TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Første kig på Philips OLED

Det mest imponerende fjernsyn her på IFA, er et, som man faktisk kan købe.

Af / 05/09/2016 - 09:42
Første kig på Philips OLED

IFA-messen er som sædvanlig fuld af spændende tv-skærme, men det drejer sig ofte om meget store og/eller dyre modeller, hvor producenterne vil spille med deres teknologiske muskler. Et eksempel er Sonys 100 tommer flagskib ZD9, som skal koste over en halv million kroner!

For de fleste mennesker vil Philips nye flagskib, 55POS901F, sandsynligvis være langt mere interessant. Her taler vi om et ret stort allround-tv, som er (tæt på at være) inden for prismæssig rækkevidde: For omkring 28.000 kroner får du et 55″ OLED-tv med Ultra-HD-opløsning, HDR støtte og ikke mindst Ambilight!

Vi fik den nye OLED-skærm demonstreret af Philips’ og TP Visions mangeårige tv-guru Danny Tack. Og imens Samsung og LG argumenterer voldsomt om, hvad der er bedst af LCD og OLED, mener Danny Tack, at begge teknologier har sine fordele og ulemper – men at vægtskålen lige nu vejer tungest på OLED-siden.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Tack fremhæver især, at OLED, i modsætning LCD, er “selv-emitterende”, det vil sige, at skærmpunkterne udsender både lys og farver, og der derfor ikke er brug for gennemskinnelighed. Dette giver mange fordele, herunder bedre betragtningsvinkel, mere naturlige farver og fremragende sortniveau, mener han. Men OLED har også en ulempe, og det er begrænset lysstyrke.

Eksempel på forskelle mellem SDR (Standard Dynamic Range) og HDR (High Dynamic Range). Grafik: Sony
Eksempel på forskelle mellem SDR (Standard Dynamic Range) og HDR (High Dynamic Range). Grafik: Sony

Lysstyrke er blevet endnu vigtigere med indførelsen af HDR – High Dynamic Range. Video i HDR-formatet har større kontrastrum med mange flere nuancer – især i den lyse ende af spektret (som flammer, refleksioner, sol og skyer på himlen). For at gengive dette må tv-skærmen have tilstrækkelig lysstyrke, målt i “nits”, og det er her, OLED har nogle udfordringer.

Annonce

Philips-skærmen falder indenfor kravene i OLED (540 nits inden for et begrænset område), men det er stadig et stykke vej til de bedste LED LCD-skærme, der klarer over 1000 nits. Med maksimal lysstyrke over hele skærmens overflade vil forskellen være endnu større. Det kunne vi også bekræfte, da vi testede den første OLED skærm med HDR, LG OLED65E6.

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Her fortæller Danny Tack, at man lagt vægt på god billedbehandling, herunder den såkaldte tone mapping, for at udnytte lysstyrken maksimalt. Resultatet ser imponerende ud: Selvom Philips skærm mangler nogle nuancer i de lyseste områder af billedet i forhold til dyre bagbelyste LED-skærme som Panasonic 65DX900, er det væsentligt bedre end mange LCD-skærme, vi har set.

Hvad OLED-skærmen måtte mangle på lys, tager den igen i den mørkere ende af skalaen. Sortniveauet er formidabelt, og skaber en utrolig kontrast og fornemmelse af dybde. Scener med fyrværkeri på mørk himmel er bogstaveligt talt som “nat og dag” i forhold til en traditionel LCD ved siden af. Derfor er det ikke overraskende, at Danny Tack mener, at OLED udgør det bedste kompromis for øjeblikket.

Ambilight

Foto: Audun Hage, Lyd & Billede
Foto: Audun Hage, Lyd & Billede

Mange spekulerer nok også på, hvordan en OLED-skærm med Ambilight ser ud i praksis. Vi kan afsløre, at det ser rigtigt lovende ud: De, der har erfaring med OLED og andre skærme med høj billedkontrast, ved, at de kan fremkalde en vis træthed i øjnene over tid – især når man ser på dem om aftenen eller i et mørklagt rum. Når Ambilight-dioderne belyser bagvæggen med matchende farver, kan det hjælpe til at skabe en mere behagelig og naturtro billedoplevelse. Mange af dem, der har vænnet sig til Ambilight, har svært ved at give slip på det igen.

Designmæssigt er Philips-skærmen, som forventet, meget slank og smuk, med glat bagside og små diskrete fødder. Vi fik ikke mulighed for at høre lyden fra 6.1-højttalerne i den, men vi vil vende tilbage til dette og meget mere i en snarlig test af Philips 55POS901F.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabat!

50% På LB+ Total i 1 år!

Prøv LB+ Total i 1 måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned for 49 kr

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

650,-
49,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce