Vi har alle hørt påstandene om, at vores mobiler overvåger os, og at ikke kun storebror, men også multinationale selskaber ved foruroligende meget om os. Disse paranoide tanker understøttes af Cybernews, som har undersøgt, hvilke data der faktisk sendes fra en helt ny Pixel-mobiltelefon. Uventet meget, viser det sig, og uden at Google har spurgt om lov eller tydeligt sagt, at de “spionerer” på os.
Cybernews installerede værktøjet Magisk på en helt ny Pixel 9 Pro XL, hvilket gav dem mulighed for at logge al trafik ind og ud af telefonen. De oprettede en helt ny Google-konto og brugte standardindstillingerne.
Læs mere om privatlivsindstillinger i Android
Det første, de opdagede, var, at Pixel-telefonen sender data til Google hvert 15. minut. Enheden deler sin placering, din e-mailadresse, dit telefonnummer, installerede apps, netværksstatus og andre data. Hvis de slukkede for GPS-funktionen, brugte mobiltelefonen Wi-Fi-netværk til at estimere, hvor den befandt sig, og fortsatte med at rapportere dette. Telefonen kontaktede også Google-tjenester, som ikke engang var aktiveret. Derudover forsøgte telefonen at downloade og installere ny kode, hvilket Cybernews beskriver som en potentiel sikkerhedsrisiko.
En talsmand fra Google svarer:
Brugersikkerhed og privatliv er topprioriteter for Pixel. Du kan administrere datadeling, apptilladelser og meget mere under opsætningen af enheden og i dine indstillinger. Denne rapport tager ikke højde for konteksten, fejlfortolker tekniske detaljer og forklarer ikke fuldt ud, at dataoverførsler er nødvendige for legitime tjenester på alle mobile enheder uanset producent, model eller operativsystem, såsom softwareopdateringer, on-demand-funktioner og personaliserede oplevelser.”
Læs hele rapporten på Cybernews
Læs også:
Tyverisikring til Android kommer snart
Din Android-mobiltelefon får både forebyggende og reaktive tyverisikringsfunktioner.