TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vi besøger Harman Northridge

Vi fik mulighed for at besøge stedet, hvor JBL blev født. Og hvor firmaets højttalere stadig bliver skabt på Harmans akustiske udviklingscenter.

Af / 02/03/2024 - 14:00
Vi besøger Harman Northridge

Der er ikke mange mærker, der er lige så kendte i hi-fi-verdenen som JBL. Og efter mere end trekvart århundrede er JBL mindst lige så anerkendt som i firmaets ungdom.

JBL i dag spænder bredere end nogensinde: Fra hovedtelefoner og håndholdte bluetoothhøjttalere til professionelle scene- og studiemonitors. Og JBL er kun ét af firmaerne i Harman-koncernen, der også leverer lys og elektronikudstyr til resten af den professionelle verden.

jbl hal
(Foto: John Alex Hvidlykke)

Lyd & Billede fik som eneste skandinaviske medie lov til at kigge ind bag kulissen på Harmans akustiske teknologilaboratorium i Northridge i USA, hvor en stor del af udviklingsarbejdet foregår.

Lagde grunden i Hollywood

JBL blev stiftet i Los Angeles i 1946 af James Bullough Lansing, hvis initialer har givet navn til firmaet. Faktisk havde samme James B. Lansing konstrueret højttalere allerede fra 1927, i det, der siden kom til at hedde Altec Lansing. Men økonomiske problemer og utilfredshed med firmaets retning betød, at Lansing forlod Altec for at begynde på en frisk. Det nye firma fik navnet James B. Lansing Sound, som siden blev forkortet til JBL.

Både Altec Lansings og JBL’s højttalere blev især udviklet til den hastigt voksende filmindustri. JBL’s hovedkvarter ligger tæt på Hollywood, og biograflyd blev i 1940’erne stort set synonymt med James Lansings højttalerdesigns.

Annonce

Det var dog først i 1950’erne, efter stifterens død, navnet JBL blev kendt udenfor biografteatrene.

hollywood heights hollywood illbeback dolby theatre
<
>
Hollywood og JBL voksede op sammen og hører sammen. For filmindustrien havde brug for lyd. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Harman Global Center of Acoustic Excellence, Northridge

Selv om vi er, hvor JBL begyndte, er centeret i Northridge, Los Angeles, andet og meget mere end et museum. Stedet er først og fremmest et udviklingslaboratorium. Centret rummer ikke færre end fire lyddøde rum, flere værksteder og lytterum, samt referencebiografen John Eargle Theater, der er tunet efter Oscarakademiets biografteater.

deadroom2 360-dregree rig bageovn crash test jbl workshop
<
>
Når højttalere i professionelle installationer hænges op højt over publikum, skal monteringsbeslagene af sikkerhedsgrunde kunne bære mange gange højttalerens vægt. På dette laboratorium måles belastbarheden. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Standardisering

Gennem hele besøget hos Harman får man indtrykket af en organisation, der sætter målbarhed og standardisering højt. Ikke blot er reference-lytterummet på Northridgecentret opbygget og akustisk dæmpet efter alle kunstens regler (det manglede da bare!). Rummet i sig selv udgør en målestandard for Harmans lyttetests. Derfor er der bygget identiske lytterum i flere af Harmans udviklingscentre.

Vi får også lejlighed til at høre Sean Olive, der er lydforsker hos Harman, fortælle om det analysearbejde, han lavede i 2013, hvor mere end 200 personer lyttede til et stort antal hovedtelefoner i mange prisklasser for at vurdere, om der var en generel opfattelse af, hvad god og dårlig lyd.

