annonce

Samsung: Quantum Dot TV er fremtiden

IFA 2016

Fremtiden for tv ligger i nogle små, men superpotente partikler, hævder Samsung.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Samsung har som sædvanlig den største og mest farverige udstillingshal på IFA, nemlig den 30.000 kvadratmeter store CityCube. Her vises en række nyheder inden for alle produktområder, men vi var naturligvis særlig interesserede i at se tv-nyheder!

Og hvis der er et udtryk, som Samsung ønsker at indprente i dette års messepublikum, er det Quantum Dot.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Hvad er Quantum Dot?
For dem, der fulgte Samsungs pressekonference, kan det se ud som om, at koreanerne præsenterede en helt ny tv-teknologi. I virkeligheden er der stadig tale om LCD-skærme, nu blot med et avanceret filter foran LED-bagbelysningen. Og det er dette filterlag, der indeholder Quantom Dots – eller kvanteprikker, som det kan oversættes til på dansk.

Grafik: Samsung
Grafik: Samsung

Kvanteprikker er kunstige nanopartikler, der er så små, at vi ikke kan se dem med almindelig mikroskop. De er faktisk kun omkring en titusendedel så tykke som et menneskehår! Men de er meget potente. Afhængigt af størrelsen kan de konvertere lys til næsten hvilken som helst farve meget effektivt.

Grafik: Wired Magasine
Grafik: Jyurek/Wikimedia

Et filter, bestående af kvanteprikker giver både renere primærfarver (rød, grøn og blå) og mindre lystab end traditionelle farvefiltre. LCD-tv med QD-filter kan derfor have både bedre lysstyrke og bredere farveskala.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Her ser vi, hvordan de udvalgte quantum dot partikler (rød, grøn og blå) reagerer ved bestråling med UV-lys. Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Næste generations tv?
Samsung tog QD-teknikken i brug på sine SUHD-topmodeller i 2015 (de blev dengang kaldt nanokrystaller). Sony har også forsøgt sig med teknikken under navnet TRILUMINOS. Så helt nyt er det ikke.

Alligevel slår Samsung nu på tromme for at proklamerede Quantum Dot som værende det næste store, den nye generation af tv, eller “the origin of the next TV”, som der står i udstillingshallen. Det handler rimeligvis først og fremmest om at fremvise dette års modeller, men det kan være, at Samsung samtidig er ved at gøde jorden for en ny generation af tv.

annonce

I fremtiden kan vi nemlig komme til at se noget, der hedder QLED, hvor kvanteprikkerne blive integreret i lyskilden, og ikke kun bruges som filter. QLED kan blive en alvorlig konkurrent til OLED på lang sigt, med endnu renere farver og forbedret lysstyrke, holdbarhed og lavere produktionsomkostninger. Men det vil formentlig tage et par år, før vi ser teknologien i praksis.

annonce

Tilbage til den nutiden: En gigaproducent Samsung kan ikke nøjes med at vise prototyper af, hvad der kommer til næste år eller året efter. De skal fokusere på, hvad der kan fremstilles nu, i store mængder og til en pris, der er mulig at betale for de fleste. I den henseende er dette års LCD-modeller med Quantum Dot-filtre interessante, med stor ydeevne til prisen.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Vi blev inviteret med ind i “baglokalet”, hvor ingeniører fra tv-divisionen demonstrerede nogle af fordelene ved Quantum Dot versus konventionel LCD-teknik og ikke mindst OLED. Der er ingen tvivl om, at SUHD-topmodellerne ser rigtig godt ud, når de viser indhold fra Netflix og Ultra-HD Blu-ray i HDR-kvalitet. Den kraftige lysstyrke og de ekstra farvenuancer ser helt klart imponerende ud, også sammenlignet med OLED-skærmene fra LG.

Repræsentanter fra Samsung påpegede blandt andet, at OLED har en tendens til “black crush” dvs., at de mørkeste gråtoner forsvinder i sort. Derudover fremhævede de (ikke overraskende) den begrænsede lysstyrke som en klar mangel i sammenligning med LCD. Vi så demoklip fra blandt andet Netflix-serien Marco Polo, hvor dette absolut var tilfældet. Samtidig har OLED dog en fordel, når det gælder sorteniveau og betragtsningsvinkel, der er svær at overse. Begge teknikker har deres fordele, og i sidste ende ville vi gerne have det bedste fra begge verdener. Hvem ved – måske kommer det til at ske med “QLED” om nogle år?

Quantum Dot-filtret findes i alle Samsungs 2016 modeller med “SUHD” tilnavn, fra KS7005 serien og opefter.

annonce

Kilder:

Wikipedia, NanosysWired

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
annonce

Læs også

Creative vender tilbage til rødderne - med et lydkort til konsoller

Første lydkort specielt til Playstation 4 og Nintendo Switch.

Så let er det at lave dronevideoer

Droneflyvning bliver ikke meget lettere eller sjovere end dette.

Ny læk: Nu ved vi stort set alt om Samsung Galaxy S20

S20 og S20+ ligner hinanden, mens S20 Ultra får en gigantisk skærm og Samsungs bedste kamera til dato.

Sådan bliver OnePlus' nye 120 Hz Fluid Display

Den kommende OnePlus 8-serie får formentlig ny skærmteknologi.

Superlet Hasselblad-objektiv

Hasselblad siger, at den er verdens mindste og letteste af sin slags.

Fjernbetjening til Sony-kameraer

Sonys håndgreb har fjernstyring af kameraet og er også et praktisk bordstativ.

Nu lukker butikkerne

Efter 27 år lukker Bose 119 butikker på verdensplan.

Alt-i-en-afspiller fra Mark Levinson

Mark Levinsons kommende afspiller opfylder tre krav.

Speedy Gonzales

Sony a9 II frister sportsfotograferne med verdens bedste autofokus.

B&O’s tredje forsøg med true wireless

Beoplay E8 3rd Generation er mindre end forgængerne. Alligevel har de mere kraft og bedre batterilevetid.