Denne artikel er blevet opdateret med en væsentlig præcisering kl. 21:00.
Samsung har netop lanceret den nyeste række af produkter i Galaxy S-serien. De tre nye mobiler hedder Samsung Galaxy S23, Samsung Galaxy S23+ og Samsung Galaxy S23 Ultra, og planen var, at vi ville have haft en test af den absolutte topmodel, Galaxy S23 Ultra, klar her til aften, samtidig med den officielle lancering.
Vi fik nemlig alle tre mobiler udleveret for et par dage siden, hvilket er helt normal praksis i techbranchen:
En producent er på vej med f.eks. en ny smartphone, og vi som journalister, der skriver om ny teknologi og dækker lanceringer af nye produkter, får adgang til informationer før tid mod at skrive under på en såkaldt NDA.
NDA står for Non Disclosure Agreement – altså en hemmeligholdelsesaftale – og indholdet af aftalen består dybest set i, at den enkelte journalist lover ikke at offentliggøre sin viden om det nye produkt før en bestemt dato, der aftales på forhånd.
På den måde kan producenten sikre sig lynhurtig dækning af nye produkter, lige når de lanceres. Og eftersom ikke alle medier får den samme adgang til nye produkter under embargo, får journalisten en fordel ved at kunne bringe nyheden hurtigere end de medier, som ikke fik tidlig adgang til informationerne.
Men som den skarpsindige nok allerede har regnet ud, så er det producenterne, der har fat i den lange ende. Det er dem, som vælger hvilke medier, der inviteres ind i varmen. Det er bl.a. derfor, at ingen danske medier kunne drømme om at bryde en underskrevet NDA.
For udenforstående kan det måske virke nærmest uetisk, at store koncerner på den måde kan påvirke mediers omtale af virksomhedernes produkter – og det er da næppe heller nogen tilfældighed, at det typisk er producenternes PR- og marketingfolk, der håndterer NDA’er med os techjournalister – men i praksis foregår den slags typisk i fred og fordragelighed. Vi medier kan regne med, at vi får korrekte informationer i god tid, hvilket i sidste ende kommer vores læsere til gode. Og producenterne kan stole på, at ingen blandt techjournalisterne kunne drømme om at bryde indgåede aftaler.
Uanset sker der ingen påvirkning fra producenternes side, når det gælder selve testen af et givent nyt produkt.
Altså lige indtil nu. For da vi mødte op hos Samsungs PR-bureau for at hente de nye mobiler et par dage før den officielle lancering blev vi præsenteret for en række restriktioner i forhold til, hvordan vi overhovedet måtte bruge mobilen.
“Men I må gerne teste designet og kameraet,” siger den søde PR-medarbejder, mens vores underkæbe rammer gulvet, og blodtrykket begynder at stige.
Retfærdigvis skal det siges, at vi selvfølgelig godt forstår, hvad Samsung forsøger at forhindre med de stramme krav. Nemlig at der ikke uforvarende lækkes data om de nye mobiler til tredjepart før lanceringen. Det er trods alt også Samsung, der har for vane at forlange, at alle, som deltager i en briefing om kommende produkter, enten afleverer deres mobil eller sætter særligt godkendt tape for deres mobilkamera, inden man må betræde de hellige haller. Ellers kunne man jo risikere at nogen brugte mobilen til at tage billeder, der efterfølgende ville havne i f.eks. Google Photos, som så kunne blive hacket, etc.
Samsung kan med andre ord virkelig, virkelig, virkelig ikke lide lækager. Og sydkoreanerne gør tilsyneladende hvad de kan for at forhindre dem, selvom virkningen af deres tiltag åbenbart er minimal, eftersom deres egen organisation i praksis er hullet som en si! Hvor kommer ellers de billeder og rygter fra, som vi allerede kunne skrive om lige efter nytår?
Nå, men reelt betyder den nye aftale altså bare, at vi simpelthen ikke kan teste de nye mobiler før EFTER den officielle lancering. Det var også tilfældet sidste år, hvor vi i forbindelse med lanceringen af Galaxy S22-serien slet ikke fik udleveret vores testeksemplarer før dagen efter Galaxy Unpacked var løbet af stablen.
