Lukket topmodel og forstærker fra Focal

De fantastiske Utopia har fået et lukket alternativ i form af Stellia. Focal giver os også lige hovedtelefonforstærkeren Arche, nu de er i gang.

Det er kun et par år siden, Focal gav os deres første high-end hovedtelefoner i form af de fantastiske Utopia. Beryllium-driverne gengiver musikken med en hurtighed og opløsning, som de færreste dynamiske hovedtelefoner er i stand til. Og det er disse drivere, der sidder i den nyeste model, Stellia.

Utopia er en åben hovedtelefonmodel, og det er ikke så underligt. Hvis du vil have det allerbedste, er det åbent design, der er sagen. Men det har sine ulemper, især det med, at støj udefra lækker ind, som om man ikke havde noget på ørerne.

På samme måde kan alle omkring dig høre den musik, du lytter til, hvilket kan være et irritationsmoment. Åbne hovedtelefoner er derfor fuldstændig egocentriske, da du nærmest skal sidde alene i et lukket rum for at nyde dem på fuld lydstyrke.

Focal Stellia er et lukket (og brunt) alternativ til de sorte Utopia. (Foto: Focal)

Svaghed ved åbne

Åbne hovedtelefoner har også svaghed i form af crosstalk, dvs. lydlækage fra den ene hovedtelefon til den anden. På en måde gør det ofte, at stereoperspektivet kan opleves som bedre end med det helt adskilte, man får af lukkede. Lidt lækage gør nemlig, at lydbilledet kan føles, som om det kommer mere forfra snarere end på hver side af hovedet.

Men det gør også noget med tidsdomænet, idet lyden fra venstre ørekop når højre øre lidt forsinket i forhold til lyden fra højre. Og omvendt. Det kan bidrage til en ujævn frekvensrespons i diskantområdet og begrænset dynamik i samme område.

(Foto: Focal)

Lukkede alternativer gerne dyre

Derfor findes der lukkede alternativer, og det er her, Stellia kommer ind i billedet. Lukkede hovedtelefoner har fordelen af at holde støj ude, og bassen er ofte sejere og mere fyldig, fordi al energien fra driverne går ind i ørerne, i stedet for at halvdelen lækker ud. Men at lave gode lukkede hovedtelefoner er meget vanskeligere end at lave åbne, hvilket er grunden til, at lukkede hovedtelefoner, der ellers svarer til en åben søstermodel, som regel er dyrere.

Annonce: Artiklen fortsætter nedenfor

Se bare de lukkede Sennheiser HD 820, som til 18.000 kroner er halvanden gang så dyre som de åbne HD 800 S (desværre er de også meget dårligere). Og som om Audio-Technicas åbne topmodel ATH-ADX5000 ikke var dyr nok, med samme pris som Sennheiser HD 820, så har de også fået en lukket bror i form af ATH-L5000 (test på vej) – som koster 30.000 kroner!

Både balanceret og ubalanceret kabel medfølger i æsken. (Foto: Focal)

Billigere lukkede

Når Focal så kommer med lukkede hovedtelefoner bygget over de samme drivere, som sidder i Utopia, bliver vi positivt overrasket over, at prisen faktisk er noget lavere. For mens Utopia havde en udsalgspris på 33.000 kroner, da de kom, koster de lukkede Stellia ca. 24.000 kroner.

Stellia er brune. Meget brune. Det skal man lige være opmærksom på, når man skal vælge det rigtige antræk. Fordi lukkede hovedtelefoner duer bedre til at gå rundt med i forskellige situationer end lukkede, har Focal givet Stellia en omgængelig elektrisk modstand på 35 ohm. Det betyder, at de burde kunne drives af en almindelig smartphone, uden at man nødvendigvis skal koble en forstærker imellem. Den fulde lydkvalitet får man ikke på den måde, men det er cool, at man kan lade Inspector Gadget-bæltet ligge derhjemme en gang imellem.

Vægten på 435 gram er 55 gram lettere end Utopia, og der medfølger kabler til forskellige formål i æsken.

Focal Arche er udviklet af Micromega. (Foto: Focal)

Arche: Hovedtelefonforstærker med DAC

Ud over den nye high-end hovedtelefonmodel kommer Focal endelig med deres egen hovedtelefonforstærker, nemlig den stationære Arche. Den er udviklet af Micromega, men bærer altså Focal-logoet.

Med indbygget DAC bliver vi lovet enestående lyd, som desuden er skræddersyet til hver af Focals high-end hovedtelefonmodeller – Utopia, Stellia, Clear, Elear og Elegia – med separate forudindstillinger af lydkarakteren.

Fremtidige opdateringer til forstærkeren kan gøres ved at downloade ny firmware til en USB-pind og indsætte den i bagenden på ​​Arche.

