annonce
annonce
annonce
Tilbud: Fuld digital adgang til Lyd & Billede i 4 uger for 0 ,- Prøv Lyd & Billede

IFA 2019: Lyd fra alle sider

Sony leger med 360 graders lyd.

Sony vil bogstavelig talt tilføje en ekstra dimension til det at lytte med hovedtelefoner. Ideen er ikke ny, for der har været forsøg med surround-lignende lyd i hovedtelefoner før. Med skiftende held, kan vi tilføje.

Normalt drejer det sig om hovedtelefoner, der enten har flere drivere eller digital processering, som skal efterligne effekten af at lytte til højttalere placeret foran, bag ved, på siderne af og oven over lytteren. Som f.eks. Atmos.

(Grafik: Sony)

360 graders lyd

Sonys idé er at starte i studiet. Her indspilles musikken altid på flere spor, men med Sonys 360 graders Reality Audio markeres flere af sporene som flerkanalsoptagelser, altså ikke mikset ned til stereo, hvilket er det almindelige.

For at afspille musikken i hovedtelefonerne med den ønskede 360 graders effekt skal musikken igennem en app, der aflæser markeringerne, og så processeres lyden digitalt, så det lyder, som om den kommer fra alle sider.

For at få den bedst mulige effekt af 360 graders app’en skal man lade kameraet på mobilen scanne ens hoved forfra og begge ører fra siden. Det skulle give en bedre effekt, siger Sony, da vores ører har forskellige former.

(Foto: Lyd & Billede)

Virker det?

Tjah, Sony demonstrerede effekten i et par helt almindelige hovedtelefoner, først med en optagelse i stereo og derefter i 360 graders surround. Stereo-optagelsen lød som forventet; lyden kom fra venstre og højre, og der var ingen antydning af rum- eller surround-følelse.

Da 360 graders sporet blev afspillet, flyttede instrumenterne sig rundt om hovedet. Nogle lød, som om de kom bagfra, andre fra oven, og man fik en ret realistisk følelse af surround-sound.

Men det lød ikke ligefrem naturligt. Jeg lyttede til Khalids seneste album, der er indspillet i stereo, men med 360 graders effekten på lød det bare underligt og unaturligt.

For gamere og til film, derimod, kan det have stor effekt. Gaming-oplevelserne vil i hvert fald blive mere realistiske, eftersom man kan høre ting, der foregår bag én.

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.
annonce

Læs også

Trådløse high-end-hørepropper fra Sennheiser

Trådløse high-end-hørepropper fra Sennheiser

Sennheiser IE 80S BT er trådløse hørepropper til dem, der kun vil have det bedste.Tilføj som favorit
Bose Noise Cancelling Headphones 700

Bose Noise Cancelling Headphones 700

Med NC 700 har Bose denne gang gjort deres aller, aller… næstbedste.

Tilføj som favorit
Ollo Audio HPS S4

Ollo Audio HPS S4

Slovenske Ollo har lavet et sæt rustikke hovedtelefoner, der gør sig lige godt i lydstudiet og herreværelset.

Tilføj som favorit
RHA T20 Wireless

RHA T20 Wireless

RHA har klippet kablerne på deres bedste hørepropper. Resultatet er opsigtsvækkende godt.

Tilføj som favorit
RHA MA650i Lightning

RHA MA650i Lightning

De bedste hørepropper til iPhone er et røverkøb.

Tilføj som favorit
Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3

Sony nye ANC-propper får de fleste af kvaliteterne fra de fuldvoksne støjdæmpende hovedtelefoner med ned i det kabelfrie miniformat.

Tilføj som favorit
Kygo Life A11/800

Kygo Life A11/800

Det norske livsstilsmærke Kygo Life vil være med i det lukrative luksusmarked for støjreducerende hovedtelefoner.

Tilføj som favorit
annonce
Luk menu