TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Kommentar

Elon Musk har en pointe

Elon Musk hævder, at Apple truer med at fjerne Twitter fra App Store. Skulle det ske, lover tech-milliardæren at udvikle sin egen smartphone. Vi glæder os allerede.

Af / Opdateret: 01/12/2022 - 12:39 // Først publiceret: 30/11/2022
Elon Musk har en pointe
comment Dette er en kommentar. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Kommentaren er blevet opdateret d. 1. december efter, at Elon Musk har besøgt Apples hovedkvarter i løbet af onsdag d. 30. november til en samtale med Tim Cook. Se opdateringen nederst i artiklen.

Det er nok gået de færrestes næse forbi, at Tesla- og SpaceX-ejer Elon Musk har købt det sociale medie Twitter.

Handlen til en værdi på 44 milliarder dollars blev en realitet den 27. oktober, hvorefter Twitter blev til en privatejet virksomhed, firmaets aktier fjernet fra børsen, og Elon Musk udnævnte sig selv som administrerende direktør for virksomheden.

Og derefter gik det stærkt. I dagene efter Musks overtagelse af Twitter fyrede han det meste af det sociale medies hidtidige ledelse samt omtrent halvdelen af alle medarbejdere. Yderligere hundredevis af medarbejdere opsagde selv deres stillinger, efter at Musk havde inddraget alle muligheder for hjemmearbejde samt gjort det krystalklart, at alle tilbageværende ansatte ville blive tvunget til at arbejde “ekstremt hardcore”.

Musks beslutninger og ledelsesstil høstede omgående kritik, og samtidig reagerede kommentatorer og meningsdannere ekstremt negativt, da Musk få uger senere – efter en afstemning blandt brugerne på Twitter – valgte at give den tidligere amerikanske præsident Donald Trump sin Twitter-konto tilbage. Trumps konto var ellers blevet suspenderet efter stormløbet på den amerikanske kongres d. 6. januar 2021.

Annonce
twitter therealdonald
Donald Trumps Twitter-profil blev deaktiveret kort tid efter optøjerne ved Kongressen d. 6. januar 2021. Trump har ikke lavet nye opslag på Twitter, efter kontoen blev genoprettet. (Foto: Twitter)

Men netop vigtigheden af det principielle i ytringsfrihed var dét, som allerede i marts 2022 havde fået Elon Musk til først at kritisere Twitter og senere true med at købe hele virksomheden. Bl.a. en bestemt hændelse i marts fik Elon Musk op i det røde felt. Nemlig at satire-mediet The Babylon Bee fik suspenderet sin Twitter-konto efter et opslag, der omtalte den firestjernede amerikanske admiral Rachel Levine som mand, selvom hun er transkønnet og definerer sig selv som kvinde. Babylon Bees konto er nu også blevet genoprettet.

Striden om grænserne for ytringsfrihed er også kernen i Elon Musks aktuelle kritiske udmeldinger rettet mod tech-giganten Apple, som Twitter-chefen beskylder for at have truet med at fjerne det sociale medie fra app-butikken App Store. Ifølge Musk har Apple ikke givet nogen officiel grund til truslen, men han mere end antyder – bl.a. i kraft af en ny afstemning blandt Twitter-brugere, hvor han retorisk spørger, om Apple bør offentliggøre alle former for censur, virksomheden foretager – at Apple skulle være stærkt utilfredse med, at Donald Trumps Twitter-konto blev genåbnet.

I en række yderligere opslag på Twitter retter Elon Musk ikke blot skytset mod Apples angivelige trussel om at boykotte Twitter. Han angriber også Apple for at misbruge sin dominerende markedsposition til at tvinge app-udbydere til at betale et gebyr på 30 procent af al omsætning fra salg via apps til Apple. Og så er han heller ikke tilfreds med, at Apple åbenbart er holdt op med at reklamere på Twitter.

Og så er det, det bliver spændende for dem, som interesserer sig for smartphone-markedet.

For som kommentar til Elon Musks rivegilde skrev den konservative amerikanske politiske kommentator og podcast-vært Liz Wheeler et opslag på Twitter, hvori hun opfordrede Tesla- og Twitter-chefen til at producere sin egen smartphone, hvis både Apple og Google skulle finde på at fjerne Twitter fra deres app-butikker.

Elons svar? “Jeg håber sandelig ikke, at det kommer dertil, men, ja, hvis der ikke er noget andet valg, så vil jeg udvikle en alternativ mobil.”

Naturligvis høstede den udmelding forventelige reaktioner både fra fans af Elon Musk og fra dem, der synes, at manden er et overvurderet tågehorn.