Hovedtelefonforstærkeren Focal Arche kommer med et stativ, der stikkes ned i rillerne. Her afbildet med Utopia. (Foto: Focal)

Tilgængelighed og priser

Focal Stellia lanceres her i februar, mens Arche kommer til marts. Priserne bliver ca. 24.000 kroner for Stellia og 20.000 kroner for Arche.

Har du noget at tilføje?

Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
Det er kun et par år siden, Focal gav os deres første high-end hovedtelefoner i form af de fantastiske Utopia. Beryllium-driverne gengiver musikken med en hurtighed og opløsning, som de færreste dynamiske hovedtelefoner er i stand til. Og det er disse drivere, der sidder i den nyeste model, Stellia.Utopia er en åben hovedtelefonmodel, og det er ikke så underligt. Hvis du vil have det allerbedste, er det åbent design, der er sagen. Men det har sine ulemper, især det med, at støj udefra lækker ind, som om man ikke havde noget på ørerne.På samme måde kan alle omkring dig høre den musik, du lytter til, hvilket kan være et irritationsmoment. Åbne hovedtelefoner er derfor fuldstændig egocentriske, da du nærmest skal sidde alene i et lukket rum for at nyde dem på fuld lydstyrke.[caption id="attachment_92852" align="alignnone" width="850"] Focal Stellia er et lukket (og brunt) alternativ til de sorte Utopia. (Foto: Focal)[/caption]

Svaghed ved åbne

Åbne hovedtelefoner har også svaghed i form af crosstalk, dvs. lydlækage fra den ene hovedtelefon til den anden. På en måde gør det ofte, at stereoperspektivet kan opleves som bedre end med det helt adskilte, man får af lukkede. Lidt lækage gør nemlig, at lydbilledet kan føles, som om det kommer mere forfra snarere end på hver side af hovedet.Men det gør også noget med tidsdomænet, idet lyden fra venstre ørekop når højre øre lidt forsinket i forhold til lyden fra højre. Og omvendt. Det kan bidrage til en ujævn frekvensrespons i diskantområdet og begrænset dynamik i samme område.[caption id="attachment_92853" align="alignnone" width="850"] (Foto: Focal)[/caption]

Lukkede alternativer gerne dyre

Derfor findes der lukkede alternativer, og det er her, Stellia kommer ind i billedet. Lukkede hovedtelefoner har fordelen af at holde støj ude, og bassen er ofte sejere og mere fyldig, fordi al energien fra driverne går ind i ørerne, i stedet for at halvdelen lækker ud. Men at lave gode lukkede hovedtelefoner er meget vanskeligere end at lave åbne, hvilket er grunden til, at lukkede hovedtelefoner, der ellers svarer til en åben søstermodel, som regel er dyrere.Se bare de lukkede Sennheiser HD 820, som til 18.000 kroner er halvanden gang så dyre som de åbne HD 800 S (desværre er de også meget dårligere). Og som om Audio-Technicas åbne topmodel ATH-ADX5000 ikke var dyr nok, med samme pris som Sennheiser HD 820, så har de også fået en lukket bror i form af ATH-L5000 (test på vej) – som koster 30.000 kroner![caption id="attachment_92854" align="alignnone" width="850"] Både balanceret og ubalanceret kabel medfølger i æsken. (Foto: Focal)[/caption]

Billigere lukkede

Når Focal så kommer med lukkede hovedtelefoner bygget over de samme drivere, som sidder i Utopia, bliver vi positivt overrasket over, at prisen faktisk er noget lavere. For mens Utopia havde en udsalgspris på 33.000 kroner, da de kom, koster de lukkede Stellia ca. 24.000 kroner.Stellia er brune. Meget brune. Det skal man lige være opmærksom på, når man skal vælge det rigtige antræk. Fordi lukkede hovedtelefoner duer bedre til at gå rundt med i forskellige situationer end lukkede, har Focal givet Stellia en omgængelig elektrisk modstand på 35 ohm. Det betyder, at de burde kunne drives af en almindelig smartphone, uden at man nødvendigvis skal koble en forstærker imellem. Den fulde lydkvalitet får man ikke på den måde, men det er cool, at man kan lade Inspector Gadget-bæltet ligge derhjemme en gang imellem.Vægten på 435 gram er 55 gram lettere end Utopia, og der medfølger kabler til forskellige formål i æsken.[caption id="attachment_92855" align="alignnone" width="850"] Focal Arche er udviklet af Micromega. (Foto: Focal)[/caption]

