Der var engang, hvor Sonus fabers mest ekstreme højttaler var en trevejs/tovejs gulvhøjttaler med det passende navn Extrema. Den forsvandt ud af katalogerne for mange år siden, men fik en efterfølger i 2014.
Men ingen af dem er Sonus Fabers mest ekstreme højttaler, hverken i praksis eller på papiret. Ser man på det aktuelle katalog – indtil i dag – er Homage- og Reference-serierne endnu mere ekstreme, og priserne ligger lige over en million for et par af de dyreste.
Det garanterer også lydkvalitet i en klasse, de færreste tror er mulig, hvilket vi oplevede til fulde i de uger, vi testede den gulvstående Lilium. Indtil nu har den været Sonus Fabers næstvildeste højttalermodel. Nu må den nøjes med tredjepladsen. I hvert fald når den nye Sonus faber Stradivari kommer i handlen.
Læs ogsåSonus faber LiliumNogle af verdens dyreste højttalere er også nogle af de bedste, vi har hørt.
Mens vi har testet højttalere i alle prisklasser, men sjældent over millionen, har Sonus faber udviklet et par højttalere, som vi ikke har set før. Suprema er måske et passende navn til de nye højttalere, det må tiden vise, men indtil da må vi indrømme, at det ser mere end lovende ud.
Fire kabinetter
Højttalerne er, som importøren rammende beskriver det, Sonus fabers mest spændende og banebrydende koncept hidtil i firmaets 40-årige historie.
Suprema er håndbygget i Italien og består af to højttalere og en eller to subwoofere, som er udviklet specielt til Suprema. Et diskret analogt elektronisk delefilter deler mellem højttalerne og subwooferen, og tilsammen strækker frekvensområdet sig fra 16 Hz (!) til 40 kHz. Delefilteret, som selvfølgelig ser smukt ud med et nedfældet dæksel foran justeringsmulighederne, dækker fra 5 Hz til 150 kHz.
Håndlavet og betrukket med læder
Suprema har Sonus fabers klassiske lut-formede kabinetter, der kombinerer kulfiber med ægte træ. Kulfiber og CNC-bearbejdet aluminium giver styrke og et resonansfrit kabinet. Mens håndlavet træ og et frontpanel beklædt med læder fra anerkendte Poltrona Frau giver en finish og luksusfornemmelse, som Sonus faber allerede er kendt for.
Camila mellemtone
Højttalerne er udstyret med enheder, der er udviklet specielt til Suprema. Blandt dem er en ny mellemtonedriver, som de kalder Camila. Den har en membran af naturlige cellulosefibre og er uden traditionelt kantophæng. Enheden er heller ikke helt cirkulær, og Sonus faber mener selv, at Camila er den mest højtopløste mellemtoneenhed, de nogensinde har lavet. Med Sonus fabers track record for mellemtone-gengivelse er vi tilbøjelige til at tro på det.
Mellemtoneenheden har et magnetisk system med to magneter og en specialdesignet kurv, som tillader luftstrømmen at passere uden turbulens. Designet er hentet fra den nye Stradivari, og den samme type enhedsdesign vil finde vej til fremtidige højttalermodeller fra Sonus faber.
Annonce
Camila-mellemtone- og diskantenhederne er placeret i et separat kabinet i højttalerne. Avancerede simuleringer har givet kabinetterne deres endelige form, og væggene er ikke vinkelrette, men mere organisk udformede med indervægge af genbrugskork. Målet er at skabe et naturligt og opløst lydbillede.
Højttalerne står på en integreret platform, der er udviklet i samarbejde med IsoAcoustics. De separate subwoofere med to 38 cm basenheder med kulfibermembraner og kraftige neodymmagneter, vejer 103 kg hver og er 141 cm høje.
Prisen
Interesserede kan registrere sig hos Sonus faber og tilkendegive interesse for Suprema, som fås i to konfigurationer: Med et eller to subwoofertårne.
Priserne er også klare, og vi er helt sikkert på Ferrari-niveau her.
Suprema 2.2, som er et par Suprema kombineret med to subwoofere og et elektronisk delefilter, koster 800.000 Euro for sættet, men man kan spare lidt ved kun at vælge én subwoofer!
Specifikationer
Suprema højttalere:
– SUPER TWEETER: 20mm silke dome med dedikeret waveguide og neodymium magnet
– TWEETER: 38mm silke dome med dedikeret waveguide og neodymium magnet
– MIDRANGE: 6.5” dual driver motor system med neodymium ringmagnet
– LINK MIDWOOFER: 8” neodymium slug magnet, Ø 65mm svingspole og sandwich papirmembran
– WOOFERS: 4 x 8” dual driver motor system med neodymium ringmagnet, Ø 50mm svingspole og sandwich papirmembran
– BACK EMISSION TW: 28mm silke dome, neodymium magnet
– BACK EMISSION MD: 4” papirmembran driver og neodymium magnet
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.