Læs også Han gør fremtidsdrømme til virkelighed Teknologier, der for alle andre ville være science fiction, bliver virkelighed i hænderne på serie-entreprenøren Elon Musk.

Men kigger man på potentialet for helt almindelige forbrugere, så bør vi allesammen i virkeligheden ønske os, at Apple smider Twitter på porten, så Elon Musk føler sig nødsaget til at udvikle sin egen smartphone.

Det handler jo ikke blot om fysiske mobilenheder, men i givet fald om et helt nyt økosystem, der vil kunne konkurrere mod både Google og Apple.

Med henholdsvis Android og iOS sidder Google og Apple tungt på dagens mobilmarked. De to firmaer ejer så at sige os allesammen, herunder vores persondata, vores ytringer, faktisk hele vores digitale identitet. For det første gør det disse to amerikanske virksomheder ekstremt magtfulde, og for det andet er det en hæmsko for reel kreativitet og nytænkning i et mobilmarked, der reelt set er blevet reduceret til et duopol.

Hvis du er i tvivl om, hvad jeg mener, så prøv at lægge mærke til, hvor ens Android og iOS efterhånden ser ud og opfører sig. Og hvor lidt produktudvikling der egentlig sker fra år til år på mobilmarkedet. Bevares, skylden ligger ikke kun hos Apple og Google. De mange producenter af smartphones med Android har også en finger med i spillet. Men uanset er mobilbranchen begyndt at ligne bilbranchen fra tiden før Elon Musk og Tesla mistænkeligt meget.

Læs også Apple indhenter Android med iPhone 11 Pro, og hvad så? Endnu et kedeligt Apple-år. Hvor er “One More Thing” blevet af?

Jeg har dækket mobilmarkedet siden slutningen af 90’erne, og jeg kan uden at blinke skrive under på, at perioden efter lanceringen af den første iPhone i 2007 har været den mest spændende. Specielt årene fra cirka 2010, hvor Apple lancerede iPhone 4, og Android-producenter som bl.a. HTC, Samsung og Sony Ericsson havde vidt forskellige forestillinger om, hvordan en smartphone skulle se ud og fungere, var interessant. Også fordi der i en årrække faktisk var en tredje stor spiller på markedet, nemlig Microsoft med operativsystemet Windows Phone, der havde en helt anden brugerflade og en anderledes tilgang til apps og øvrige mobilfunktioner.

Der var med andre ord nærmest erklæret krig, og slagene bølgede frem og tilbage, hvilket tvang producenterne til at være innovative og hele tiden komme på nye ideer, der kunne tiltrække forbrugerne. I dag er mobilmarkedet sandet til med Apple og Samsung som de to klart største producenter af mobilenheder. Og to totaltdominerende økosystemer i form af hhv. Android og iOS.

Læs også Stor ståhej for ingenting Kan en smartphone være modig, varm og sjælfuld?

Eftersom man dermed ikke kan undslå sig at kommunikere gennem og dele sine persondata med enten Apples eller Googles økosystem, er det så som så med det frie valg. Og de to tech-giganter har gigantisk indflydelse på den offentlige debat og dermed i sidste ende det enkelte individs ytringsfrihed – da apps, som ikke lever op til krav om bestemte typer af ytringer, simpelthen bare bliver fjernet fra f.eks. App Store. Apples trussel mod Twitter er et glimrende eksempel.

Der er brug for et alternativ. Om ikke andet, så for at gøre de nuværende dominerende virksomheder bedre. Præcis som Teslas teknologi og elbiler har rettet et smertefuldt spark i r*ven på en bilbranche, der ellers havde befundet sig i en tilstand af tornerosesøvn i årtier.

Læs også EU vil totalovervåge alle dine chats Forslag fra EU-Kommisionen, der har til hensigt at indføre omfattende chatkontrol for at beskytte børn mod misbrug, indebærer i praksis en skræmmende totalovervågning af os alle sammen.

Havde det ikke været for Elon Musk og Tesla, så var tyske bilgiganter som Audi, BMW, Mercedes og Volkswagen aldrig kommet så langt med elektrisk mobilitet, som tilfældet er i dag. Tro mig, jeg har boet i Tyskland i over tyve år. Jeg kender alt til tysk inerti og modvilje mod forandring.

Så jeg siger ja tak, Elon. Please, with sugar on top. Kan du ikke nok være sød at udvikle en reel konkurrent til Apples og Googles dominans? Du ville gøre os alle sammen en kæmpe tjeneste. Vi ville få bedre produkter og formentlig også bedre styr på vores eget digitale liv!

