Ud over selv at være tv-producent leverer Sharp meget avanceret skærmteknologi til andre producenter. De har blandt andet udviklet IGZO, en speciel type transistorer, som muliggør ekstremt høj opløsning. Teknikken kan bruges til at drive billedpanelerne i alt fra små mobilskærme og tablets til pc-skærme, og ikke mindst store tv med 8K (7.680 x 4.320 punkters) opløsning!
Det gedigne Sharp-panel har været vist på messer tidligere, men det ser lige imponerende ud hver gang: Sharp viser blandt andet landskabsbilleder, hvor man på tre meters afstand stort set ikke kan se, at det er et skærmpanel man ser på. Så ægte ser billedet ud! Det japanske bureau for tv-sendetilladelser, NHK, er allerede i gang med at eksperimentere med filmoptagelse og distribution af 8K-video, men vi må nok vente i mange år endnu, før teknikken bliver aktuel for hjemmemarkedet – og i mellemtiden “nøjes med” 4K (3.840 X 2.160).
Sharps ny 4K-modeller er spækkede med funktioner som LED-bagbelysning og HDMI 2.0-støtte for 4K/60p billedfrekvens, og de ser afgjort lovende ud. Priserne spås at blive meget konkurrencedygtige, især på de større modeller.
Ved siden af 4K vil Sharp fortsat satse på store tv-apparater med normal Full HD-opløsning. Udfordringen med sådanne skærme er netop opløsningen: Pikselstrukturen bliver nemlig let for synlig, når et Full HD-tv-signal blæses op i stort format. For at bøde på det har Sharp trukket et ganske interessant es ud af ærmet:
Quattron+
Sharps nye topserie af Full HD-fjernsyn er hverken Full HDTV eller 4K, men nærmere en slags hybrid! Den oprindelige Quattron-teknologi bestod af en fjerde, gul subpixel (en normal tv-pixel består af tre subpixels i rød, grøn og blå), som gav øget farvedybde og reduceret energiforbrug. Med Quattron+ er den japanske producent gået endnu længere: Her er subpixelene nemlig splittet i to dele, og ved hjælp af softwarestyring af disse har man kunnet udvikle et Full HD tv, som “simulerer” billedkvaliteten fra en 4K skærm. Ud fra det, vi fik forklaret, skal Quattron+ serien faktisk være i stand til at modtage 4K-billedsignaler, som den derefter nedskalerer til 1080p.
Det hele lyder lidt bagvendt, men viste sig at fungere overraskende godt i praksis. Sharps Quattron+ 80-tommer havde ganske vist ikke helt den samme sømløshed som den ægte 4K-skærm fra Sharp, men det var alligevel væsentlig bedre, end hvad vi har set fra normale HD-skærme, særlig når størrelsen tages i betragtning.
Men hvad er så pointen med at presse endnu mere ud af det eksisterende Full HD-format, nu hvor 4K gør sit indtog? Svaret er selvfølgelig prisen: Sharps Quattron+ modeller vil placere sig på omtrent samme prisniveau som dagens Full HD modeller (ca 35.000 for et 70″, og omkring 50.000 kroner for et 80″) og vil derfor kunne være et interessant alternativ til store 4K-fjernsyn, som let koster op imod 100.000 kr. Vi ser frem til at teste disse modeller nærmere, både imod Full HD og 4K-baserede konkurrenter. For de så bestemt lovende ud.
Sharps Quattron+ modeller lanceres efter planen i Norden fra marts og fremad. Priserne er endnu ikke fastsat.
Læs videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabat!
50% På LB+ Total i 1 år!
Prøv LB+ Total i 1 måned
Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.500 produkttests!
- Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Deaktivering af annoncer