De trådløse FoKus Apollo-hovedtelefoner er, så vidt vi ved, de første hovedtelefoner i verden, der kombinerer en 40 mm dynamisk driver med en 14,5 mm planmagnetisk driver i hvert øre. En hybridløsning, der skal udnytte styrkerne ved begge teknologier.
»Dynamiske drivere er kendt for deres evne til at producere kraftig bas ved at flytte betydelige mængder luft,« forklarer Noble Audio i sin produktbeskrivelse. “Planmagnetiske drivere er derimod kendt for deres præcision og klarhed i mellem- og højfrekvensområdet.”
Det er nærmest en kendsgerning, at planmagnetiske drivere lyder fantastisk. Det er vores erfaring, ikke kun fra hundedyre produkter som Audeze LCD-5, HiFiMAN HE-1000se og T+A Solitaire P, men også fra langt billigere hovedtelefoner som Takstar HF 580, Sivga Phoenix og ikke mindst FiiO FT5. Alle de nævnte bruger kabel, fordi planmagneter er en sjældenhed i trådløse hovedtelefoner. Allerede der er FoKus Apollo fra Noble Audio en sjældenhed.
Fordele og ulemper
Det, som næsten alle planar-hovedtelefoner mangler, er energi og krudt i den dybe bas. Selvfølgelig kan de gå dybt, men i så fald på bekostning af punch. Det skyldes, at en planmagnetisk membran næsten ikke bevæger sig og derfor ikke flytter meget luft sammenlignet med en dynamisk driver med en meget større slaglængde. Det er da også netop derfor, at den planmagnetiske driver er så lynhurtig til at gengive det elektriske musiksignal. Med masser af detaljer og lækkerier i stereobilledet.
Det bedste af to verdener?
Så hvorfor ikke kombinere de to? Det spørgsmål har Noble Audio stillet sig selv, og nu er de så klar med deres første hovedtelefoner med to drivere til hvert øre: En planmagnetisk og en dynamisk. Tanken er ikke ny, for i høreproppernes verden er det slet ikke usædvanligt at kombinere dynamiske drivere med f.eks. balancerede armaturer, som har mange af de samme lydmæssige fordele som planmagneter – bare med en helt anden løsning.
Ved at fusionere disse teknologier sigter Noble Audio mod at levere både den dybe, fyldige bas fra dynamiske drivere og den krystalklare opløsning i mellemtonen og diskanten, som planmagnetiske drivere er er kendt for. Dette er spændende, og noget vi helt sikkert vil teste, så snart hovedtelefonerne er tilgængelige på markedet.
Premiumsegmentet
FoKus Apollo er prissat i den øvre ende af skalaen, i direkte konkurrence med Apple AirPods Max og Focal Bathys, som er min personlige favorit. Over disse igen finder vi Mark Levinson № 5909 og Bang & Olufsen BeoPlay H100.
Andre interessante egenskaber ved Noble Audio FoKus Apollo er understøttelse af højopløselige codec’er som LDAC og aptX HD samt en imponerende batterilevetid på op til 80 timer. Dermed burde de kunne klare sig gennem både efterårsferien og juledagene ved almindelig brug.
Foto: Noble Audio
Noble Audio FoKus Apollo: Pris og tilgængelighed
De nye hovedtelefoner er prissat til $649, hvilket vi tror vil ende på omkring 6.000 kroner, når der er taget højde for moms og reklamationsret.