OPDATERING: 1. december 2022

Elon Musks meget direkte kritik af Apple på Twitter, hvor Tesla-chefen også taggede Apples CEO Tim Cook, affødte åbenbart en invitation til at ryge fredspibe.

I hvert skrev Elon Musk sent i går aftes på Twitter, at han i løbet af onsdagen havde besøgt Apples hovedkvarter i Cupertino, hvor han havde haft lejlighed til at diskutere sagen med Tim Cook.

“God samtale. Vi løste bl.a. misforståelsen om, at Twitter muligvis ville blive fjernet fra App Store. Tim gjorde det klart, at Apple aldrig har overvejet at gøre noget sådant.”

Dermed er sandsynligheden for, at vi får en Musk-mobil at se i nær fremtid nok noget formindsket. Det ændrer dog ikke den grundlæggende pointe i ovenstående kommentar.

Nemlig at mobilbranchen er sandet til i mangel på innovation. Og at et duopol af to store tech-giganter, der totalt dominerer markedet, ej heller er nogen fordel for forbrugernes ejerskab over deres eget digitale liv.

Dog vil enhver med blot en smule kendskab til branchen også vide, at det ville være en gigantisk udfordring at rykke ved Apples og Googles position. Som nævnt prøvede en tredje tech-gigant, nemlig Microsoft, at få fodfæste på mobilmarkedet med det ganske glimrende Windows Phone, men måtte til sidst kaste håndklædet i ringen.

Netop derfor fik det mig til at spærre øjnene op, da Elon Musk antydede, at han kunne overveje at erklære krig mod Apple og Google. For hvad end man i øvrigt mener om manden, er det en kendsgerning, at han både med Tesla og SpaceX har fået ting til at ske, som ingen havde troet muligt.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

6 kommentarer til “Elon Musk har en pointe”

  1. Apple kunne ikke droppe twitter, Apple uden adgang til starlink når alle andre får ww dækning. Så sikkert bare Apple marketing afd. der spillede lidt for meget med deres vante annoncør muskler uden lige at checke af om de der muskler virker der… mere…

  2. mikpossible

    Ja tak i et teknologisk perspektiv, nej tak i et ideologisk perspektiv.

    Fokus på det han er god til, teknologi, alt det andet han foretager sig, på vegne af et bestemt højredrejet segment, er røv og nøgler.

    I et helhedsperspektiv kan jeg ikke se noget fornuftigt rationale for at skulle have brug for en musk mobil. Det er på ingen måde nødvendigt.

    Med andre ord, hvordan skulle det gøre vores kommunikation bedre? Et stort forbillede er han selv ikke just i den henseende.

    Artiklen er vist lidt positivt biased i forhold til billedet af Musk som vores alle helt og frihedskæmper 🤷🏾‍♂️

    1. Du har fuldkommen ret i dine betragtninger. Jeg frygter s´gu´også for, hvad manden finder på af mærkelige, uforståelige beslutninger, hvis det lykkes for ham at producere en “Muskobil”. Hans hidtidige ageren er ikke just betryggende.

  3. Martin Larsen

    En “Muskobil” er et dødfødt projekt. Den har ingen gang på jord. Det er ikke kvaliteten af enheden der definerer dens overlevelse, det er derimod adgangen til apps.

    Microsoft lavede et godt mobilt OS. Det kom bare for sent på banen, og det var svært nok for appudviklere at lave apps til de to eksisterende. Det betød at kun de helt store apps blev lavet til Microsofts mobiler, og det kunne brugerne ikke leve med.

    Jeg udvikler selv apps, og guderne skal vide at jeg ikke har lyst til at understøtte endnu et styresystem.

    Det er kampen om videoformatet om igen. VHS vandt, ikke fordi det var det bedste system, men fordi der var flest film til dette format. Der var kun plads til et ét system.

    Mobilmarkedet har så heldigvis haft plads til to systemer. Men, som de næsten sagde i Highlander: “There can be only two”.

    1. Right!

      Ingen grund til endnu et OS, en mands hånd- og halsret over apps.

      Han er noget opreklameret og virker rimelig socialt introvert.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder!

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

39,- / mnd
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonce

Huawei Mate 70 kan bestilles

Casios ur-ring er federe end Galaxy Ring

Gemini-app til iPhone frigivet

Lettere at finde mistet bagage

Endnu sværere at bryde ind i iPhone

Bliv ikke svindlet med QR-koder

Gemini på iOS set i App Store

Stærk fremgang for tablets

Galaxy S25 slår rekord i ydeevne

Nothing lancerer selvlysende mobil

OnePlus 13 med kæmpe batteri lanceret i Kina

AI-hjælp i Google Map