TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Apple lancerer nye iPhone 16- og iPhone 16 Pro-modeller uden ret meget AI

Vi må vente på Apple Intelligence, der ikke er klar, når iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max rammer butikkerne. De første funktioner kommer i en betaversion i løbet af oktober.

Skrevet af / 09/09/2024 - 21:43
Apple lancerer nye iPhone 16- og iPhone 16 Pro-modeller uden ret meget AI

Apple har lanceret dette års nye iPhone-modeller: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max. Fælles for alle fire modeller er Apple Intelligence – Apples betegnelse for funktioner baseret på AI – som teknologigiganten fra Cupertino løftede sløret for i forbindelse med udviklerkonferencen WWDC tilbage i juni måned.

Læs også Var dét det hele, Apple? Den længe ventede AI-satsning fra Apple viser, hvor store problemer de har.

Apple Intelligence kommer til at inkludere muligheden for automatisk at omskrive tekst – f.eks. i beskeder og mails -, skabe nye emojis baseret på unikke beskrivelser, finde billeder i Fotos-app’en blot ved at beskrive billedets motiv, og så skal Siri også blive langt mere intelligent, lover Apple. Først og fremmest skal Apples personlige assistent blive bedre til at forstå almindeligt talesprog. Og med udgangspunkt i brugerens egen personlige kontekst (alle oplysninger om brugeren, som den kunstige intelligens kan lære via beskeder, mails, billeder, kalenderaftaler, etc.), skal Siri blive langt bedre til at styre iPhone samt finde rundt i og anvende brugerens informationer til at udføre en bred vifte af opgaver. Apple lover, at brugerens private oplysninger forbliver private, uanset om en funktion afvikles på den mobile enhed eller i skyen.

Apple Intelligence
(Screenshot: Apple)

Men desværre er ingen af de mange Apple Intelligence-muligheder klar, når de fire nye iPhone-modeller rammer butikkerne i slutningen af næste uge. De første funktioner vil blive tilgængelige i en betaversion i løbet af oktober, forklarede Apple i forbindelse med dagens lancering, mens yderligere funktioner vil blive rullet ud i løbet af de kommende måneder. I første omgang fungerer Apple Intelligence kun på amerikansk engelsk, mens andre store sprog som kinesiske og japansk bliver tilgængelige “i løbet af 2025”. Præcis hvilke funktioner, der bliver tilgængelige allerede i næste måned, ved vi ikke i skrivende stund.

Annonce

iPhone 16 og iPhone 16 Plus

Til gengæld ved vi, at den nye iPhone 16 og den nye iPhone 16 Plus har sprunget en processorgeneration over for at kunne køre de kommende AI-funktioner. Hvor iPhone 15 kom med Apples A16 Bionic-processor, vil iPhone 16 og iPhone 16 Plus blive leveret med en helt ny Apple A18-processor, som ifølge Apple skal være hele 30% hurtigere end forgængeren. Når det gælder GPU-ydelsen skal A18 sågar være 40% hurtigere end A16 Bionic, og alligevel er den nye processor mere energieffektiv, lover producenten.

Apple A18
(Screenshot: Apple)

Den nye iPhone 16 vil få en skærm på 6,1″, mens iPhone 16 Plus får en skærm på 6,7″, hvilket i det store og hele er den eneste forskel på de to modeller. De bliver begge udstyret med dobbeltkamera (48 Mp vidvinkel samt 12 Mp tele med 2x optisk zoom), mens skærmen skal kunne levere en maksimal lysstyrke på 2.000 nit.

iPhone 16
(Screenshot: Apple)

De nye modeller udstyres desuden med den såkaldte action-knap, som Apple lancerede med sidste års iPhone 15 Pro-modeller. Og dertil kommer en helt ny dedikeret knap, der har fået navnet ‘Camera Control’. Med knappen kan man åbne for kamera-app’en blot med et enkelt tryk, og når app’en er åben, kan knappen både bruges som udløser og til at skifte imellem diverse indstillinger, hvilket man gør ved hjælp af glidende fingerbevægelser på knappen. Kameraet får også nye AI-baserede funktioner, af Apple kaldet ‘Visual Intelligence’, som også kan tilgås via den dedikerede kamera-knap. Peg derefter kameraet på et hvilket som helst motiv og integreret Google-søgning samt ChatGPT kan bruges til at give brugeren informationer om det, som kameraet kigger på.

Apple Visual Intelligence
(Screenshot: Apple)

De nye iPhones fremstilles i aluminium og beskyttes af såkaldt ceramic shield. De bliver tilgængelige i fem farver – hvid, sort, grøn, marineblå og lyserød – og kommer til at koste fra 7.499 kroner for iPhone 16 og 8.499 kroner for iPhone 16 Plus, i begge tilfælde med 128 GB lager. Begge modeller kan forudbestilles fra på fredag og bliver tilgængelige fra d. 20. september.

iPhone 16 Pro
(Screenshot: Apple)

iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max

Alle nyhederne fra de nye iPhone 16-modeller kommer naturligvis også til Pro-serien, altså iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max. Herunder ‘Camera Control’-knappen og de nye muligheder med ‘Visual Intelligence’. Men Pro-modellerne får deres egen helt nye processor, som Apple kalder A18 Pro. Den er 15% hurtigere end sidste års A17 Pro, og de nye iPhone 16 Pro-modeller kommer også til at understøtte bl.a. USB 3 og Wi-Fi 7.

Den nye iPhone 16 Pro kommer med 6,3″ skærm, mens iPhone 16 Pro Max med 6,9″ får den største skærm nogensinde på en iPhone. I begge tilfælde er der tale om en OLED-skærm med 120 Hz opdateringsfrekvens.

iPhone 16 Pro
(Screenshot: Apple)

Kameraet bliver fornyet med en ny 48 Mp ultravidvinkel-linse, hvilket bl.a. muliggør bedre makrobilleder, mens hovedkameraet på 48 Mp og telelinsen på 12 Mp er de samme som på forgængermodellerne. Dog nyder både iPhone 16 Pro og iPhone 16 Pro Max i år godt af 5x optisk zoom takket være Apples periskop-telelinse. Sidste år måtte Pro-modellen nøjes med 3x optisk zoom, mens kun iPhone 15 Pro Max kunne klare 5x optisk zoom.

Blandt yderligere kameranyheder er nye Photographic styles samt mulighed for at optage 4K-video med 120 fps, hvilket f.eks. muliggør filmisk slow-motion.

De nye iPhone Pro-modeller fremstilles i titanium og beskyttes af ceramic shield. De bliver tilgængelige i fire farver – hvid, sort, sandfarvet og naturlig titanium – og kommer til at koste fra 9.499 kroner for iPhone 16 Pro og 11.499 kroner for iPhone 16 Pro Max, i begge tilfælde med 128 GB lager. Ligesom de to iPhone 16-modeller, kan begge Pro-modeller forudbestilles fra på fredag og bliver tilgængelige fra d. 20. september.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Xperia får AI-billedredigering

Det sagde Apple ikke i tirsdags: Oplader med op til 45 watt

Huawei lancerer tredelt foldbar mobil

Din nye iPhone 16 får ikke Apple Intelligence

Så er Bluetooth 6 ankommet!

Ingen store iPhone-overraskelser fra Apple

Her er det nye Apple Watch 10

Hvor er opladeren henne?

Honor lancerer hidtil tyndeste foldbare smartphone

Mobil der kan repareres og ombygges

Efter opdatering: Pixel-mobiler kan måle om du har feber

Derfor kan du ikke længere skrue op og ned for lyden med din iPhone

Scroll to Top