Den største begrænsning med Bluetooth er ikke rækkevidden. Det er lydkvaliteten. Selv med aptX HD får du ikke andet end komprimerede lydfiler over Bluetooth, og så hjælper det ikke, at hovedtelefonerne har overdådig lydteknologi.
Alternativet til Bluetooth er selvfølgelig Wi-Fi, som ikke har samme begrænsninger i båndbredde, men hvornår har du sidst set trådløse hovedtelefoner med Wi-Fi?
Nura mener, at de har fundet løsningen på problemet med Bluetooth og begrænsningerne i lydkvalitet, og de har skabt NuraTrue Pro for at bevise det.
De ser ud, som hørepropper gør flest, men er de første i verden med Qualcomm aptX Lossless, hvilket i den korte version betyder, at man kan streame musik i såkaldt CD-kvalitet. Altså 16-bit og 44,1 kHz sampling, tabsfrit og trådløst.
Det normale er, at man kan få mellem 256 og 320 kbps trådløst over Bluetooth, hvis man streamer fra Tidal eller Spotify, men her kan man streame 1411 kbps CD-kvalitet fra Tidal Hi-Fi over Bluetooth.
Det kræver dog, at du har en mobil med en Qualcomm-chip, der understøtter aptX Lossless. Det har f.eks. ingen af iPhone-modellerne, så man skal have en Android-mobil, for at aptX Lossless skal fungere.
De små hørepropper har fået en ny 10 mm enhed placeret helt i den yderste kant af røret, som silikonepropperne sættes på. Det giver nemlig meget bedre frekvensrespons og et større frekvensområde, især i diskanten, fortæller dr. Luke Campbell, som er en af grundlæggerne og administrerende direktør i virksomheden.
De har selvfølgelig aktiv støjreduktion, her af den tilpasningsdygtige type, hvilket i praksis betyder, at de mikrofoner, der opfanger støjen, er følsomme over et stort frekvensområde, og at processoren tilpasser støjreduktionen efter frekvens og styrke.
Hørepropperne har også Spatial Audio, udviklet af Dirac, hvilket ganske vist reducerer lydkvaliteten noget, men giver lytteren en form for omsluttende 3D-lyd, der kan være meget effektiv, i hvert fald til film.
Kalibrerer lyden til dit øre
Der medfølger selvfølgelig en app, hvor man med Nura ProEQ kan indstille balancen i lyden, som man kan lide den, men før man kommer så langt, skal man igennem Nuras kalibreringsproces. Det fungerer kort og godt ved, at man sætter hørepropperne i ørerne og starter kalibreringen i appen. Så sendes et støjsignal med toner ind i ørerne, hvorefter app’en registrerer, hvordan akustikken i øregangene er, og justerer EQ derefter.
Det virker. Vi fik Luke Campbell til at demonstrere kalibreringen for os, og efter cirka et minut var vi klar til at spille musik. Og lad os sige det, som det er: Efter at have hørt musikken tabsfri (lossless) med trådløse hørepropper, er det svært at gå tilbage til almindelige Bluetooth-hørepropper.
Lyden har et væld af detaljer, man mister med almindelig aptX Bluetooth, og bassen er strammere, mere dynamisk og meget bedre defineret end fra eksempelvis Sony WF-1000M4.
Men det fortæller vi meget mere om, når vi får testet dem ordentligt.
Nura opgiver en batterilevetid på otte timer for hørepropperne plus 24 timer fra etuiet, som oplades med USB-C-kabel.
Pro-hørepropperne kan bestilles på Kickstarter, prisen er opgivet til 359 Euro.