TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Samsung spiller med tv-musklerne

Årets fjernsyn skal være både knivskarpe og buede, mener Samsung, som fremviste masser af buede-skærme på årets IFA-messe.

Skrevet af / 08/09/2014 - 09:59
Samsung spiller med tv-musklerne

Samsung har siden tidligt på foråret fokuseret på buede fjernsyn, og intet tyder på, at de vil strække våben foreløbig. I den nyopførte messehal CityCube fremviste de krumme tv i alle størrelser og formater. Et af dem endda med motorstyret justerbar skærm, så man selv kan vælge, skærmen skal være flad eller krum!

Selv om der er delte meninger om, hvad buede tv giver til tv-oplevelsen, hævder Samsung, at de er blevet godt modtaget på markedet indtil nu. Budskabet er klart: Krumt er kommet for at blive! En påstand, som forstærkes af, at også LG, Philips og Sony på det seneste er hoppet med på trenden med buede fjernsyn.

105″ TV med 21:9 biografformat
Som Lyd & Billede tidligere har udtalt, bør skærmen være af en vis størrelse, før bueformen har nogen positiv effekt på billedoplevelsen. Samsungs nye 105 tommer store 21:9 tv er nok det bedste eksemplet på dette: Det ekstra store og brede billede i ægte Cinemascope-format fylder hele synsfeltet, imens 5K (5.120 x 2.160) opløsning sørger for at gøre detaljerne knivskarpe. Her giver bueformen en følelse af, at billedet “omfavner” dig, og bibringer en oplevelse af dybde og realisme, som man ellers må have 3D-briller for at opnå.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samsung viste desuden en anden 105-tommer, hvor man selv kan vælge mellem fladt og buet format. Den motoriserede skæerm krummer sig automatisk med et tryk på fjernbetjeningen. Det bedste af begge verdener? Samsung lader til faktisk at have til hensigt at bringe disse på markedet, men de bliver nok desværre uopnåelige for 99% af befolkningen.

85″ og 78″ 16:9 UHD
Heldigvis findes der store skærme i mere “normale” prisklasser også. Den tidligere omtalte 8505-serie er kompletteret med en ny 78-tommer. Den må godt nok nøjes med almindeligt 16:9-format, men den gedigne størrelse i kombination med 4K UHD-opløsning borger for en imponerende billedoplevelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samsung 78HU8505
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Samsung 75HU7505

Samsung har også en godbid til de, som foretrækker flade fjernsyn: Den tidligere omtalte HU7505-serie er tilgængelig i op til 85 tommer. Begge Samsung-skærme er allerede til salg, til henholdsvis 60.000 kr (78HU8505) og 70.000 kroner (85HU7505).

98″ 8K
I Samsung-hallen så man også prototypen på et 98 tommer stort tv med 8K-opløsning (7.680×4.320 pixels). Imponerende dækker ikke til at beskrive oplevelsen. Dette enorme tv har det mest virkelighedstro billede, vi har set!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Med over 33 millioner finmaskede billedpunkter, bliver billedet så skarpt, at øjet umiddelbart forveksler det med virkeligheden. Samsung-skærmen burde egentlig have været forsynet med påklistrede advarseltrekanter for at undgå kollisioner med intetanende messegæster – så skarpt var billedet.

55″ OLED
I modsætning til LG gjorde Samsung ikke noget stort nummer ud af OLED på årets IFA-messe, men gemt i et hjørne kunne man dog finde 55-tommers prototype med 4K-opløsning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samsung har valgt ikke at markedsføre OLED på det nordiske marked endnu. Budskabet fra Samsung er, at de hellere vil fokusere på LCD-LED skærme med UHD/4K opløsning i større format, til bedre priser – noget som reflekteres i prisenre på deres 6,7 og 8 serie af UHD-skærme. Men hvem ved, måske vi får OLED at se fra Samsung næste år?

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Nyhed

LB+ Total uge

Fuld adgang til alt indhold i en uge

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

25,- / for 1 uge
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Scroll to Top