STAX Spirit S3 er de første trådløse hovedtelefoner, der bærer det eksklusive STAX-navn.
De, der kender STAX, ved at der er tale om en japansk hovedtelefonproducent, som har svoret til elektrostatiske hovedtelefoner i mange år. Elektrostater adskiller sig fra almindelige dynamiske højttalerenheder ved at anvende en tynd flage af polymer, som adskiller to metalflader, og som sættes i bevægelse, når strømmen løber fra den ene flade til den anden.
Det lyder som regel fantastisk med en overlegen transientrespons, og normalt flyder detaljerne bare ud af sådan nogle. Derfor er der mange high-end-entusiaster, der sværger til STAX.
For at princippet skal fungere, er der brug for meget høj spænding (og lav strøm), hvilket betyder, at elektrostater kan have visse problemer med statisk elektricitet, og vand skal man holde dem langt væk fra.
Ikke elektrostatiske
Af samme grund er elektrostatiske enheder ikke særlig velegnede til hovedtelefoner (vi forestiller os, at det kan være trættende at få stød af hovedtelefonerne i regnvejr). Hvilket kan være grunden til, at de første hovedtelefoner med STAX-navnet, altså Spirit S3, er ikke elektrostatiske.
I stedet har man valgt planmagnetiske enheder, som har en del ligheder. Men i stedet for højspændt strøm er polymerpladen spændt op mellem to magneter i modpol, som sætter polymeren i bevægelse, når det elektriske musiksignal sendes igennem. Man behøver ikke højspænding; det er nok med det elektriske signal fra hovedtelefonudgangen. Eller, i dette tilfælde, den indbyggede forstærker.
Ikke svinedyre
Normalt vil man ikke rynke på næsen, hvis man ser et par STAX-hovedtelefoner til 10.000 kroner – eller 25.000, for den sags skyld. Derfor er det meget overraskende, at Spirit S3 “kun” koster 400 dollars (ca. 2.400 kroner). Men hvor konkurrerende hovedtelefoner inkluderer støjreduktion til den pris, får man ikke dette med Spirit S3.
STAX … eller Audeze?
At kalde Spirit S3 et par STAX-hovedtelefoner er måske at strække den lidt. Det er nemlig Edifier, der står bag hovedtelefonerne, men de har altså STAX i modelnavnet.
Hvis du ikke kender historien, så er Edifier et kinesisk firma, som købte STAX tilbage i 2011. Edifier laver hovedtelefoner og bærbare højttalere, mens STAX-afdelingen arbejder helt uafhængigt med deres egne high-end nicheprodukter. De to har aldrig rigtig blandet sig i hinandens aktiviteter. Før nu.
Men STAX laver ikke planmagnetiske hovedtelefon-drivere. Og for at gøre forvirringen total har Edifier derfor hentet driver-teknologien til Spirit S3 fra amerikanske Audeze.
De anvender Audezes fasestyringsprincip Fazor såvel som deres Fluxor-magneter og Uniforce-membraner. Alt sammen registrerede varemærker med “™” bagved (vi sagde jo, at det var et amerikansk firma!). Edifier ejer nemlig også Audeze, og de to deler samme marketingteam.
Spirit S3 er med andre ord et sammensurium af forskellige varemærker i ét og samme produkt.
STAX Spirit S3 er premium
Det betyder ikke, at de ikke kan være gode, for ikke at sige nogle af de bedste i deres prisklasse. Ved at fjerne den aktive støjreduktion kan man nemlig bruge pengene, hvor det tæller mest: På lydkvaliteten.
Vi har allerede fortalt om planmagnetiske drivere, som sidder i nogle af de bedste hovedtelefoner, vi har hørt. Såsom Audezes LCD-X og ikke mindst de svinedyre LCD-5! Og HiFiMANs HE-1000se, Arya og de langt mere behageligt prissatte Sundara. Der alle sammen repræsenterer noget af de ypperste i deres klasse.
For at Bluetooth ikke skal ødelægge alt for meget, er valget af trådløse codecs faldet på aptX Adaptive og aptX HD, ud over den sædvanlige SBC. Ikke et ord om AAC, hvilket vil sige, at siden Apple-enheder ikke understøtter aptX, vil man få SBC med iPhone og iPad. Ærgerligt, da det kan være nok til, at man ikke får udnyttet hovedtelefonernes potentiale med iDimser.
80 timers spilletid
Hvis Edifier STAX Spirit S3 lyder lige så godt, som vi håber, vil vi måske lytte til dem hele tiden. Og så er det godt, at de har en opgivet batterilevetid på – hold nu fast – 80 timer! Alligevel er ladetiden kun to timer.
Hovedtelefonerne har indbygget mikrofon, men kun én. Hvilket betyder, at man næppe kan forvente den bedste stemmeoverførsel ved telefonsamtaler, da man skal bruge minimum to mikrofoner for at kunne dæmpe baggrundsstøj effektivt (man skal nemlig kunne fasemanipulere). Men det står tilbage at teste.
Pris og tilgængelighed
Edifier STAX Spirit S3 kan købes nu via edifier.com. Prisen er 400 dollars, altså omkring 3.200 kroner, og fragten er gratis.
Mere info: edifier.com
Relaterede artikler:
Hovedtelefoner for alle på CES
Både hovedtelefoner og hørepropper blev naturligvis vist frem på årets CES-messe. Også nogle temmelig pudsige af slagsen.
Bang & Olufsen Beoplay H95
Fornemme støjdæmpere fra B&O
Vi har tit spekuleret på, hvornår de første støjreducerende hovedtelefoner i high-end-klassen ville komme. Selvfølgelig er det Bang & Olufsen, der er først ude, og Beoplay H95 giver appetit på mere!
Apple AirPods Max
AirPods Max lover kanongod lyd med adaptiv EQ, aktiv støjreduktion og rumlig lyd.