Knap har EU gennemtvunget, at USB-C er det eneste tilladte opladningsstik, og besluttet, at man selv skal kunne skifte batteri i sine elektroniske produkter, før et endnu mere vidtgående forslag kommer på banen.
For det første skal mobiltelefoner have samme slags energimærkning, som vi i dag ser på hårde hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner. Det vil sige en mærkning mellem A og G, hvor A er den mest energieffektive. Det lyder fornuftigt og ikke alt for svært at implementere.
Med til forslaget hører heldigvis et krav om, at tredjepartsreparatører skal have hurtig adgang til vigtige reservedele. Denne “ret til reparation” er et varmt emne i USA, og flere og flere mobiltelefonmærker kommer med officielle reparationsprogrammer. Men forslaget går længere end det. Reservedelene skal være tilgængelige i syv år, efter at modellen er holdt op med at blive solgt på EU-markedet. Derudover vil professionelle reparatører have adgang til al den software, der er nødvendig for udskiftningen.
Dernæst kommer kravet om, at opgraderinger af operativsystemet skal være tilgængelige i mindst fem år efter, at produktet er blevet markedsført. Det er et stort skridt fremad, da producenterne i øjeblikket praler med at tilbyde tre opgraderinger. I fremtiden vil det være alt for kort tid.
Vi er nødt til at lave produkter, der holder. De nye regler giver forbrugerne mulighed for at træffe bæredygtige valg og vælge produkter, der er designet til at spare materialer og energi, i tråd med EU’s klima- og energimål. Reglerne forhindrer, at produkter hurtigt bliver forældede, og understøtter reparation, holdbarhed og høj batteriydelse. For første gang vil smartphones og tablets få en score for reparationsmulighed, hvilket giver både forbrugere og reparatører bedre muligheder.
Virginijus Sinkevičius, kommissær for miljø, maritime anliggender og fiskeri – 16/06/2023
Det mest overraskende ved forslaget er, at der vil blive krævet beskyttelse mod utilsigtede fald. Det er endnu uvist, om det betyder, at der skal medfølge et cover, men producenterne af løse covers vil næppe juble. Mobiler og tablets skal også fremover være beskyttet mod støv og vand i henhold til den IP-klasse mange telefoner allerede er deklareret med.
Det sidste bliver interessant, for tablets er sjældent så godt beskyttede, da de antages at blive brugt derhjemme. Det bliver også en udfordring at producere mobiler, der er forseglede, men samtidig lette at åbne, så forbrugeren selv kan skifte batteri. Vi kan nok forvente tykkere mobiler i fremtiden.
Europa-Parlamentet har nu to måneder til at tage stilling til spørgsmålet, og reglerne vil derefter blive indført efter en overgangsperiode på kun 21 måneder. Det er hurtigt i EU-sammenhæng.
Kilde: Pressemeddelelse