TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV
L&B’s julekalender 2024 Deltag her!

Nu er HTC klar til virtual reality

HTC’s virtual reality-system kommer ud til forbrugerne om få måneder.

Af / 24/02/2016 - 19:40
Nu er HTC klar til virtual reality

Vive, udviklet i fællesskab af mobilproducenten HTC og spilfirmaet Valve, er nu så småt ved at komme på markedet. I en pressemeddelelse fortæller HTC, at HTC Vive Consumer Edition vil kunne forudbestilles for USD 799 fra på mandag den 29. februar, og med i pakken får man to VR-spil ved navn Job Simulator: The 2050 Archives og Fantastic Contraption.

Produktet vil så blive leveret og i øvrigt være tilgængeligt i butikkerne fra starten af april, står der i pressemeddelelsen.

Der følger to trådløse VR-controllere med HTC Vive. Foto: HTC
Der følger to trådløse VR-controllere med HTC Vive. Foto: HTC

Den komplette virtual reality-løsning består af et headset, to trådløse VR-controllere til at holde i hænderne og to bevægelsessensorer, som skal monteres i det rum, hvor man vil bruge sit virtual reality-produkt. Man skal frigøre cirka 3 x 3 meter plads i det fysiske rum, og sensorerne, der monteres over hovedhøjde på væggene eller i loftet, overfører så at sige dette bevægelses-område til den virtuelle verden og opsætter dér grænser, der svarer til det afgrænsede område i det virkelige rum.

I selve hovedsættet er der både et kamera og en mobiltelefon indbygget, så man kan “vende tilbage til den virkelige virkelighed” og f.eks. se sine omgivelser som en slags AR (augmented reality), hvis man har brug for at orientere sig i forhold til det fysiske rum, man befinder sig i, eller tage imod et opkald på mobilen.

Her er så hovedsættet. Læg mærke til kameraet, der sidder nederst i midten. Foto: Peter Gotschalk
Her er så hovedsættet. Læg mærke til kameraet, der sidder nederst i midten. Foto: Peter Gotschalk

Som nævnt er de to VR-controllere, som man holder i hænderne, trådløse, mens selve hovedsættet forbindes med et kabel til brugerens Windows-computer. I følge HTC er der løsninger til både Mac og Linux i pipelinen, men i første omgang er det kun Windows-baserede pc’er af en vis drøjde, der kan drive de store virtual reality-programmer.

Annonce
Foto: Peter Gotschalk
Foto: Peter Gotschalk

Der er ikke hovedtelefoner indbygget i HTC Vive, men det er med vilje, fortalte HTC, da vi besøgte dem på messen i Barcelona for at afprøve den færdige Vive-model, for mange brugere har givet udtryk for, at de hellere vil bruge deres egne gode hovedtelefoner end at få lyden serveret igennem indbyggede høretelefoner i headsettet.

Der er ingen hovedtelefoner indbygget i HTC Vive-hovedsættet. Man skal bruge sine egne. Foto: Peter Gotschalk
Der er ingen hovedtelefoner indbygget i HTC Vive-hovedsættet. Man skal bruge sine egne. Foto: Peter Gotschalk

Og afprøvet HTC Vive fik vi så sandeligt, og præcis som tidligere (på IFA-messen i Berlin sidste år, hvor vi prøvede en tidligere model) måtte vi tage hatten af for den fantastiske oplevelse.

Netop på IFA-messen sidste år prøvede vi ikke bare HTC Vive, men også virtual reality-løsninger fra Sony og Razer, og siden da har vi selvfølgelig testet Samsung Gear VR, som er fremstillet i samarbejde med Oculus. Men ingen af dem kommer op i nærheden af HTC Vive, når det gælder oplevelsen af virkelig at være transporteret til en anden verden. Og det er der tre gode grunde til:

1) Billedkvaliteten er bedre. Det virtuelle billede står skarpt, og man skal ikke anstrenge sine øjne for meget.

2) Man skal bevæge sig. Alle andre VR-produkter vi har prøvet, herunder Gear VR, tager udgangspunkt i, at brugeren sidder ned med hovedsættet for øjnene og en almindelig spilcontroller i hænderne. Med HTC bevæger man sig fysisk rundt i det virtuelle rum og bruger begge hænder (via de to controllere) til at manipulere sine omgivelser.

3) Man får ikke kvalme! Fordi der ingen forsinkelser er imellem, at man kigger et bestemt sted, og den virtuelle verden reagerer – og fordi der ikke er nogen uoverensstemmelse imellem det synsnerverne opfatter, og det balancenerverne i ørerne opfatter (fordi man rent faktisk bevæger sig og ikke sidder stille), så får man det ikke dårligt af at bruge HTC Vive. Slet ikke. Hvorimod vi knap nok kunne klare mere end ti minutter med Samsung Gear VR, før vi måtte gribe ud efter brækspanden.

Ved demoen på MWC prøvede vi to spil: Job Simulator og Space Pirate Trainer.

Det førstnævnte er ét af de spil, der følger med i pakken, hvis man køber HTC Vive, og her er man på plads i en arbejdssimulator i år 2050, hvor robotter har overtaget alt det ægte arbejde i verden. Man kan så øve sig på at spise donuts, drikke kaffe og spille Flappy Bird på sin arbejdscomputer i simulationen.

Et 2D-billede yder på ingen måde virtual reality-oplevelsen retfærdighed. Men sådan ser din arbejdsplads altså ud i VR-spillet Job Simulator, som følger gratis med, når man køber HTC Vive. Foto: HTC
Et 2D-billede yder på ingen måde virtual reality-oplevelsen retfærdighed. Men sådan ser din arbejdsplads altså ud i VR-spillet Job Simulator, som følger gratis med, når man køber HTC Vive. Foto: HTC

Det bliver hurtigt lidt halvkedeligt, men vi kedede os til gengæld ikke, da vi prøvede Space Pirate Trainer, hvor man befinder sig på en platform i en rumstation og skal skyde med laserpistol mod angribende droner, der sågar også skyder tilbage, så man må springe for livet.

Det var dog en hel del sjovere at spille Space Pirate Trainer. Foto: HTC
Det var dog en hel del sjovere at spille Space Pirate Trainer. Foto: HTC

Det er meningen, at lanceringen den 29. februar skal være en global lanceringen, men vi har ikke kunnet få nogen endelig bekræftelse på, om HTC Vive også vil kunne forudbestilles fra på mandag, og vi kender heller ikke nogen dansk pris.

HTC’s pressekontakt er sat på sagen, og vi opdaterer historien her, når vi får flere oplysninger.

Opdatering, onsdag den 24. februar kl. 20:05: Vi har netop talt med danske Peter Frølund, som er ansvarlig for HTC Vive i hele Europa. Han bekræfter, at man også i Danmark og resten af Skandinavien vil kunne forudbestille Vive fra på mandag den 29. februar. Prisen må vi dog stadig opgive i USD – nemlig USD 799, men regn med, at den danske pris bliver cirka 6.900 kroner (amerikansk pris plus dansk moms).

HTC Vive kan forudbestilles her.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MWC 2016: Huawei tager kampen op mod Microsoft