Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

NYHED

Google blokerer Huawei

[OPDATERET 20/5, 15:14] USAs blokade af teknologikæmpen kan føre til ubrugelige telefoner og bremse produktionen af computere. Også i Danmark.

Skrevet af / 20/05/2019 - 10:29
Google blokerer Huawei

Verdens næststørste mobilproducent, Huawei, blev søndag kørt ud på et teknologisk sidespor, der kan få stor betydning for både nuværende og kommende kunder.

Som en følge af USAs handelskrig med Kina, samt verserende mistanke om, at Huawei kan blive tvunget til at give de kinesiske myndigheder en bagdør til sine systemer, har Google fremover lukket adgangen til de apps, der giver telefonen det meste af den dens brugsværdi. Det rammer først og fremmest kommende telefoner, som vil blive udelukket fra apps som Google Maps og YouTube – og måske endda fra selve Google Play-butikken.

Har du allerede en Huawei-telefon, og det er der i følge Reuters 2,5 milliarder mennesker, der har, vil du stadig kunne bruge de apps, som du kender. Men din telefon er udelukket fra at modtage nye udgaver af Android-styresystemet.

Huawei er i løbet af få år gået fra at være en ny spiller til at blive den næststørste mobilproducent i verden. Kun overgået af Samsung, men foran Apple. Og Huawei P30 Pro er en af de allermest attraktive smartphones på markedet. Men uden Android-styrestemet og den gigantiske base af apps er en smartphone reelt ubrugelig. Som nævnt vil eksistende mobiler ikke blive ramt direkte, men de vil være udelukket fra at opdatere til næste Android-version. Og i takt med at apps opdateres til denne, vil Huawei-brugere opleve, at de ikke kan køre de apps, de hidtil har brugt.

Og katastroferne ender ikke her for Huawei. Flere chipproducenter, herunder Intel, Qualcomm og Broadcom, vil også boycotte Huawei. Det kan sætte en kæp i hjulet for firmaets succesfulde produktion af PC’er.

Huawei laver sine egne mobilprocessorer, og er dermed ikke afhængig af Qualcomm til mobilproduktionen, men firmaet har ikke et alternativ til Intels PC-processorer på egne hylder.

At en blokade kunne blive en realitet, kommer ikke som en overraskelse for Huawei. Firmaet har gennem længere tid arbejdet på at udvikle sine egne styresystemer som alternativ til Android og Windows. Det vil dog stadig være et mindre attraktivt valg for Huawei og især for deres kunder, da brugsværdien af en smartphone eller en PC afhænger af adgangen til en verdensomspændende base af allerede velkendt software.

Huawei har i dag fremsat en officiel udtalelse om blokaden:

Huawei har ydet et vigtigt bidrag til væksten og udviklingen af Android på verdensplan. Som en global nøglepartner til Android har vi arbejdet tæt sammen med deres open source-platform for at skabe et økosystem, der har været til gavn for både brugerne og industrien.

Huawei vil fortsætte med at levere sikkerhedsopdateringer og service til alle eksisterende Huawei og Honor smartphones og tablets, der er solgt eller endnu er på lager rundt om i verden.

Vi vil fortsætte med at skabe et sikkert og bæredygtigt software-økosystem, så vi kan give den bedste brugeroplevelse til alle vore globale brugere.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se det store billede på din Google Pixel

Samsung klar med nye prisbillige mobiler

Professionel lagring til mobilvideo

Polestar-mobil er på vej

Apple tillader alligevel webapps

Budgetmobil fra Nothing

Nye funktioner til Pixel-enheder

Ringenes Herre?

OnePlus Watch 2 præsenteret i Barcelona

Come on, Barbie, let's go party

Her er Xiaomi 14 og Xiaomi 14 Ultra

Tør ikke mobilen i ris

0
Scroll to Top