Allerede før den officielle lancering på årets store mobilmesse, Mobile World Congress i Barcelona, var langt de fleste detaljer om HTC’s nye flagskibs-smartphone blevet lækket. Derfor vidste vi på forhånd, at den nye model ville komme med Qualcomms nyeste ottekernede Snapdragon 810-processor, 3 gigabyte ram og 32 gigabyte indbygget lager (som kan udvides via microSD-kort på op til 128 gigabyte).
Skærmen er på 5 tommer med Full HD-opløsning, og HTC One M9 byder selvfølgelig på de nyeste trådløse teknologier, herunder 4G/LTE Cat 9, 802.11 ac, NFC og Bluetooth 4.1. Operativsystemet er Android 5.0 Lollipop udvidet med HTC’s egen Sense-brugerflade i version 7 med ekstra funktioner – bl.a. den efterhånden velkendte BlinkFeed-startskærm.
Alt i alt en behersket og tidssvarende opdatering, og i betragtning af at HTC One M9 også med hensyn til design og form ligner sin forgænger til forveksling, kunne man mene, at HTC’s 2015-flagskib er blandt årets mere kedelige nye lanceringer.
Farvel til UFocus og UltraPixel (næsten)
Men skindet bedrager delvist, for med HTC One M9 har den taiwanske mobilproducent gjort op med en kæphest, som firmaet ellers loyalt har redet siden 2013 og lanceringen af den første HTC One M7. Og her tænker vi på det såkaldte UltraPixel-kamera, som havde væsentlig færre megapixel end konkurrenterne – nemlig blot 4,1 megapixel – men til gengæld kom med en fysisk større billedsensor, der gjorde de enkelte pixels større og kunne opfange mere lys.
HTC har fået både ros og ris for det specielle kamera, som på den ene side kunne tage gode, skarpe billeder med korrekt farvegengivelse og hvidbalance selv i dårlig belysning, men på den anden side leverede en langt lavere billedopløsning end konkurrenterne. Og markedet har åbenbart ikke taget det specielle kamera til sig i tilstrækkelig grad, for med HTC One M9 er UltraPixel-kameraet delvist blevet droppet og erstattet af et mere traditionelt 20 megapixel kamera på bagsiden. Som i øvrigt kan optage video i 4K-opløsning.
Når vi skriver “delvist droppet”, så er det, fordi UltraPixel-kameraet (igen på 4,1 megapixel) nu sidder på forsiden og har erstattet det almindelige 5 megapixel frontkamera, der sad i HTC One M8. HTC mener selv, at de her har fundet den perfekte kombination af højopløste billeder fra mobilens hovedkamera og bedre selfies fra UltraPixel-frontkameraet.
Kameraet på bagsiden understøttes af samme Dual Color Flash som forgængeren. Det betyder, at motivet bliver belyst med to forskellige lystemperaturer, hvilket skulle give mere naturtro billeder – en funktion, som HTC’s topmodel har tilfælles med Apples iPhone.
Ikke desto mindre betyder den nye kamerakombination, at HTC One M9 må undvære en funktion fra forgængeren, som HTC ellers gjorde et stort nummer ud af, da HTC One M8 blev lanceret i marts 2014. Og her tænker vi på UFocus og det såkaldte Dual Camera, som gjorde det muligt at ændre på fokus på ethvert billede taget med sidste års topmodel. UltraPixel-kameraet blev nemlig suppleret af et ekstra 2 megapixel kamera, som udelukkende blev brugt til afstandsmåling.
Denne hardware-baserede løsning betød, at alle billeder taget med HTC One M8 blev gemt med metadata, som tillod efterfølgende fokusjustering. Men i 2015 er Dual Camera en saga blot, og HTC One M9 må i stedet nøjes med en software-baseret løsning, der kræver, at man på forhånd bestemmer sig for, at man efterfølgende vil kunne ændre på fokus, inden man tager billedet.
Dolby Audio og HTC Connect
Til gengæld er HTC One M9 på lydsiden blevet opgraderet med Dolby Audio, hvilket skulle give bedre lyd både i hovedtelefonerne (med support af 24-bit højopløst lyd) og i de ikoniske fremadrettede stereohøjttalere.
