Opfølgeren til Android Lollipop, som blev lanceret for et år siden, går indtil videre blot under navnet Android M. Google har især lagt vægt på fejlrettelser, som der skulle være flere tusinde af, men derudover kommer den nye Android-version med en håndfuld interessante, nye funktioner.
Android Pay
Først og fremmest går Google i Apples fodspor og lancerer Android Pay. Den trådløse betalingsløsning bliver en del af Android M, men vil også blive rullet ud til Android-mobiler med KitKat og Lollipop. Med Android Pay kan man betale via NFC blot ved at placere telefonen på betalingsterminalen.
Under Android M vil Android Pay også kunne foretage indkøb direkte i tredjeparts-apps som Amazon, uden brugeren behøver indtaste sine betalingsoplysninger. De bliver hentet direkte fra den virtuelle tegnebog, som er en del af Googles betalingsløsning.
Fingeraftryk
Både Samsung og HTC har lanceret Android-baserede smartphones, som understøtter en fingeraftryksscanner, men i disse tilfælde har der været tale om producenternes egen løsning, for indtil nu har fingeraftryk ikke været en del af Android-styresystemet. Men det bliver det nu.
Sammen med Android Pay skal man via sit fingeraftryk kunne betale sikkert uden at indtaste koder eller andet.
Længere standby-tid
Med funktionen Doze – på dansk “slumre” – holder Android øje med, om din telefon har bevæget sig for nylig. Hvis svaret er nej, skiftes til en strømbesparende tilstand, som lukker ned for de fleste apps med undtagelse af de vigtigste notifikationer og meddelelser.
Google har testet Doze-funktionen på en Nexus 9 tablet og opnåede angiveligt en dobbelt så lang standby-tid som med en tilsvarende Nexus 9-tablet, der kørte Android Lollipop.
USB-C
Med Android M vil Android-baserede smartphones understøtte den nyeste USB-standard, USB-C, som vi allerede har prøvet i praksis med Apples nye MacBook.
Med USB-C kan man oplade en anden enhed med sin Android-telefon, da standarden tillader at strømmen flyder begge veje gennem ledningen.
Google Now
Now on Tap er en ny funktion, som tillader brugeren at spørge den digitale assistent til råds uden at man behøver forlade den aktuelle, åbne app.
På den måde vil man for eksempel kunne befinde sig i filmdatabasen IMDB og direkte ved et tryk på Hjem-knappen kunne åbne Google Now og bestille billetter til den film, man kigger på.
App-tilladelser
I dag bliver du spurgt om alle tilladelser på én gang, så snart du henter en ny app i Google Play. Med Android M behøver du først tage stilling til, om en app for eksempel må bruge mikrofonen eller få adgang til dine kontakter, første gang det bliver relevant. I så fald kommer et lille pop-up vindue, hvor du så kan svare ja eller nej.
Hvis du senere fortryder en bestemt tilladelse, kan du via indstillingerne slå tilladelser fra enkeltvis.
Android M er tilgængelig for app-udviklere nu. Den færdige version af systemet ventes at se dagens lys til september.