annonce

IFA 2019: Lyd fra alle sider

Sony leger med 360 graders lyd.

annonce

Sony vil bogstavelig talt tilføje en ekstra dimension til det at lytte med hovedtelefoner. Ideen er ikke ny, for der har været forsøg med surround-lignende lyd i hovedtelefoner før. Med skiftende held, kan vi tilføje.

Normalt drejer det sig om hovedtelefoner, der enten har flere drivere eller digital processering, som skal efterligne effekten af at lytte til højttalere placeret foran, bag ved, på siderne af og oven over lytteren. Som f.eks. Atmos.

(Grafik: Sony)

360 graders lyd

Sonys idé er at starte i studiet. Her indspilles musikken altid på flere spor, men med Sonys 360 graders Reality Audio markeres flere af sporene som flerkanalsoptagelser, altså ikke mikset ned til stereo, hvilket er det almindelige.

For at afspille musikken i hovedtelefonerne med den ønskede 360 graders effekt skal musikken igennem en app, der aflæser markeringerne, og så processeres lyden digitalt, så det lyder, som om den kommer fra alle sider.

For at få den bedst mulige effekt af 360 graders app’en skal man lade kameraet på mobilen scanne ens hoved forfra og begge ører fra siden. Det skulle give en bedre effekt, siger Sony, da vores ører har forskellige former.

(Foto: Lyd & Billede)

Virker det?

Tjah, Sony demonstrerede effekten i et par helt almindelige hovedtelefoner, først med en optagelse i stereo og derefter i 360 graders surround. Stereo-optagelsen lød som forventet; lyden kom fra venstre og højre, og der var ingen antydning af rum- eller surround-følelse.

Da 360 graders sporet blev afspillet, flyttede instrumenterne sig rundt om hovedet. Nogle lød, som om de kom bagfra, andre fra oven, og man fik en ret realistisk følelse af surround-sound.

annonce

Men det lød ikke ligefrem naturligt. Jeg lyttede til Khalids seneste album, der er indspillet i stereo, men med 360 graders effekten på lød det bare underligt og unaturligt.

annonce

For gamere og til film, derimod, kan det have stor effekt. Gaming-oplevelserne vil i hvert fald blive mere realistiske, eftersom man kan høre ting, der foregår bag én.

Har du noget at tilføje?
Velkommen til Lyd & Billedes diskussionsforum. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at slette eller moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktion@lydogbillede.dk.

Læs også

Hentet med helikopter

Smart-ur med green-kort til golfspillere

Nødløsning fra midterste hylde redder Huawei fra Google-blokade

Nye super-grafikkort til sommer. Har Nvidia et nyt kort i ærmet til at modstå AMD?

Nu kommer OLED gaming-skærmene

Begynd nedtællingen: Nu kommer Disney+ til Danmark!

Denne DAC er virkelig unik

Fra en producent, jeg ikke havde hørt om, kommer et virkeligt unikum af en DAC. Faktisk den bedste, jeg har hørt.

Loewe genopstår

6 billige trådløse bordhøjttalere

Boykot: Huawei skaber alternativ til Google Maps

Creative vender tilbage til rødderne – med et lydkort til konsoller

Så let er det at lave dronevideoer

Dette Leica-kamera mangler noget

Så let er det at lave dronevideoer

Droneflyvning bliver ikke meget lettere eller sjovere end dette.