[OPDATERET 26/9, kl. 11:29] Huaweis danske pressetalsmand, Tina Banzhaf, bekræfter over for Lyd & Billede, at det bliver Huawei Mate 30 Pro, som rammer det danske marked senere på efteråret. Vejledende udsalgspris er EUR 999. En dansk pris kendes endnu ikke.
De fleste ved vel efterhånden, at Huawei er kommet i klemme i den aktuelle handelskrig mellem USA og Kina. Den kinesiske elektronikgigant er havnet på den sorte liste – den såkaldte Entity List – hvilket bl.a. indebærer, at Huawei ikke har fri adgang til at handle med amerikanske virksomheder.
Som konsekvens heraf har firmaer som Google, Intel og Qualcomm været tvunget til at stoppe alt samarbejde med Huawei, hvilket bl.a. betyder, at den kinesiske virksomhed bliver afskåret fra at anvende fremtidige udgaver af Googles version af Android-styresystemet, herunder Google-apps som Gmail, YouTube, Chrome og Google Maps.
Huawei Mate 30 uden Google
Da Huawei sidste uge i München lancerede den nye topmodel, Huawei Mate 30 Pro, samt et par andre modeller i Mate 30-serien, var det derfor med en open source-udgave af Android, og uden Googles tjenester, herunder app-butikken, Google Play.
I stedet, forklarede Huawei-topchef Richard Yu fra scenen, kommer Mate 30-serien med Huaweis egen app-butik, Huawei AppGallery, som er baseret på Huaweis eget mobile økosystem, Huawei Mobile Services.
Huawei AppGallery
Allerede i juni måned kunne vi fortælle, at Huawei var i gang med at henvende sig til app-udviklere verden over for at få dem til at gøre deres apps tilgængelige i Huawei AppGallery, og i München afslørede Richard Yu så, at den kinesiske virksomhed har planer om at investere 1 mia. USD (rundt regnet 6 mia. DKK) i sit eget udviklings- og licensprogram, Huawei Mobile Services.
Ifølge Richard Yu er der allerede er over 1 millioner udviklere i økosystemet på globalt plan, og mere end 45.000 Android-apps er allerede tilgængelige via Huawei AppGallery.
I sidste uge var meldingen fra Huawei i Danmark imidlertid, at man ikke havde planer om at lancere Mate 30-serien på det danske marked. Af samme grund var ingen danske journalister inviteret til arrangementet i München.
Pressemeddelelse fra Huawei: Mate 30 kommer til Danmark!
Men i dag fik piben en anden lyd. Således skriver Huawei følgende i en pressemeddelelse, vi netop har modtaget:
“Økosystemet Huawei Mobile Services (HMS) er snart klar til at give danskerne en fuldkommen brugeroplevelse. HMS indeholder alt, hvad den moderne smartphonebruger har behov for med app-butik, digital assistent, cloud services og meget mere. HMS lanceres i Danmark sammen med den helt nye Mate 30 serie, som netop er præsenteret.”
Endvidere skriver Huawei:
“HMS inkluderer blandt andet Huaweis egen browser, der sikrer lynhurtige internetoplevelser, nemme søgemuligheder og komplet sikkerhedsbeskyttelse. 200 millioner bruger allerede HUAWEI Browser i dag. […] Huawei Mobile Services og HMS apps indkorporerer Huaweis chip-, device- og cloud-egenskaber og integrerer en række HMS kerneegenskaber, værktøjer og platforme til IDE-udvikling og test. Sammen med tredjepartsapplikationer og services udgør HMS et økosystem – et intelligent mobilt internetøkosystem for 570 millioner Huaweibrugere verden over. På nuværende tidspunkt har HMS-økosystemet allerede tiltrukket mere end én million registrerede udviklere fra hele verden.”
Google Mobile Services
Se dét, var jo en overraskelse. Vi har for en sikkerheds skyld skrevet til Huawei for at spørge nærmere ind til lanceringen af Mate 30. Vi vil selvfølgelig gerne vide, præcis hvornår telefonerne kommer på det danske marked. Og priserne vil vi også gerne høre noget om. Vi opdaterer historien, når og hvis vi får svar fra Huawei.
I mellemtiden kan man så spekulere over, hvordan en Android-telefon med Huawei Mobile Services kommer til at fungere i praksis.
Sagen er nemlig den, at det ikke er nok for Huawei, at udviklernes apps – f.eks. Facebook eller WhatsApp – kan downloades til brugerernes mobiltelefoner via AppGallery. De forskellige apps er nødt til aktivt at understøtte Huawei Mobile Services for at fungere korrekt.
Googles økosystem, som Huawei altså ikke har adgang til, består nemlig af mere end blot Google Play og tjenester som Google Maps, Gmail og YouTube. Lige så vigtig er Google Mobile Services, som er den cloud-platform, som mange Android-apps er afhængige af for at fungere.
Sender du f.eks. en besked til din ven eller kæreste via WhatsApp, så går beskeden rent praktisk fra din mobiltelefonen via en Google-server (som kører Google Mobile Services) til modtagerens mobil. En WhatsApp-app, der er downloadet fra Huawei AppGallery, har ikke adgang til Google Mobile Services, så hvis ikke Huawei får app-udvikleren, i dette tilfælde Facebook, som ejer WhatsApp, med på Huawei Mobile Services-vognen, så virker en række funktioner i app’en simpelthen ikke.