Et andet tiltag for de audiofile er HTC Connect, som man vel bedst kan sammenligne med Apples AirPlay. Ikke i den forstand, at HTC har opfundet en egen standard for trådløs streaming af lyd, men man har forsøgt at gøre brugeroplevelsen nemmere. Er telefonen først parret med en højttaler, der understøtter HTC’s software, så kan man vælge at streame til højttaleren blot ved at swipe opad på skærmen med tre fingre. Der kan både streames til én højttaler ad gangen (via Bluetooth aptX) eller til multirumsløsninger (via Wi-Fi).
Firmaer som Yamaha, Netgear, Pioneer, Harman Kardon og danske Libratone har produkter, som understøtter HTC Connect eller kommer til det i fremtiden via software-opdateringer.
Sense 7
Naturligvis er den nye HTC-topmodel baseret på den nyeste og anmelderroste Android-version 5.0, også kendt som Lollipop, og herudover kommer HTC One M9 med den nyeste inkarnation, version 7, af HTC’s egen Sense-brugerflade.
Startskærmen BlinkFeed, som indeholder en personlig strøm af nyheder og opdateringer fra sociale medier, blev introduceret allerede med den første HTC One M7 og er stadig en integreret del af HTC-brugerfladen, men med Sense 7 får vi også et par nye funktioner, hvor især den ene kan være praktisk i dagligdagen, selv om den ikke gør meget væsen af sig. Nu kan hjemmeskærmen nemlig gøres dynamisk, således at de viste apps skifter, afhængigt af om man er hjemme, på arbejde eller opholder sig udendørs.
Denne meget simple funktion fungerer via en widget, som man placerer på hjemmeskærmen. Den viser så de apps, man selv har udvalgt, afhængigt af brugerens position.
En anden ny funktion er, at man kan komponere sine egne temaer – farveskema, ikoner osv. – på baggrund af fotos, man selv har taget og gemt på telefonen. HTC Sense analyserer så det valgte billede og sammensætter et tema, der passer til.
Design og funktioner
Indledningsvis skrev vi, at HTC One M9 ligner sin forgænger til forveksling, for så vidt angår design og form. Det er en korrekt beskrivelse, men selvfølgelig er der lavet små ændringer, så dette års model kan skelnes fra HTC One M8. Pudeformen og bagsiden af børstet metal er den samme, men kanten er holdt enten i en anden farve eller i en anden struktur i forhold til bagsiden – der er tre modeller at vælge imellem: Gold on Silver, Gold on Gold og Gun Metal Grey – så man opnår, hvad HTC kalder en “two-tone effect”. Et design, der er inspireret af smykker og dyre ure.
HTC One M9 er desuden en smule tykkere end HTC One M8 (9,61 mm mod tidligere 9,35 mm), mens HTC One M9 med sine 157 gram er tre gram lettere. Det nye 20 megapixel kamera på bagsiden – som er udstyret med en linse af safirglas for ekstra holdbarhed – ser selvfølgelig en smule anderledes ud i forhold til sidste års Dual Camera. De fleste specifikationer nævnte vi i starten af artiklen, men vi mangler at skrive, at HTC One M9 kommer med et batteri på 2840 mAh, ligesom det også bør nævnes, at fire af processorkernerne i Snapdragon 810-processoren er clocket til 2 GHz, mens de andre fire kerner er clocket til 1,7 GHz.
Pris og tilgængelighed
HTC One M9 lander på de danske hylder allerede fra den 31. marts til en vejledende udsalgspris på 5.999 kroner inklusiv moms. HTC One M9 vil kunne købes hos Telenor, Bibob, CBB, Telia og Call Me.
Specifikationer
Operativsystem: Android 5 Lollipop med HTC Sense 7
Skærm: 5” 1920 x 1080 Super LCD 3, 441 ppi
Processor: 2 GHz + 1,5 GHz Snapdragon 810 octa-core
Hukommelse: 3 GB ram / 32 GB lager (+ microSD op til 128 GB)
Kamera: 20 MP f/2.2 + 4,1 MP f/2.0 UltraPixel
Trådløst: 4G LTE Cat 9, Bluetooth 4.1 med aptX, 802.11 a/ac/b/g/n, NFC, CIR, GPS, GLONASS
Mål: 144,6 x 69,7 x 9,61 mm
Vægt: 157 g
I samarbejde med firmaet Under Armour (kendt i Danmark for det nylige opkøb af fitness-app’en Endomondo) har HTC udviklet et aktivitetsarmbånd, der i første omgang kun bliver lanceret på det amerikanske marked. Navnet bliver HTC Grip, og der er tale om et armbånd med indbygget P-OLED display og GPS.