivet er klippefast. Dette kan tage tid, afhængigt af højttalernes spredningskarakteristik. Hvis dine højttalere også kan vinkles vertikalt, kan det tage endnu længere tid, men belønningen er så meget desto større, når arbejdet er gjort.

Placering af subwoofer
Hvis du har en subwoofer i din opsætning, er der et godt tip til placering af denne, som ofte virker. Placer den der, hvor du selv skal sidde, og spil derefter musik, som du kender – gerne med kraftig bas. Gå så rundt i rummet, indtil du finder det sted, hvor bassen er tydeligst. Byt så plads med subwooferen.

Held og lykke!

Har du egne tips til højttalerplacering, eller erfaringer med vore tips? Del dem gerne i kommentarfeltet!

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Skriv et svar

annonce

Læs også

IFA 2019: Braun er tilbage

IFA 2019: Braun er tilbage

Højttalere fra Braun genopstår.Tilføj som favorit
Sonus faber lancerer Olympica Nova

Sonus faber lancerer Olympica Nova

Hvis de spiller lige så godt, som de ser ud, har vi noget at glæde os til.Tilføj som favorit
IFA 2019: Endelig en bærbar højttaler fra Sonos

IFA 2019: Endelig en bærbar højttaler fra Sonos

Rygterne viste sig at tale sandt: Sonos lancerer deres første bærbare højttaler under IFA! Sonos Move kommer her i september.Tilføj som favorit
Beosound Stage er Bang & Olufsens første soundbar

Beosound Stage er Bang & Olufsens første soundbar

Og den bliver faktisk vanvittig billig (af B&O at være)!Tilføj som favorit
Como Audio Speakeasy Stereo

Como Audio Speakeasy Stereo

Como Audio SpeakEasy Stereo er først ude med stemmestyring i stereo, men har andre mangler.

Tilføj som favorit
The New Soundboks

The New Soundboks

Tredje udgave af danske Soundboks er vildere, højere – og I kan lave en bande sammen!

Tilføj som favorit
360 graders lyd fra Bose

360 graders lyd fra Bose

Den er bærbar, den kan spille i 12 timer – og du kan snakke til den.Tilføj som favorit
Fornyet kubehøjttaler fra Naim

Fornyet kubehøjttaler fra Naim

Den bedste bordhøjttaler til under 10.000 kroner er blevet endnu bedre.Tilføj som favorit
annonce
Luk menu