Arche: Hovedtelefonforstærker med DAC

Ud over den nye high-end hovedtelefonmodel kommer Focal endelig med deres egen hovedtelefonforstærker, nemlig den stationære Arche. Den er udviklet af Micromega, men bærer altså Focal-logoet.Med indbygget DAC bliver vi lovet enestående lyd, som desuden er skræddersyet til hver af Focals high-end hovedtelefonmodeller – Utopia, Stellia, Clear, Elear og Elegia – med separate forudindstillinger af lydkarakteren.Fremtidige opdateringer til forstærkeren kan gøres ved at downloade ny firmware til en USB-pind og indsætte den i bagenden på ​​Arche.[caption id="attachment_92856" align="alignnone" width="850"] Hovedtelefonforstærkeren Focal Arche kommer med et stativ, der stikkes ned i rillerne. Her afbildet med Utopia. (Foto: Focal)[/caption]

Tilgængelighed og priser

Focal Stellia lanceres her i februar, mens Arche kommer til marts. Priserne bliver ca. 24.000 kroner for Stellia og 20.000 kroner for Arche.
Vi tester mere end 450 produkter om året. Læs denne test, og få fuld adgang til Lyd & Billede.
Allerede abonnent? Log ind.
Prøveabonnement
0,-
Fri adgang til lydogbillede.dk
Bronzeabonnement
369,-pr/halvår
1/2 år (6 numre) Digitaludgaven Fri adgang til lydogbillede.dk
Sølvabonnement
660,-pr/år
1 år (11 numre) Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Guldabonnement
1.049,-pr/år
1 år (11 numre) Ny digital film hver måned Velkomstgave Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven
Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: 49 kr om måneden.

Med et abonnement på Lyd & Billede får du:

Fri adgang til lydogbillede.dk Digitaludgaven (iPad/Android) hver måned Betydelig rabat Vælg selv længden af dit abonnement - og med eller uden film Stor velkomstgave

Philips OLED934: Ny topmodel afsløret

Her er de første billeder af den nye topmodel fra Philips, OLED934!

Apple turbo-trimmer iMac

De nye iMacs bliver dobbelt så hurtige til krævende opgaver.

Stranger Things 3. sæson – den første trailer!

4. juli vender Netflix tilbage til Hawkins og Stranger Things.

Test
Panasonic Lumix S 24-105 mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første full-frame standardzoom lever op til forventningerne.

Test
Panasonic Lumix DC-S1R

Det sejeste kamera

Panasonic Lumix S1R er et overflødighedshorn af et kamera og blandt de allersejeste, vi har testet.

Lysstærkt portrætobjektiv til Sony Alpha

Stille, hurtigt og med nydelig bokeh er blandt egenskaberne på 85 mm f/1.4 fra Samyang.

Test
Canon EOS RP

Røverkøb fra Canon

Canon EOS RP er ikke uden kompromiser, men er aggressivt prissat og meget tilfredsstillende at bruge.

Alt om Samsungs 2019 QLED-TV’er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i billedkvalitet, og denne gang gælder det ikke kun for topmodellerne.

Test
Samsung QE65Q900R

8K mod 4K-TV: ­Teknisk knockout

Er Samsungs mindste og billigste 8K-skærm bedre end et almindeligt godt 4K-TV? Vi tester!

Tidal giver studielyd på iPhone

Tidal-brugere kan glæde sig over, at iPhone har fået MQA-understøttelse og dermed kommer tættere på lyden på studieoptagelsen.

Gruppetest
5 trådløse hovedtelefoner med støjreduktion

Dejlig stille på flyet

Støjreducerende hovedtelefoner modvirker træthed og beskytter din hørelse på lange flyrejser.

Messebilleder fra Sound Society 2019

Fuldt hus, da Hotel Royal for anden gang var rammen om den aarhusianske high-end-messe.

Test
Line Magnetic Audio LM-805iA

Glødende klangmester

Fordomme står for fald med en af de bedste rørforstærkere, vi har testet.

Vores yndlingskamera er blevet bedre

Leica Q2 er måske det perfekte rejsekamera.

Sonos One får ny indmad

Brugeroplevelsen med Sonos One Gen 2 er den samme som før. Så hvad er egentlig nyt og anderledes?

Test
ikko OH1

Biller i ørerne

Kinesiske ikko debuterer med høje ambitioner til hverdagspris.

Test
RME ADI-2 DAC

Den bedste lyd vi har hørt

Du finder næppe en bedre DAC til prisen end RME ADI-2 DAC.

Test
Stax SR-009s

Det her er ikke lyd – det er magi

Nu ved jeg, hvordan det er at have et helt univers presset ind mellem ørerne.

anmeldelse
A star is Born

Kemien slår gnister

Cooper og Gaga synger sig ind i filmhistorien med et medrivende remake af “modgang gør stærk”-klassiker.

Lysstærk Leica 35 mm

Her er den første vidvinkel til Leicas SL full-frame-kameraer.