En af de mest grundige præsentationer på WWDC var af den nye version af iOS, Apples operativsystemt til iPhone, iPad og iPod. Det mest åbenlyst nye er, at systemet har fået en større ansigtsløftning, hvor man er gået bort fra det mørke udseende og i stedet satser på en lysere transparent følelse, hvor brugerfladens farvepalet er baseret på dit baggrundsbillede. Man har til og med givet designet en tredimensionel følelse, således at ikonerne flytter på sig, når du drejer på mobilen, så det føles som om, du kan se ”bag” ikonerne. Rigtig lækkert.
En af de vigtigste funktioner er, at man skal kunne udnytte så meget af skærmen som muligt hele tiden. Så snart du ikke behøver en menu eller en rubrik oppe, så forsvinder den. Man har også skiftet skrifttypen ud med en mere letlæselig variant.
Man er endda blevet ”inspireret” af Android og introducerer Værktøjscenter. Alle de indstillinger, som du oftest anvender, bliver tilgængelige ved at trække op fra den nederste kant. Her findes flytilstand, wi-fi, Bluetooth, ”forstyr ikke”, musikafspilleren og lysstyrke samt adgang til apps som Ur, Kamera, Lommeregner og Lommelygte. Noget, der blev joket med mange gange under præstationen. ”Forvirret midt om natten? Kør fingeren henover og oplys rummet. Revolutionerende!”
En anden ny funktion ”lånt” fra Android er, at man kan åben Meddelelsescentret direkte fra låst skærm og se hvad der er sket, uden at behøve at låse mobilen helt op. Den nye ”I dag” funktion lader dig se dine aktuelle møder, aktiviteter, vejret og trafikinformation. Også multitasking er blevet mere anvendeligt og visuelt. Nu kan alle apps køres i baggrunden på en intelligent måde. iOS lærer sig, hvor ofte du anvender apps og sørger for, at de opdateret efter det. Tjekker du Facebook hele dagen? Så er den altid opdateret. Tjekker du vejret om morgenen? Du behøver ikke vente. Har du været offline og pludselig får forbindelse? Så opdateres alle apps, som ligger og venter. Desuden er ventetiden ved at skifte mellem app blevet meget kortere.
Vi har også adgang til AirDrop, som tidligere kun har været tilgængelig på Mac. Det er en nem måde at dele indhold med person omkring dig. ”Uden at du behøver at slå mobilerne mod hinanden”, som det blev sagt ved præstationen, en tydelig hentydning til dem, som anser NFC som den rette måde at gøre det på.
Kamera-app´en er også blevet opdateret med fotoeffekter i realtime, så du kan få dine fotos til at se mærkelige ud, uden at være en dårlig fotograf. Mere praktisk er det, at man kan sweepe sidelæns for at skifte mellem billederne, ”kvadratisk foto” (Instagram…), video eller panoramabilleder.
At vise billeder er også blevet betydeligt sjovere. Øjeblik kaldes måden man kan gruppere billeder på efter hvor og hvornår, de er blevet taget. Afhængig af hvor langt du zoomer ind eller ud grupperes de efter dag, sted eller år. Det bliver også nemmere at dele fotos over iCloud samt at inkludere billeder fra venner i din Fotostream.
Selv Siri har fået en ansigtsløftning, eller måske snarere en stemmeopgradering. Foruden ny stemme, så kan man nu spørge Siri om, hvad der sker på Twitter. Man kan bede om oplæsning fra voicemail, ændre mange flere indstillinger for sin enhed, søge på Bing eller finde information direkte fra Wikipidia.
Musik har også fået en ansigtsløftning og praktiske nye måder at skifte mellem visninger. Men fremfor alt har Apple introduceret iTunes Radio, som lader dig finde ny musik, baseret på hvad du allerede lytter på. Uanset om du bruger computer, bærbare enheder eller Apple TV, så registrerer den genre og kunstner, du kan lide, og foreslår lignende musik, du måske har savnet. Det er dog en funktion, som i første omgang kun findes i USA og kræver et abonnement på iTunes Match for at slippe for reklamer.