Flere af de største computer- og hardware-producenter har hovedsæde i Taiwan. Det gælder f.eks. Acer, Asus og MSi. Så et besøg på Computex-messen i Taiwans hovedstad, Taipei, er et besøg på computergiganternes hjemmebane. Vi tog til Taiwan for at se, hvad der rører sig i computerverdenen. Det handlede især om Virtual Reality (VR) og spilcomputere på de over 1.000 messestande.
Virtual Reality
Virtual Reality – kunstig virkelighed – er en teknologi, som vi har skrevet om gennem lang tid. Og hver gang har VR-revolutionen været “lige om hjørnet”. Virtual Reality er dog stadig ikke blevet hvermandseje, men at dømme efter antallet af VR-demonstrationer på Computex-messen i Taipei er producenterne nu ved at være parat til at lange VR-dueligt udstyr over disken. Mange steder på messestandene kunne man med VR-briller på hovedet blive sendt ind i en anden virkelighed.
Hos MSi kunne man prøve både bilsimulator, virtuelle rutsjebaneture og zombiejagt i det kunstige univers. Ud over at være et trækplaster gav det lejlighed til at vise nogle af de VR-duelige computere frem. Faktisk har alle firmaets nyere gaming-pc’er bogstaverne “VR” i navnet for at signalere, at de godt kan trække et VR-headset som HTC Vive eller Oculus Rift.
Også hos Acer blev der demonstreret VR. Her blev der brugt StarVR-headsets, fremstillet i et joint venture mellem Acer og Starbreeze. StarVR-brillerne så vi allerede på sidste års IFA-messe, men nu kunne man også få lov til at kigge i dem – og ikke kun på dem. StarVR tilbyder et rekordbredt synsfelt på 210 grader.
Vi så også eksempler på den anden type kunstig virkelighed, Augmented Reality (AR). Hvor VR anbringer dig i en helt anden verden, lægger AR et computerskabt lag oven på den fysiske virkelighed. Man kan f.eks. bruge en smartphone til at vise den ekstra dimension. Asus demonstrerede deres ZenFone AR, som lagde fotorealistiske objekter ind i den virkelighed, der kunne ses på mobilskærmen.
Lir og blær
Ombygning og specialbygning af computere fyldte meget på Computex. Overalt så man fantasifuldt udformede pc-kabinetter med blærede detaljer og lys i alle farver. Og det er ikke længere nok at have belysning i kabinettet. Mange af sæsonens grafik- og bundkort havde indbygget programmérbar RGB-belysning. Det seneste hit var ram-moduler med indbygget pulserende lys.
Mesterskab i nørderi
Flere steder på messen blev vi inviteret ind til mesterskaber. Det gjaldt f.eks. verdensmesterskabet i overclocking på G.Skills stand. Her blev bundkort og processorer presset op på næsten dobbelt hastighed ved hjælp af køling med flydende kvælstof.
På en større scene kunne man følge holdmesterskaber i 3D-spillet DOTA 2. Da vi var der, dystede et dansk hold mod et polsk. Spillet blev vist på storskærm og kommenteret på bedste sportskommentator-manér. Selvfølgelig på kinesisk.