Undersøgelsen konkluderede – heldigvis, men også lidt overraskende – at både trænede og utrænede lyttere foretrak en neutral lydgengivelse.

listening room 2 litening room1 jbl biograf jbl sean olive
<
>
Harman har skabt et lytterum, der sætter standarden for alle koncernens lyttetests. Der er bygget identiske rum på flere steder. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

Centret rummer også et 1.400 kvadratmeter stort scenerum, hvor Harman-koncernens sceneudstyr, herunder Martin-lamper og lysshows kan demonstreres.

jbl soundstage
Det 1.400 kvadratmeter store scenerum er spækket med alt, som Harman-koncernen formår af scenelys og -lyd. (Foto: John Alex Hvidlykke)

En stor rød knap midt i rummet indbyder uimodståeligt til at blive trykket på. Og når det sker, udløses en fem minutter lang lys- og lydeksplosion.

Historiske højttalere

Northridge-centret ligger tæt på, hvor det hele startede for JBL. Og nogle af de mest berømte modeller er udstillet på centrets gange. Ikke mindst de enorme Hartsfield-hornhøjttalere, som blev skabt i 1955 som en reaktion på Klipschs succes med deres Klipschorn. Man finder ikke en Paragon. Men de to mindre og langt sjældnere udgaver, Metregon og Minigon er udstillet.

Harman Museum JBL Hartsfield JBL Minigon JBL Metregon JBL Everest DD55000
<
>
Historiske produkter er udstillet på Northridge-centret. Som JBL Olympus-højttaleren fra 1960 og Harmands første receiver, TA-10 fra 1957. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

Stadionlyd

JBL og Harman er berømt for at levere lydudstyr til professionelle installationer. Turen gik også til et af de steder, hvor udstyret bruges i praksis, nemlig BMO Stadium i Los Angeles. Her kan 22.000 tilskuere blive dækket med lyd fra JBL og Harman.

stadion1 stadion3 stadion2
<
>
BMO Stadium i Los Angeles er fyldt med JBL-højttalere. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

Tre Grammy-priser

Grammy-priser gives normalt til udøvende musikere. Men Harman-koncernen har modtaget hele tre for dens bidrag til den tekniske udvikling i musikkens verden. De tre tekniske Grammy-priser, der er givet til henholdsvis Lexicon (effektmaskiner), AKG (mikrofoner og hovedtelefoner) og JBL, er udstillet i Northridge-centrets indgangsparti.

JBL Grammy
Harman har som det eneste audiofirma modtaget hele tre tekniske Grammy-priser, hvilket de forståeligt nok er stolte over. (Foto: John Alex Hvidlykke)

 

“I skal lige besøge nogle venner…”

Som afslutning på besøget får vi en overraskelse. “I skal lige besøge nogle af vores venner,” siger David Glaubke, der som Harmans kommunikationsdirektør har vist os rundt.

Bussen kører ud til en temmelig ydmyg forstad til Los Angeles (vi har lovet ikke at oplyse adressen), bag en ramponeret stålport i en næsten vinduesløs bygning bliver vi vist ind i… Foo Fighters private lydstudie!

Vi får desværre ikke mulighed for at se det allerhelligste store studie, da et band har lejet sig ind for at lave optagelser netop på denne dag, men vi får mulighed for at se bandets omfattende samling af guitarer, forstærkere, trommesæt og scenerekvisitter (“No photos here please”).

Foo Fighters Studio Foo Fighters Neve
<
>
Det store Foo Fighters-studierum var optaget. Men vi fik lov at se et mindre studie til rumlig lyd. (Foto: John Alex Hvidlykke)

“Foo Fighters er nogle af vores venner. Vi hjælper dem med lidt udstyr, og vi får så lov at invitere nogle af vores gæster hjem til dem,” siger David Glaubke.

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

[OPDATERET] Black Week-tilbud på soundbars

Ny version af ELAC's bestseller i butikkerne

Stuevenlige gulvhøjttalere fra Lyngdorf

Denne her koster lige så meget som en bil

High-end højttalere til den designbevidste

Endelig officielt: Her er Sonos Arc Ultra og Sub 4

Beolab 50 og Beosound Theatre i Ferrari-version

JBL sætter farver på festen

Endnu dybere bas fra SVS

De største højttalere nogensinde fra Arendal Sound

Se hvad Naim og Focal har udklækket

Budgetvenlig KEF-serie med Meta-teknologi