I 2021 blev vi i forbindelse med lanceringen af Galaxy S21-serien briefet god tid i forvejen, men testprodukter blev ligeledes først sendt afsted efter alle informationer om modeller, specifikationer etc. var blevet præsenteret offentligt.
Ergo har vilkårene ikke ændret sig, og denne kommentar handler ikke om at skyde på Samsung for at ville holde kortene tæt på kroppen så længe som muligt. Men der har siddet nogen (formentlig en jurist) et sted i den sydkoreanske organisation i Seoul (for denne ide er helt sikkert ikke født noget sted i den europæiske eller skandinaviske organisation), som uden at blinke har ment, at det slet ikke er noget problem at diktere ned i mindste detalje overfor uafhængige medier, hvordan de skal teste og i øvrigt håndtere et produkt, som de HAR fået udleveret.
Derfor røg blodtrykket faretruende i vejret.
Samsungs hemmeligholdelsesaftale er nemlig blot det seneste skridt i en snigende tendens, som vi igennem længere tid har kunnet observere fra både asiatiske og amerikanske teknologivirksomheder. Ingen nævnt, ingen glemt. Og sorry Samsung, at denne kommentar handler om jer. Det var bare jeres seneste NDA, som var dråben, der fik bægeret til at flyde over, men reelt er der utallige elektronikproducenter, som er mindst lige så tætte på at gå over stregen, som I er.
Af frygt for læk har en anden mobilproducent f.eks. for vane selv at “lække” informationer om kommende produkter over for medierne i små doser – gerne med et par ugers mellemrum – for på den måde at få publiceret så mange artikler som muligt op til lanceringen. Naturligvis efterfulgt af opkald med indtrængende spørgsmål, hvis man har “overset” en af pressemeddelelserne.
Og så var der den asiatiske elektronikvirksomhed, som etablerede en decideret “klub” for fem udvalgte journalister, der fik prioriteret adgang til testprodukter og presserejser foran alle andre medier, hvis deres medie til gengæld “samarbejdede konstruktivt” med producenten om bestemte artikel-ideer, brug af testikoner i marketing, etc.
Det er ikke mærkeligt, at elektronikproducenternes PR- og marketingfolk forsøger at påvirke medierne og derigennem styre vores dækning af nye teknologier og produkter. Det er faktisk deres job, kunne man mene. Og til en vis grad er det også uproblematisk, så længe der er transparens og rene linjer.
Men de seneste år har virksomhedernes forsøg på at påvirke techmedierne og vores indhold nået et hidtil uset niveau, der nærmest kan forekomme tvangsneurotisk. Som illustreret af de ovennævnte eksempler. Og det er efterhånden op til os medier at trække en streg i sandet og sige “hertil, og ikke længere”. Ikke mindst af hensyn til jer læsere, der gerne skulle have noget andet og mere ud af at læse vores dækning af ny teknologi og nye produkter, end I alligevel kan læse jer til på producenternes egne websider og sociale medier.
Så nej, dette er ikke en test af Samsung Galaxy S23 Ultra, men derimod en hensigtserklæring om, at vi i hvert her på Lyd & Billede i fremtiden vil forsøge at gøre det bedre. Først og fremmest ved hjælp af transparens (hvilken denne artikel er et forsøg på), og med tiden måske også et offentligt etisk kodeks for, hvordan vi samarbejder redaktionelt med elektronikbranchen. Det bliver nok nødvendigt, hvis vi skal turde gøre os forhåbninger om at sætte en stopper for virksomhedernes tvangsneuroser og vende tilbage til et mere ligeværdigt samarbejde.
Både af hensyn til os journalister og elektronikproducenterne selv, og mest af alt af hensyn til læserne, som fortjener kritisk og tilnærmelsesværdig neutral journalistik fri for alt for voldsomme ydre påvirkninger.
Testen af Samsung Galaxy S23 Ultra kan du læse her på websiden på fredag.